Belgin Özkoç

Fotoğraf Sanatçısı, Ressam, Şair

Doğum
05 Mayıs, 1963
Eğitim
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi
Burç

Şair ve ressam, fotoğraf sanatçısı. 5 Mayıs 1963 tarihinde Adapazarı'nda dünyaya geldi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitiren Belgin Özkoç, yaklaşık yirmi üç yıl Adliye'de memur olarak çalıştı.

Memuriyeti süresince ve devam eden yıllarda resim, fotoğraf ve şiir dallarında eğitim alan sanatçı, sanat dallarının birbirini beslediğine inandığı ve çok sevdiği için resim, şiir, fotoğraf ve öykü dallarında üretti.

2009 yılında DASK DOGAY Fotoğraf Yarışmasında Soyut Soyutlama Dalı'nda Türkiye İkincisi oldu

2011 yılında "Biraz Düş Biraz Gerçek" adlı ilk Fotoğraf ve Resim Sergisi'ni,

2014 yılında "Kapri" adlı ikinci Fotoğraf Sergisi'ni açtı.

Türkiye'de ve yurt dışında pek çok karma sergiye katılan sanatçımız, Ekim 2016'da, gelenekselleştirmeyi planladığı "Bodrum'da Güz Masalı " adlı üç kişilik karma sergiyi açarak, bu projesinin temellerini attı.

Bir Sanat Sevdalısı olan Belgin Özkoç, şiirlerinin bir bölümünü 2019 yılında "Gel Kıyalım Şiirlere” adıyla kitaplaştırdı. Sanat çalışmalarına halen Bodrum ve Sapanca'da devam etmektedir.

KAYNAK: Belgin Özkoç / Gel Kıyalım Şiirlere (2019).

ADI YOK BU ŞİİRİN

ADI YOK BU ŞİİRİN

 

Belgin ÖZKOÇ

 

kıyamamaktır sevmek...

sözcükleri bir bir elemek

ve en güzellerini söyleyebilmek sevdiğine

masum bir ceylandır yüreği

teslim olmuş ellerine...

 

tılsımlı bir rüyada

kelebek kanadı narinliğinde

kıramazsın kırsa bile...

kıramazsm kırsa bile...

 

sevmek öylesine,

hesapsız, kitapsız,

yarınsız, yasaksız,

sevmek, delicesine...

 

yanındayken özlemek,

özlemek, gittiğinde...

sevdiği şeyleri bilmek

ve sırf o seviyor diye sevmek...

 

Dünya'yı serebilmek,

tek bir gülümsemesine...

kokusunu biriktirmek,

duyabilmek için gittiğinde...

 

sevmek öylesine,

sevebilmek öylesine

 

Resim 1

Resim 2

Resim 3

Resim 4

Resim 5

Resim 6

Resim 7

Resim 8

Resim 9

Resim 10

Resim 22

Resim 23

Resim 24

Resim 25

Resim 26

Resim 27

Resim 28

Resim 31

Resim 32

BELGİN ÖZKOÇ’UN “KAPRİ” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ AKM’DE AÇILDI.

BELGİN ÖZKOÇ’UN “KAPRİ” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ AKM’DE AÇILDI

 

Belgin Özkoç’un 51 fotoğraftan oluşan “Kapri” adlı sergisi, CHP eski genel başkanlarından Murat Karayalçın ve çok sayıda kişinin katılımıyla açıldı.

SANATA YAKINLIK

 

Belgin Özkoç, “Sakarya’da gerek bürokratik kesim, gerekse halk sanata karşı çok duyarlı. Ama sanatçılar halk ile ve halk da sanatla kaynaşamıyor. Kaynaşmalıyız ve tanışmayız. O zaman inanıyorum her şey çok güzel olacak” dedi

Yazar: HABER

BODRUM GÜZ MASALI RESİM VE FOTOĞRAF KARMA SERGİSİ

BODRUM GÜZ MASALI RESİM VE FOTOĞRAF KARMA SERGİSİ

 

Bodrum Güz Masalı resim ve fotoğraf karma sergisi Torba Üst Mandalya evlerinde Tuncay Keleş'in malikanesinde verilen bir kokteyl ile güze merhaba dedi.  
3 kişi tarafından sergilenen eserler misafirler tarafından büyük beğeni ile karşılandı diyen Belgin Özkoç; "Karma sergimizde, Pelin Yakıcı Atilla, Engin Kuzey Öztınaz ve Ev Sahini Tuncay Keleş Üst Mandalya Evlerinde "Bodrum güz masalı" isimli sergimizi sanatseverlerin beğenisine sunduk. Amacımız senede iki kere bu serginin tekrarını yapmayı gerçekleştirmektir. Diğer sergimizin ismi ise yaz sezonu başlarken "Bodrum yaz masalı" olacaktır" dedi.

 

Sanat İnsanlara Sağlık,  Neşe Katabilen Vazgeçilmeyen Bir Yolculuktur...

 

Her seferinde başka sanatçılarla beraber gelenekselleştirilecek bu sergilere fark ta katmayı da dile getiren Belgin ve Pelin hanım; "Değişik sürprizler yaparak, sanatta değişik bakış açıları ile  çok çalışıp çokta üretmek istiyoruz. aynı zamanda sanata da özendirmek için bu tür sergileri açmaya devam edeceğiz. Sanat her zaman insanlara sağlık,  neşe katabilen vazgeçilmeyen bir yolculuktur. Gelişmemiz içinde çok üretmenin olumlu olacağını da düşünüyoruz" dediler.

 

Yeteneği Olan Resim Yapsın...

 

Belgin Özkoç eserlerinde; insan figürleri ağırlıklı yağlı boya ve suluboya da çalışmalarını sergilemiş. Aynı zamanda fotoğraf sanatçısı da olduğunu belirtiyor. Her tarz çalışmayı seviyor pasteli ezerek yaptığı çalışmaları da bulunmakta ve bu sergide 40 eseri mevcut.Pelin Yakıcı Atilla ise  23 eser ile bu sergiye lale tabloları ile  katıldığını belirterek, "Yağlıboya, akrilik  ve karakalem çalışmalarım bulunmaktadır. Renklilerin tedavi edici olduğunu düşünüyorum ve herkesin  yeteneği varda resim yapsın" dedi.

Küçük sanatçı Engin Kuzey Öztınaz sergiye katılamadığından teyzesi olduğunu belirteren Belgin Özkoç; " yeğenim diğer çocuklara örnek olsun hem de sanata erken başlasın diyerek ; eserlerini bu gün burada sergiledik. Kendisi  resmi çok fazla seviyor ve zamanı gelince onun iyi bir ressam olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu. 

Serginin açılış konuşmasını yılların sanatçısı Tuncay Yurtsever yaparken, sanat destek olan evsahibi Tuncay Keleş ise bu sergi ile bir başlangıç yaptığını dile getirdi. Ay sonuna kadar açık kalacak sergi sanatseverler tarafından Torba'da ziyaret edilebilir 

 

Yazar: HABER

SANATÇI OLMAK

SANATÇI OLMAK

 

Fotoğraf ve resim sanatçısı olan Belgin Özkoç, sanat dallarının hepsinin birbirine benzediğini belirterek, “Örneğin şiir yazan biri daha fazla ruh zenginliğine sahip olur ve resimlerinde daha derin duyguları yansıtabilir. Resim yapan bir insan fotoğraf çekerken içindeki tabloyu fotoğrafına yansıtabilir. Fotoğraf yapan kişi de, kendi çektiği fotoğrafların resimlerini yapma avantajına sahip olur. İlgilendiğiniz her şey, karakterinize, oradan da doğrudan doğruya oluşturduğunuz sanat eserlerine yansır” dedi.

 

Çeşitli ödüller

 

Kişisel olarak iki resim, iki de fotoğraf sergisi açtığını söyleyen Belgin Özkoç, çok sayıda karma sergisi bulunduğunu kaydetti. 2008 yılında fotoğraf eğitimi aldığını ve aktif olarak 2009 yılından itibaren fotoğraf çekmeye başladığını belirten Özkoç, “Edremit DASK DOGAY (Doğada Fotoğraf Avcılığı Yarışması) da Soyut Soyutlama dalında ikinci oldum. Ve iki fotoğrafım da sergileme aldı. Yine aynı yıl Karasu’da katıldığım yarışmanın da SAGÜSAD Özel Ödülü’nü aldım ve yine aynı yarışmada bir fotoğraf sergileme aldım” dedi.

 

Harika bir virüs

 

“Uzun süredir resim yapıyordum” diyen Özkoç, “Başkalarının fotoğraflarından çalışma dışında resmetmek eser hırsızlığına giriyor. O yüzden kendi çektiğim fotoğrafları resimlerini yapmak amacıyla fotoğraf eğitimi aldım. Ancak fotoğrafa bir kez başladınız mı bırakamıyorsunuz. Tıpkı bir virüs gibi insanın kanına canına yerleşiyor. Ancak bu harika bir virüs. Fotoğraf çekmek ilk önce insanın farkındalığını arttırıyor. Bir sürü yaşamın içinden süzüp çıkardığınız karelerle başka insanların yaşamlarına dokunuyorsunuz. Kendi gördüğünüz bir yaşam parçasını yüreğiniz, zihniniz ve gözlerinizle harmanlayıp, elinizin bir dokunuşu ile tıpkı bir tablo gibi yansıtıyorsunuz. Bu anlatılamaz derecede harika bir duygu” şeklinde konuştu.

 

Yeni sürprizler

 

“AKM’de açmış olduğum kişisel fotoğraf sergimin ilgi görmesi beni çok mutlu etti” diyen Özkoç, “Bundan sonraki ilk hedefim ‘Yağmur Kokusu’ adını vereceğim şiir kitabı için çalışmalara yoğunluk vermek olacaktır. Sonrasında bir yağlı boya, bir de sulu boya sergisi için çalışmalar ve şu an konusu benim ve sadece yakınlarım tarafından bilinen sizlere sürpriz olacak bir fotoğraf sergisi için çalışmalarım devam ediyor. Yeni hedefim ve amacım çalışmak, üretmek ve paylaşmak olacak” dedi.

 

Şiir tadında yaşamak

 

Bir sanatçı için tek bir tarza bağlı kalmanın yanlış olduğunu düşündüğünü söyleyen Belgin Özkoç, sözlerine şöyle devam etti; “Hep aynı tarzda çalışmak sanatçıyı sınırlar ve gelişmesini engeller. Picasso’ya bakın. Kaç farklı tarz denemiştir? Picasso ‘Tarz bir sanatçının en büyük düşmanıdır!’ demiştir. Ben de bu şekilde düşünüyorum. O yüzden Belgin Özkoç var olduğu sürece hep yeni, renkli ve farklı şeyler üretecek ve paylaşacak. Hayatımı da şiir tadında yaşadığım için şiirlerim biriktikçe de kitap çıkarmaya devam edeceğim. Ve onlar da farklı farklı tarzda olacaklar. Daha ileride öykü ve roman denemelerim de olacak. Karşıma çıkan farklı sanat tarzlarını deneyebilirim. Öğrenmeyi, çalışmayı ve üretmeyi çok seviyorum. O yüzden çoğu zaman sabahlara kadar çalıştığım oluyor.”

 

Cesaret gerektirir

 

“Tek başına yetenek hiç bir şey değildir” diyen Özkoç, “Çalışmak ve üretmek yetenekle birleştirilirse her şeydir. O yüzden sanatta yeteneği olan insanlara çok çalışıp, çok üretmelerini öneriyorum. Sanatçı ruhunu tüm çıplaklığı ile insanların önüne koyar. Bu cesaret gerektirir. O yüzden sanatçı olmak zordur. Hayatınız boyunca eleştirilere maruz kalırsınız. İşte bir sanatçı bunu baştan kabul etmelidir. Çünkü eleştiri sanatçı tarafından doğru değerlendirildiğinde sanatçıyı ileriye taşıyacak en büyük itici güçlerden biridir. O yüzden yeni başlayanlara, eleştirilere kızmamalarını öneriyorum. Dinleyebildikleri kadar çok insan öyküsü dinlemelerini, yaşamını sevmelerini, içten olmalarını öneriyorum. Bir sanatçı ne kadar çok severse, ürettikleri o derece derin ve etkileyici olur” dedi.

 

Sancılı bir süreç

 

Özkoç, “Sanatçı olmak zor ve sancılı bir süreçtir. Bir fotoğrafçı herkesin uyuduğu ya da yemek yediği o tatlı saatlerde, en iyi ışık zamanı olduğu için dışarıda çekim yapmak zorundadır. Bazen bir fotoğrafçı kayada gördüğü bir çiçeği çekebilmek uğruna canını tehlikeye atar. Dışarıdan göründüğü kadar kolay değildir iyi bir fotoğrafçı olmak. Bir ressam bazen tek bir tablosuna yıllarını verir. Şair gece yarıları siz tatlı uykunuzdayken kulağa fısıldanan o sözcükleri unutmadan kağıda geçirebilmek için uykularını feda eder. Sanatçı olmak sabrı, hoşgörüyü, çalışmayı ve en sonunda bilgeliği getirir. Ama o noktaya gelebilmek için yıllarını verirsin’’ diye konuştu.

 

 

Yazar: HABER

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör