Hamdi Akın

Sanayici, Makina Mühendisi, İş İnsanı

Doğum
17 Ağustos, 1954
Eğitim
Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü
Burç

Makina mühendisi, ş adamı, sanayici. AKFEN Holding Yönetin Kurulu Başkanı. 17 Ağustos 1954 tarihinde Hasan ve Hikmet Akın çiftinin üçüncü çocuğu olarak İstanbul’da Fatih’te doğmuştur. Babasının işleri nedeniyle bir süre sonra altı yaşında Ankara‘ya yerleştiler. Bulgar göçmeni babası Hasan Akın Bursalı, annesi Hikmet Hanım Kayserilidir.

Ankara Yenimahalle’de Mustafa Kemal Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Daha üniversite üçüncü sınıfta iken su, yakıt deposu ve kalorifer kazanı üreterek iş hayatına başladı. 1977 yılında ilk işi Ankara Emek Camii’nin kalorifer kazanı imalatını yaptı. Sonrasında da 1980 yılında Ankara Rüzgarlı Sokak‘ta inşaat malzemeleri ticareti üzerine bir mağaza açtı.

1986 yılında ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren kendi şirketi Akfen‘i kurdu. 1999 yılında şirketlerini holding çatısı altında topladı.

Turgut Özal‘la tanışıp ‘Antalya‘da havaalanı yapar mısın?’ diye sormasından sonra 1986 yılında Antalya Havalimanı Terminal Binasını yaptı. Daha sonra da Kayseri Erkilet Havalimanı, Çarşamba Havalimanı, Isparta Havalimanı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Bursa Doğalgaz’ın müteahhitliğini yaptı. Samsun-Çarşamba Havaalanı’nı ve TÜPRAŞ inşaatını iş adamı Üzeyir Garih ile birlikte yaptı.

1997 senesinde Tepe Grubuyla beraber TAV‘ı kurdu. Ve İstanbul Atatürk Havalimanı‘nın ihalesini aldı. Kısa süre içinde sektöründe büyük bir başarı öyküsüne dönüşen TAV, havalimanı yapım projelerinde hem de havalimanı işletmeciliği gibi yepyeni bir alanda küresel bir marka konumuna geldi. 2006 yılında yeniden yapılanarak “işletme” ve “yapım” faaliyetlerini, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olarak düzenledi. TAV Havalimanları bugün Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Gazipaşa havalimanlarını; yurtdışında ise Gürcistan‘ın Tiflis ve Batum, Tunus‘un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya‘nın Üsküp ve Ohrid, Suudi Arabistan‘ın Medine, Letonya‘nın Riga havalimanlarında faaliyet gösteriyor.

Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra Akfen Holding olarak hissedarı ve kurucusu olduğu TAV Havalimanları Holding’in de 2005 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi.

1999 yılında Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı’nı (TİKAV) kurdu.

Holding’in ana faaliyet konuları arasında havalimanı, inşaat, liman yapım, yatırım ve işletmeciliği başta olmak üzere enerji ve diğer altyapı yatırımları ile gayrimenkul yatırım projelerinin geliştirilmesi, yapımı ve işletmeciliği ve su ve atık su imtiyazları yatırım ve işletmeciliği yer almaktadır.

2005 yılında, TUV Sud AG ve Doğuş Otomotiv ile birlikte Araç Muayene İstasyonları‘nın işletme hakkını 20 yıllığına kazandı. Yine 2005 yılında Singapurlu ortağı PSA ile eşit ortaklık kurdu ve Mersin Limanı’nın işletme hakkını 755 milyon dolara 36 yıllığına aldı.

2000 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanlığı yaptı. Metal Sanayiciler Sendikasının Ankara Bölgesi Temsilciler Kurulu Başkanlığı, Türkiye Genç İşadamları Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanlığı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Sanayici İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Bilgi Toplumu & Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanlığı görevlerini yaptı.

Akfen Holding olarak “London School of Economics”de Çağdaş Türkiye Araştırmaları Kürsüsü’nün kurucularından olan Hamdi AKIN, 1999 yılında Türkiye’ye iyi yetişmiş insan kaynağı sağlamak amacıyla kurmuş olduğu Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı’nın (TİKAV) Kurucu Üyesi’dir ve Vakfın Onursal Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Hamdi Akın (Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu), Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 1987’de kurulan İDO‘ya, 2011 yılında yapılan bir ihaleyle 861 milyon dolar vererek mevcut iskeleleri 30 yıllığına kiraladı.

Hamdi Akın, 1999 evlendikten sonra Ankara Karaoğlan Köyü’ndeki villalarında yaşamaya başlamıştı. 2008’de İstanbul’a yerleşen Akın çifti, evliliklerinde sıkıntı yaşayınca bir süre ayrı oturmaya karar vermişlerdi. Avukat eşi Şafak Akın’dan boşanmak için avukat Kezban Hatemi ile anlaştı.

1980 yılında İlk eşi Ülkü Hanım’la evlendi. İlk eşi 1990 yılında vefat etti. Pelin (d.1987) adında bir kızı ve Selim (d.1983) adında bir oğlu vardır.

Hamdi Akın, 1999 yılında evlendiği avukat eşi Şafak Akın’dan iki yıl ayrı yaşadıktan sonra 2012 yılında boşandı. Bu evliliğinden Zeynep (d.2005) adında bir kızı vardır. Şafak Hanım da ilk evliliğinden Karaca adında bir oğlu vardır.

 

Ödülleri:

 

2000 – yılında Ankara Ticaret Odası tarafından Akfen Dış Ticaret A.Ş.’ne en çok ihracat yapan şirket ödülü,

2004 – yılında Dünya Gazetesi “Geleneksel Ekonominin Şeref Kürsüsü” seçimi sonucunda “yılın işadamı ödülü ve Yeni Para dergisi tarafından “Ekonomide yılın işadamı” Ödülü,

2005 – yılında Milli Prodüktivite Merkezi tarafından “yılın işadamı” ödülü,

2006 – yılında Cnbc-e düzenlediği “İDE2006” İş dünyasının en iyileri “girişimci işadamı” Ödülü,

2006 – yılında TİKAD ve True dergisinin düzenlediği “2006 Türkiye Başarı Ödülleri” seçici kurul tarafından yapılan değerlendirmede “Yılın İş Adamı” ödülü,

2010 – yılında EGSİAD tarafından, Beyaz Altın Türkiye Girişimcilik Ödüllerinde “Yılın İşadamı” ödülü

2010 – yılında EKOVİTRİN tarafından Yılın Starlarında “Yılın İşadamı” ödülünü almıştır.

 

KAYNAKÇA: Yılın iş insanları 2016 (fortuneturkey.com, 12.04.2017), Akfen Holding- Board of Directors (akfen.com.tr, 12.04.2017), Hamdi Akın Kimdir ? (haberler.com, 12.04.2017), Hamdi Akın kimdir, hayatı ve biyografisi. ... (emlaklobisi.com, 11 Haziran 2018), Hamdi Akın Kimdir? (3dkonut.com, 11 Haziran 2018).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör