Ferudun Özgören

Tambur Sanatçısı, Ebru Sanatçısı, Neyzen, Araştırmacı Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü

Ebruzen, ney ve tambur sanatçısı. 1942 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Michigan Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Biyoistatistik Anabilim Dalı'nda eğitimini tamamladı. Ebru sanatını Niyazi Sayın'dan öğrendi. Özgören, ABD’nin birçok şehrinde kişisel sergiler düzenledi ve atölye çalışmaları yaptı.

Eserleri, Güzel Sanatlar Müzesi, Boston ve Harvard Sanat Müzeleri gibi birçok müzenin koleksiyonunda görülebilir. 2016 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldı. Ebru sanatçısı olmasının yanı sıra, bir ney ve tambur sanatçısıdır. Cambridge Klasik Türk Müziği Derneği'ni yönetiyor. 1973'ten beri Boston’da yaşıyor. Ney, tambur, bendir gibi Türk tasavvuf musikisi enstrümanları yapıyor, çalıyor. Hispanik mahallesindeki stüdyo tipi mütevazi evinde ücretsiz ney ve ebru dersleri veriyor.

2002 yılında 2 CD'li “Aşk İle / Türk Dinî Musiki Formları” adlı bir kitabı yayımlanmıştır.

KAYNAKÇA: Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri sahiplerini buldu (hürriyet.com.tr, 22.02.2017) - massfolkarts.org, koksalciftci.net, bostonturkishfestival.org, dunyabulteni.net, turkishcenterboston.org.

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör