Hayrettin Karaca

STK Yöneticisi, İş İnsanı

Doğum
04 Nisan, 1922
Ölüm
20 Ocak, 2020
Burç
Diğer İsimler
Namı: Toprak Dede.

İş adamı, Karaca firmasının sahibi, STK yöneticisi, TEMA Vakfı kurucusu ve onursal başkanı, çevreci. Namı: Toprak Dede (D. 4 Nisan 1922, Bandırma / Balıkesir – 20 Ocak 2020, İstanbul). Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım'dır. Her ikisi de Kırım muhaciridir. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin işinin başına geçip triko-örme olan bu işi ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri yapmıştır. Karaca firması diğer firmalara göre 20 yıl önceden Türkiye'de ihracatın liderliğini yapmıştır.

Karaca ellili yaşlarında, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu ve yurtiçi-yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi ve bağlantılar kurdu. Karaca'nın Yalova'da kurduğu Karaca Arboretumu, dünyanın her tarafındaki botanikçiler tarafından bilinmektedir. Yılda iki kez yayımlanan Arboretum Magazin'i bilim adamlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forum olmuştur.

Türkiye için adeta bir gen koruma merkezi olan Karaca Arboretumu içerisinde 14.000 türü barındırıyor. Hannover Üniversitesi'nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca'dan "Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım." diye bahsetmektedir. TEMA Vakfı'nın kurucularından ve onursal başkanı olan Hayrettin Karaca, vefatına kadar ağaç dikim çalışmalarına devam ediyordu.

 

Vefatı:

 

TEMA Vakfı'nın kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca, 97 yaşında iken 20 Ocak 2020 günü İstanbul’da yaşamını yitirdi. Karaca, 22 Ocak 2020 günü Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Hayrettin Karaca, sabah saatlerinde Cemal Reşit Rey'de düzenlenen törenin ardından Türk bayrağına sarılı tabutu ile Fatih Camii'ne getirildi.

Cenaze namazına Karaca'nın ailesi ve yakınlarının yanı sıra TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, eski bakanlardan Ali Babacan, Sadettin Tantan, eski CHP Milletvekili Muharrem İnce ile çok sayıda TEMA gönüllüsü ve vatandaş katıldı.

Hayrettin Karaca'nın Türk bayrağına sarılı cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından cenaze aracına konuldu. Karaca'nın cenazesi, Edirnekapı Mezarlığı'na defnedildi.

 

"Aslında Bütün Canlılar Dedesini Yitirdi"

 

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ''Hayrettin Bey sadece insanların değil canlıların haklarını savunduğu için aslında bütün canlılar babasını ya da dedesini yitirdi. Çok büyük hizmetleri geçmiştir ülkeye. Daha dünya yeni yeni bir takım gerçekleri konuşmaya başlarken, 90'lı yıllarda Nihat Bey ile birlikte toprağın, ağacın, suyun, havanın önemini konuşmuşlardır. Bütün söyledikleri şimdi her gün adım adım önümüze geliyor" ifadelerini kullandı.

 

Yol Arkadaşı Nihat Gökyiğit de Törendeydi

 

Hayrettin Karaca'nın 11 Eylül 1992 yılında TEMA Vakfı'nı birlikte kurduğu yol arkadaşı 'Yaprak Dede' Nihat Gökyiğit cenaze töreninde tabutun yanı başındaydı. Tekerlekli sandalye ile törene getirilen Gökyiğit, diğer katılımcıların yardımıyla ayağa kalkarak cenaze namazı kıldı. Türkiye'nin 'toprak dede' olarak tanıdığı Hayrettin Karaca kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Tarım üzerine çalışmalarıyla bilinen ve ‘Toprak Dede’ olarak adlandırılan Hayrettin Karaca Alternatif Nobel ödülüne layık görülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ‘Orman Kahramanı’ seçilmişti.

 

Ödülleri:

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Fahri Doktora 1990

Birleşmiş Milletler Çevre Programının 'Global 500 Roll of Honour' Ödülü 1992

Çevre Bakanlığı tarafından "Çevre Beratı" 1992

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verilen 'Çevre Ödülü' 1993

Uluslararası Lions Club tarafından 'Melvin Jones Fellow Ödülü 1994

Çevre Bakanlığı tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" 1994

ODTÜ tarafından 'Felsefe Onur Doktorası' 1995

Ege Üniversitesi "Fahri Doktora"sı 1995

Milli Olimpiyat Komitesi "Fair Play" Ödülü 1996

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı "Hoşgörü Ödülü" 1996

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından "Şeref Üyeliği Beratı" 1997

Kırıkkale Üniversitesi ilk Fahri Doktora unvanı 1997

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü 1997

ÇEVRETED tarafından "Çevreted 97 Onur Ödülü" 1997

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi "2000 Yılının Öncüleri" Ödülü 1998

Genç Hukukçular Derneği tarafından "Yılın Yurttaşı" Ödülü 1998

Türkiye Çocuk Dergisi tarafından Babalar Günü nedeniyle "Toprak Baba" unvanı 1998

Anadolu Üniversitesi Fahri Doktora Ödülü 1998

BİLSES Vakfı "Çevre Ödülü" 1998

Ankara Çankaya İzci Grubu tarafından "Yılın Doğa Dostu" Ödülü 1998

Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Adamı" Ödülü 1999

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı tarafından "1998 Türk Dünyasına Hizmet Ödülü" 1999

TBMM Onur Ödülü 2005

Right Livelihood Award 2012(Alternatif Nobel Ödülü)

Birleşmiş Milletler "Orman Kahramanı Ödülü" 2013

 

KAYNAKÇA: Hayrettin Karaca Kimdir ? (sabah.com.tr, 12.11.20018), KAYNAK: Hayrettin Karaca hayatını kaybetti (hürriyet.com.tr, 20.01.2020), 'Toprak Dede' Hayrettin Karaca son yolculuğuna uğurlandı (DHA – ntv.com.tr, 22.01.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör