Şeref Hanım

Şair

Doğum
Ölüm

Şair (D. 1809, İstanbul – Ö. 1858, İstanbul). Şeyhulislâm Âşir Efendi’nin soyundan Müderris Nebil Bey’in kızıdır. Büyükbabası ve babası da şiirler yazan Şeref Hanım, edebiyat eğitimini ailesinden aldı. Sultan II. Mahmud’a ve Valide Sultan’a yazdığı şiirlerinden sıkıntılı bir yaşam sürdüğü anlaşılır. Sultan Abdülmecit döneminin sonlarına doğru üne kavuştu ve Sadrazam Âli Paşa tarafından kendisine maaş bağlandı. Divân’ındaki üç kıtadan Şeref Hanım’a iki yüz kuruşluk bir maaş bağlandığı anlaşılır ama maaş bağlanmasına yardım eden kişinin adı geçmez. Maaş bağlanması dolayısıyla bir başka kıtasında Sadrazam Âli Paşa’ya teşekkür etmiş, bir başka kıtasında ise büyüklerin değer bilmezliklerini dile getirmiştir. Mevlevi tarikatına mensup olan şair, Yenikapı Mevlevîhânesi Çınaraltı’nda toprağa verilmişti.

Şeref Hanım’ın klâsik tarzda düzenlenen Divân’ı iki bölümden oluşur. Birinci bölümde tevhid, münacat, naat, din ve tasavvuf büyükleri için yazılmış kasideler, müseddes, tesdis, muhammes, tahmisler, terkib-i bend ve tarih kıtaları; ikinci bölümde ise gazeller, şarkılar, kıt’a ve rubailer, beyitler, mesnevi biçimiyle yazılmış iki manzum mektup ve bir murabba vardır. Duygulu ve ustaca olan söyleyişiyle, kendinden önceki şairlerin de işlediği konuları başarılı bir şekilde yinelemiştir. Zeyneb Hâtûn, Fuzûli, Nef’i, Nâbi, Yahyâ İzzet Molla gibi birçok şairin beyit ve gazellerini ustaca tahmis ve tazmin etti. Divan’ı 1867’de ve 1999’da basıldı (yay. haz. Yusuf Mardin).

“Şeref Hanım, vezne hâkimiyeti, kusursuz söyleyişi, duy­gu ve hayâl inceliği bakımından Leylâ Hanım’dan daha üs­tün bir şairdir. Kuvvetli nazım tekniği, sade dili, mahallî söyleyişlere yer vermesi yönüyle dikkat çekmiştir. Şiirlerinin çoğu dînî ve tasavvufî temalıdır. Özellikle Kerbelâ konulu şiirlerinde ve naatlarında çok başarılıdır. Bir başka ortak yönleri ise ikisinin de hayatları boyunca geçim sıkıntısı çek­meleridir. Ama, bir kez daha söylemek gerekirse; onların müşterekleri ne olursa olsun, en önemli ortak özellikleri Mevlevî ilk kadın şairlerden olmalarıdır. Divan şiirine çok büyük bir yenilik getirdikleri söylenemese de bu yönleriyle edebiyatımızda özel bir yerde durmaktadırlar.” (Mustafa Özçelik)

HAKKINDA: Hamdi Nâzım Ertek / Şair Şeref [Hanım] (1942), Yusuf Mardin / Şair Şeref Hanım (1994), TDE Ansiklopedisi (c. 8, 1998, s. 138), Mehmet Arslan / Şeref Hanım Divanı (2002), İsmail Ünver / Başlangıcından Günümüze Kadar Büyük Türk Klasikleri (c. 8, 2004, s. 148-153), Nail Tan - Özdemir Tan / Gurur Kaynağımız Kastamonulular IV (2005), Mustafa Özçelik / Mevlâna Muhibbi İki Kadın Şair: Leyla ve Şeref Hanım (Ay Vakti, Mart 2005). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör