Yücel Kurucu

Asker, Şair

Doğum
01 Mart, 1963
Eğitim
Ankara Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu
Burç

Asker, emekli astsubay, şair. 1963 yılında Isparta'ya bağlı Yalvaç ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yalvaç'ta yaptıktan sonra, Ankara Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulunu  (1985) bitirerek, Jandarma Astsubayı oldu ve sırasıyla Kütahya (1985-1987), Erzurum (1987-1989), K. Maraş (1989-1992), Siirt (1992-1994), Çankırı(1994-1998), Elazığ (1998-2000) ve Çanakkale (2000-2005) İl Jandarma Komutanlıkları'nda görev yaptı.

Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki yirmi yıllık zorunlu hizmetini tamamlayarak 2005 tarihinde istekle emekli oldu. Halen memleketi olan Isparta Yalvaç'ta ikamet etmekte ve aynı zamanda da Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü mezunu bulunmaktadır.

 

Sanat Hayatı:

 

Şiir yazmaya 1980'li yıllarda başladı. Şiirleri o dönemde bazı yerel yayın organlarında yayımlandı. Daha sonraları çeşitli yayın organlarının açtığı şiir yarışmalarına katılarak çeşitli ödüller aldı. Bunlar sırasıyla şunlardır:

Aldığı Ödüler

Anayurt Gazetesi'nin, Gündüz Kitabevi ile birlikte 2008 yılında ortaklaşa olarak düzenlediği ''4. Edebiyat Ödülleri'' şiir yarışmasında 'Hece' şiir dalında “Sevgiliye Çağrı” isimli şiiriyle 3.lük',  Adana-Ceyhan Şairler Ozanlar ve Yazarlar Derneği'nin 2010 yılında düzenlediği ''1.Yılankale Şiir Yarışması'nda “Dedim-Dedi” isimli şiiriyle ''Eğitimci Şair Yazar Abdulkadir Ünlü 'Mansiyon' ödülü, Osmaniye Ozanlar, Şairler Ve Yazarlar Derneğinin 2012 yılında düzenlediği 15. Geleneksel Ekmek Ödüllü Şiir Yarışmasında “Ceylan Gibi Bakıyordu Gözleri” isimli şiiriyle 'Başarı Belgesi' kazanmış ve İstanbul Türkiye Şair, Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği'nin 2012 yılında düzenlediği şiir yarışmasında “Hasret Türküsü”isimli şiiriyle '3.ük' ödülüne layık görülmüş ve bu plaketini de ünlü şair Ahmet Selçuk İlkan'ın elinden almıştır. Aynı derneğin  2012 yılında hazırladığı 'Gönül Adamları Şiir Antolojisi'ndeki 'Kanlı Destan' isimli şiiriyle de '3.lük' ödülüne layık görülmüştür. Bursa Gemlik, 7 Bölge Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği'nin 2018 tarihinde açtığı şiir yarışmasında  “Kanlı Destan” isimli şiiriyle, üstünde 'Ulusal Şair-Yazar' yazan Türkiye '2.lik' plaketiyle ve aynı yıl  “Son Dilek” isimli şiiriyle de “2.lik” plaketiyle ödüllendirilmiştir. Gemlik Şiire Gönül Veren Altın Kalemler Topluluğu ile Gemlik Radyo Kurumunun 2020 yılı içinde Türkiye genelinde açmış olduğu şiir yarışmasında da   'Sessiz Gemi' isimli şiiri 5.lik ödülüne layık görülmüştür.

 

Bestelenen Şiirleri

 

1993 yılında Genel Kurmay Başkanlığı'nca açılan ''Türk Silahlı Kuvvetleri Beste Yarışması''nda, Emekli Jandarma Binbaşı Ethem Tezer tarafından türkü formunda bestelenen ''Sevgiliye Çağrı''isimli şiiri 2.lik''ödülü,''Gün Gelir'' isimli şiiri ise ''mansiyon'' ödülü kazanmış olup, bu şiirleri TRT. THM. Sanatçısı Lütfi Ortakale tarafından da notaya alınmıştır. Ayrıca ''Yaktın Beni'' isimli şiiri Yalvaç'lı  müzisyen  Ata Ateşoğlu tarafından, Oy Güzeller Güzeller isimli şiiri de kendisi tarafından oyun havası olarak, ''Sessiz Gemi'' isimli şiiri ise Yalvaç Müftülügü'nde din görevlisi olan Abdullah İpekçi tarafından Muhayyer Kürdi makamında ilahi olarak bestelenmiştir.

 

Yer Aldığı Ansiklopediler:

 

İnceden İnce isimli  şiiri, Sivas Şairler Derneği'nin 2017 tarihinde yayımladığı Şairler Seçkisi 9 isimli eserde Türkiye Türkçesi ile,  İlesam tarafından 2017 tarihinde Azerbaycan Bakü'de bastırılan Türk Şiirinde Eşq isimli şiir antolojisinde ise Azeri Türkçesiyle yer almış  ve 2018 tarihinde İlesam tarafından hazırlanan İlesamlı İlim Adamı, Şair, Yazar Ve Sanatçılar Ansiklopedisi'nin 2.nci cildinde yine Türkiye Türkçesiyle yayımlanmış olup, Azerbaycan Bilim ve Sanat Kadını Hanım Halilova tarafından daTRT Avaz kanalında Azerbaycan Türkçesi ile seslendirilmiştir. Salihli'de Ay Yayınları  sahibi Gündüz Aydın tarafından 2020 tarihinde hazırlanan HECE ŞAİRLERİ ANSİKLOPERİSİ'nde ise "Kanlı Destan" ve "Dostlar Meclisi" şiirleri ile yer almıştır.

 

Katıldığı Antoloji ve Etkinlikler:

 

Yurdun çeşitli yerlerinde hazırlanan şiir antolojileriyle, çeşitli yerlerde düzenlenen şiir etkinliklerine katılarak bu antoloji ve etkinliklerde ilini ve ilçesini temsil etmekte olan şairimiz, halen bu antoloji ve etkinliklere ait pek çok  katılım belgesine sahip bulunmaktadır. Yazı ve şiirleri ise Salihli'de Gündüz Aydın tarafından yayımlanan "Gönül Eri" Dergisinde yayımlanmaktadır.

 

Sanat Tarzı:

 

Şiirlerinde yer yer mesnevi tarzında eserler vermekle birlikte, esas itibarıyla halk şiiri geleneğine bağlı olarak aşık tarzını işleyerek, bu geleneğin Karacaoğlan ekolünden olan ve bu geleneğe uygun alarak da ''Kul Yücel'' mahlasını kullanan şairimiz; sevgiyi kendisine ve sanatına rehber edinerek, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacoğlan, Aşık Veysel Şatıroğlu, Abdurrahim Karakoç, Bekir Sıtkı Erdoğan, Hilmi Şahballı, Neşet Ertaş ve Necip Fazıl Kısakürek gibi usta şairlerden etkilenmekte olup; koşma ve güzelleme türündeki şiirlerinde hece ölçüsünün  7'li 8'li 11'li  kalıplarını, mesnevi tarzındaki şiirlerinde ise hece ölçüsünün 14'lü kalıbını kullanmaktadır.      

 

Üye Olduğu Dernekler:

 

Halen merkezi Ankara'da bulunan "Türkiye İlim Edebiyat Eseri Sahipleri  Meslek Birliği" (İLESAM), merkezi Ankara'da bulunan "Halk Kültürü Araştırmalar Kurumu" (HAKAK) ile Aydın, "Söke Şairler ve Yazarlar Derneği" üyesi olan şairimiz, halen sanat çalışmalarına devam etmektedir.

 

İletişim Bilgileri

 

Yücel Kurucu

Zafer Mah. Güneş Cad. 32/B Kat:2 Nu: 4

Tel: 0536 497 0773       

Yalvaç  / Isparta

 

 

 

ŞİİR ETKİNLİĞİNDE OKUDUĞU ŞİİR

ŞAİR YÜCEL KURUCU, YALVAÇ MESLEK YÜKSEK OKULU’NUN  ŞİİR ETKİNLİĞİNE KATILDI

 

Yalvaç’ın yetiştirdiği şairlerden Yücel Kurucu’nun 16 Mart 2012 tarihinde Yalvaç Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen ’’18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 97. Yılı Şiir Etkinliği’ne katılarak  Kanlı Destan  isimli şiirini okumuştur.

Kendisi aslen Emekli Jandarma Astsubayı olan şair Yücel Kurucu’nun Güneydoğu’da görev yaparken, komutanlığını yaptığı Siirt ili Eruh ilçesi Yokuşlu Jandarma Karakoluna bağlı Yelkesen köyündeki TRT’ye ait Role istasyonunun 10 Kasım1992 tarihinde PKK’lı teröristler tarafından basılması sonucu 5 askerimizin şehit olması sonrası gözyaşları içinde, tüm Güneydoğu şehitlerimize ithafen yazmış olduğu bu şiiri, Türkiye Şair, Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği’nin açtığı şiir yarışmasında büyük başarı göstererek “Türkiye Üçüncüsü” olmuş ve plaketini 12 Mayıs 2012 tarihinde derneğin kurucu ve onursal başkanı Azkıran’ın elinden almıştır.

19 Eylül 2006 tarihinde Yalvaç Anlatan Meydanı’ndaki “Gaziler Günü” etkinliğinde ve 24 Ekim 2011 tarihinde Hakkari’de teröristlerle girdiği çatışma sonucu şehit düşen Sücüllü köyünden Jandarma Eri Süleyman Kalkan’ın köyündeki şehit cenaze töreninde de bu şiirini okuyan şair Yücel Kurucu; Meslek Yüksek Okulu’ndaki etkinlikte de başta Yalvaç Kaymakamı Ahmet Altıntaş olmak üzere ilçe protokolü ve öğrencilere hitaben “Kanlı Destan” isimli bu şiirini tekrar okuyarak salonda bulunanlara duygu dolu anlar yaşatmıştır.

Kurucu’nun okuduğu şiir:

 

KANLI DESTAN

 

Bir bahar akşamında kımıldarken yapraklar,

Kızıl bir kan damladı titredi tüm topraklar.

Vatan için yollara koyulduğu bir günde,

Vatan için toprağa düştü, hem de en önde

 

Analar yolladıkça kınalı kuzuları,

Başucuna yazılır şehitlik yazıları.

Vatan için geldiler, vatan için öldüler,

Meleklerin katında meleklerle güldüler.

 

En yüce mertebeye ulaşınca mehmetler,

Yağdırıyor yaradan gani gani rahmetler.

Peygamber ocagında kucaklarken vatanı,

Peygamber kucaklıyor Hakk yolunda yatanı.

 

Cennetten bir bahçedir şimdi bütün mezarlar,

Şehitler destanları kanlarıyla yazarlar.

Doğsun üstüne güneş, doğsun üstüne hilal,

Minareden nur olup yağsın üstüne Bilal.

 

Cennet bahçelerinde Yaradan’ın nuruy’la,

Nurlanıp, uyanırlar İsrafil’in suruyla,

Gökyüzünde melekler derken ‘’-Allahüekber-!’’,

Yeryüzünde nur ile doluyor bütün makber.

 

Anlatmaya yetmez ki ne mürekkep, ne kâğıt,

Bu acıya dayanmaz, ne gözyaşı, ne ağıt.

Hakk’dan geldi bu acı, Hakk’dan geldi bu keder,

Böyle yazılmış yazı, böyle yazılmış kader…

 

Mahşere dek silemem içimdeki hüzünü,

Gözlerimden gözünü, sözlerimden sözünü.

‘’-Her canlı ölecektir-’’ diyor Hakk’ın kelam’ı,

Öyle ise üstüne olsun Hakk’ın selamı…

 

Dökülürken dilinden ‘’-Kulhüvallahü ehad-’’

Ne mukaddes duygudur bu vatana, bu cihad.

Onlar ölü değildir rızıkları Hakk’dandır,

Onların rızıkları kevser dolu kapdandır.

 

Gökyüzünden öteye dua ederken dilim.

Yüreğime haz verir böyle kutlu bir ölüm.

Hakk’a giden bu yol da size sonsuz duygular,

Meleklerin katından size sonsuz saygılar…

 

Bu destanı yazanlar kavuşunca ecele

Meleklerin katından dua eder Yücel’e

 

                       Bu destanı yazanlar nedir? Kimdir? Bilinmez,

                       Mürekkepler silinir, kanlı destan silinmez,                  

BEN HEP SENİ DÜŞÜNÜRÜM

BEN HEP SENİ DÜŞÜNÜRÜM

 

Yücel KURUCU

 

 

İçimdesin selvi boylum,

Ben Hep Seni Düşünürüm.

Sıra sıra oylum- oylum,

Ben Hep Seni Düşünürüm..

 

Gitme öyle uzaklara,

Beni yüreğinde ara,

Dertli dertli, kara kara,

Ben Hep Seni Düşünürüm.

 

Bitmek bilmeyen her gece,

Çözülmeyen  bir  bilmece.

İsim isim, hece hece,

Ben Hep Seni Düşünürüm.

.

 

Gönlümde ki  yanan ocak,

Özlemine açtı kucak.

Ülke ülke, bucak bucak,

Ben Hep Seni Düşünürüm.

 

 

Özlem dolu mahzun bakış,

Gönüllere olur yokuş.

İlmik ilmik,nakış nakış,

Ben Hep Seni Düşünürüm.

 

                                                                                              Aşkımız hiç bitmeyecek,

Bir gün solup gitmeyecek,                                                                                                                                                                                                  Uçup gittin kara böcek,

                                                                                  Ben Hep Seni Düşünürüm.

 

     (KUL YÜCEL)

                                                                                         YÜCELKURUCU     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GARİP ŞARKI

       GARİP ŞARKI

 

       Yücel KURUCU

 

Gün geldi otobüs ayrıldı gardan,

Tekerler yollara koyulur oldu.

Ayrıldım anadan, bacıdan, yardan,

Günlerim arkamdan sayılır oldu.

 

Yaşlı gözler ile bakıldı tek tek,

Bakışlar gönüle çakıldı tek tek,

Sonra merdivenden çıkıldı tek tek,

Yürekler derinden oyulur oldu.

 

Ayrılık zamanı geldiği anda,

Memleket bir yanda, gurbet bir yanda…

Yıllardan beridir sanki bu canda,

Hasretle nikahım kıyılır oldu.

 

Daldım derinlere sonra uyudum,

Ayrılığı içtim hep yudum yudum…

Sanki sıla-gurbet on-onbeş adım,

Neden sonra gönül ayılır oldu.

 

Tükendi, seneler, haftalar, aylar,

Yaz geldi büyüdü kuzular, taylar,

Döküldü dilimden amanlar, vaylar,

Acı haykırışlar duyulur oldu.

 

Başka kokar gurbet elin gecesi,

Başka çıkar dudağından hecesi,

Başka yıkar cenazeyi hocası,

Ruhum gurbet elde soyulur oldu.

 

Gurbette görünce bir garip güzel,

Gönüle girince bir garip güzel,

Mutluluk verince bir garip güzel,

Kara gözlerine bayılır oldu.

 

Böyle mi döner hep feleğin çarkı?

Düşmez mi gönlüme bir zaman korku?

Dilimden düşmeyen bir Garip Şarkı,

Gurbetten sılaya yayılır oldu.

 

KURTLAR SOFRASI

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör