Cüneyt Yüksel

Milletvekili, Akademisyen, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Hukukçu, akademisyen, siyasetçi, milletvekili. 1970 yılında Mardin’de doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden üstün başarıyla mezun oldu. 1994 yılında ABD’de Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden (Harvard Law School) yüksek lisans derecesi aldı. “Devletin Yeniden Yapılandırılması” konulu tezi en iyi yüksek lisans tezi seçildi. 1995 yılında Harvard Law School’da araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1996 yılında ABD’de Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’den (Stanford Law School) ikinci yüksek lisans derecesini aldı. 1999 yılında uluslararası hukuk alanındaki çalışmalarıyla Stanford Law School’dan hukuk doktoru derecesi ve unvanını aldı. Aynı Üniversitede araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalıştı ve dersler verdi. Ayrıca Stanford Üniversitesi tarafından dünyada üstün akademik başarı gösteren on öğrenciye verilen uluslararası hukuk başarı ödülünün de sahibidir.

Uzun yıllar ABD Washington DC.’de uluslararası avukat olarak çalıştı. Birçok ülke hükümetlerine ve çok uluslu büyük şirketlere hukuk danışmanlığı yaptı. Cüneyt Yüksel’in “Embedded Strategies in the 21st Century: Governments, Markets and Corporate Partners” isimli İngilizce yayınlanan kitabı 2002 yılında basılarak en çok okunması gereken kitap olarak övgüler aldı. Cüneyt Yüksel 2003 yılında en başarılı Harvard mezunu özel ödülünü (her yıl Harvard Üniversitesi tarafından sadece iki mezuna verilen özel ödül) aldı.

Birçok ulusal ve uluslararası konferansa konuşmacı olarak katılan Cüneyt Yüksel’in uluslararası hukuk, karşılaştırmalı hukuk, etik, yolsuzlukla mücadele, Avrupa Birliği, küreselleşme, ekonomi, kurumsal yönetim ve uluslararası siyaset alanlarında akademik araştırma yaptı ve birçok bilimsel çalışması yayınlandı. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Yardımcı Doçent Doktor olarak öğretim üyeliği yaptı. ABD Maryland Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi.

Temmuz 2007 seçimlerinde TBMM’ye Mardin milletvekili olarak seçilen Cüneyt Yüksel 2008 senesinde yılın milletvekili seçildi. Partisinin 3. Olağan Kongresi'nde Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği'ne getirildi. AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı, TBMM AB Uyum Komisyonu, Türkiye-AB Karma Parlamento ve Adalet Komisyonu üyeliği görevlerini yürütmektedir. Cüneyt Yüksel, Harvard Üniversitesi Mezunlar Derneği Avrupa Başkanlığı yapmıştır ve halen Harvard Law School yönetim konseyi üyesidir. İngilizce, Fransızca ve Arapça bilen Cüneyt Yüksel evli ve 4 çocuk babasıdır.

KAYNAK: Cüneyt Yüksel (cuneytyuksel.com, erişim 09.08.2016), TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör