Metin Kaya (Müzisyen)

Taverna Müziği Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
11 Şubat, 1961
Ölüm
17 Şubat, 2019
Burç

Müzisyen, taverna müziği sanatçısı (D. 11 Şubat 1961, İstanbul – Ö. 17 Şubat 2019, İstanbul). Küçük yaşlarda mandolin çalmayı öğrendi. Annesi Ayşe Kaya, babası ise Maksut Kaya’dır. Metin Kaya baba tarafından aslen Sivas Suşehri, anne tarafından ise aslen Sinop Ayancık‘lıdır. İlköğretim döneminde mandolin ile tanışarak müziğe adım atmış ardından Gitar ve Org dersleri almıştır.

İki kardeştir, kendisinden sekiz yaş büyük Mehmet isminde bir abisi vardır. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesinden mezun olmuştur.

İlk kasetini 1985 yılında Günüm Seninle Başlar ismi ile müzik piyasasına sürmüş ardından, Barışmaya Alıştık, Sıktı mı Canını, Aklını Seveyim, Ayrılacağım, Siyahın En Güzeli, Hoppale, Erkekler Karaborsa ile müzik kariyerini sürdürmüştür.

‘Günüm Seninle Başlar’ isimli ilk albümünü 1985 yılında yapan Kaya, ardından ‘Barışmaya alıştık’ albümünü çıkardı. ‘Sıktı mı Canını’ isimli albümü ile müzik piyasasında ses getiren Kaya'nın; ‘Nerde Trak Orda bırak’, ‘Aklımı Seveyim’, ‘Ayrılacağım’ gibi albümleri taverna müzik dinleyicisi tarafından çok sevildi.

Taverna müziğinin usta isimlerinden Metin Kaya özellikle 1986 ve 2001 seneleri arasında yoğun bir müzik kariyeri sürdürmüş ardından gözlerden uzak bir yaşantı sürdürmeye başlamış, ancak bu süreç içerisinde de müzikten kopmadığını belirtmişti.

Sıkı bir Beşiktaş taraftarı olan Metin Kaya evli ve aile hayatına düşkün, mütevazi hayatını sürdürmekteydi.

Bir döneme şarkılarıyla damga vuran Metin Kaya, bir süredir kanser tedavi görüyordu. 17 Şubat 2019, İstanbul’da hayatını kaybetti. Metin Kaya'nın cenazesi bugün ikindi vakti Üsküdar Şakirin Camii'nde vakti kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığında toprağa verilecek.

KAYNAKÇA: Taverna müziğinin usta ismi hayatını kaybetti! - Metin Kaya kimdir? (hürriyet.com.tr, 17.02.2019), Metin Kaya kimdir? (karar.com, 17.02.2019), Metin Kaya kimdir ? (cnnturk.com, 17.02.2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör