Halil Kaya Gedik

Sanayici, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
14 Ağustos, 2012
Eğitim
İstanbul Yıldız Teknik Okulu Makine Teknikerliği Bölümü

Sanayici ve iş adamı Gedik Holding ve Gedik Üniversitesi’nin kurucusu (D. 1933, İstanbul – Ö. 14 Ağustos 2012, İstanbul). Türkiye’ nin ilk uluslararası kaynak mühendislerinden Halil Kaya Gedik, 1953 yılında İstanbul Yıldız Teknik Okulu Makine Teknikerliği Bölümü’nden mezun olmuştur. Eğitimine Almanya Staatliche Universitat Konstanz’da devam ederek makine mühendisliği diplomasını aldıktan sonra Alman Kaynak Cemiyeti DVS’ de, Uluslararası Kaynak Mühendisliği Programı’nı tamamlamış ve bu alanda uzmanlaşmıştır.

Almanya’daki eğitimi süresince MAN fabrikasının çeşitli bölümlerinde çalışan Halil Kaya Gedik, profesyonel çalışma hayatına 1957 yılında Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikaları Kaynak Grubu’nda başlamış, 60′lı yılların başında Türkiye’nin ilk yerli arabası olan “DEVRİM” projesinde görev almıştır.

1963 yılından itibaren özel sektörde kaynak alanındaki çalışmalarına devam etmiş ve sırasıyla elektrot, döküm, vana ve kaynak makinesi fabrikalarını kurmuştur. Türkiye’ yi hassas döküm teknolojisi ile tanıştıran Halil Kaya Gedik, ülkemizde bu yöntemle döküm yapan ilk tesisi kurmuştur.

Türk kaynak sektörünün büyüyüp gelişmesinde öncü bir rol üstlenen Halil Kaya Gedik’ in kaynak bilim ve teknolojisi üzerine pek çok yayını ve tercüme kitapları bulunmaktadır. Uluslararası Kaynak Mühendisliği eğitimini Türkiye’ de yaygınlaştırmak ve geniş kitlelere ulaştırmak için büyük çaba sarf eden Halil Kaya Gedik, bu amaçla Gedik Eğitim Vakfı’nı (GEV) kurmuş ve on binlerce kişiye kaynak alanında eğitim olanakları sağlamıştır.

Halil Kaya Gedik, Türkiye’ de sanayi-üniversite işbirliğini güçlendirmek ve iş dünyasında en çok ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli uzmanlar yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2010 yılında Gedik Üniversitesi’ni Türk eğitim hayatına kazandırmıştır.

Başarılı sanayici kimliğinin yanı sıra bir eğitim gönüllüsü olarak pek çok projeye imza atan Halil Kaya Gedik, bu çalışmalarından dolayı 2007 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.

Uşak Üniversitesi Fahri Doktora unvanına sahip olan Halil Kaya Gedik, çalışma hayatında insana verdiği değerle ekip çalışmasının önemine inanmıştır. Herkesin bir önceki günden daha hızlı ve çevik iş yaparak kendini geliştirmesi gerektiğini savunan Halil Kaya Gedik, bu ilkeleri ve yorulmak bilmeyen girişimci yanı ile teknoloji ve bilgi bakımından dışa bağımlılığı azaltan, Ar-Ge bazlı bir alt yapı oluşturmayı misyon edinmiştir.

Gedik Holding ve T.C. Gedik Üniversitesi’nin kurucusu, Türkiye’nin ilk kaynak mühendislerinden Halil Kaya Gedik, 14 Ağustos 2012 Salı günü hayatını kaybetmiştir.

KAYNAK: Kurucumuz Halil Kaya Gedik (gedik.com.tr, 25.11.2018).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör