Tolga Aydoğan

Senaryo Yazarı, Yazar

Doğum
20 Şubat, 1982
Eğitim
Balıkesir Üniversitesi
Burç

Yazar, senarist. 20 Şubat 1982’de Ankara’da dünyaya gelmiştir. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da, Üniversite eğitimini Balıkesir Üniversitesi’nde almıştır. Akabinde TURVAK – Türker İnanoğlu Vakfı’nı burslu kazanarak Sinema-TV ve yazarlık eğitimi almış televizyon dünyasına adım atmıştır. TURVAK’taki eğitimi sürerken hocalarının dikkatini çekerek Erler Film’in ekranlara taşıdığı Cennet Mahallesi dizisinde öykü yazarlığı yaparak profesyonel senaristliğe başlamıştır. Bu süreçte duayen Senarist Erdoğan Tünaş’ın yanında usta çırak ilişkisi ile senaryo konusunda kendisini geliştirmiştir.

Cennet Mahallesi’nin yazı ekibinde çalışan hem de TURVAK’taki eğitimine devam eden yazar, öğrencilik yıllarında çektiği “Daktilo” isimli kısa film Altın Portakal Film Festivali’nde ilk yirmiye girmiş, ünlü Yönetmen Halit Refiğ film atölyesinde yapım koordinatörü olarak görev almıştır. TURVAK’ta Zeki Alasya, Ahmet Yurdakul, Ömer Faruk Bayhan, Halit Kıvanç, Müjdat Gezen, Ziya Öztan, Tayfun Güneyer gibi isimlerden dersler alarak başarıyla okulunu bitirmiştir.

Okul ve iş hayatını birlikte götüren yazar, Cennet Mahallesi dizisinin senaryo ekibinde görev alırken diğer yandan TRT 1’de Hülya Koçyiğit’in baş rolünü oynadığı Hüseyin Karakaş’ın yönettiği Sular Durulmuyor dizisinde reji asistanlığı yapmıştır.

Ardından Türkan Şoray’ın baş rolünü oynadığı SHOW TV’de yayımlanan Cemile isimli dizinin senaryo ekibinde görev almış. Sonrasında Bizim Evin Halleri ve Unutma Beni günlük TV dizilerinde senaryo yazarlığı yapmıştır. Bu süreçte birçok reklam evine metinler yazmış, Ankara LİFE başta olmak üzere birçok dergide yazıları yayımlanmıştır.

Kanal D’de Arka Sokaklar ve eş zamanlı olarak STAR TV’de gösterilen Melis Birkan, Metin Serezli ve Nehir Erdoğan’ın oynadığı Ay Işığı dizisinin senaryo ekiplerinde yer almıştır. Ardından Abdullah Oğuz’un yapımcılığını yaptığı Kanal D’nin sevilen ve ilgiyle takip edilen Sevil Atasoy’un da görev aldığı “Kanıt” dizisinde senaryo yazarı olarak çalışmıştır. Son dönemde ise TRT Belgesel için hazırlanan mini diziler Gerçek Cinayet Hikayeleri, Kurtuluş Hikayeleri ve Suç Dosyası’nda senaryo yazarlığını yapmıştır.

Senaryo çalışmalarının yanı sıra 2010’dan günümüze değin dokuz kitap çalışması bulunmaktadır. 2010 Haziran ayında çıkan “Yalnızlık  Mevsimi” romanı büyük ilgi görmüş, akabinde 12 Eylül dramının konu edildiği “Kırkikindi Yağmurları” çalışması Eylül 2010’da raflardaki yerini almıştır. Üniversitelerde de okutulan “Yeni Başlayanlar İçin Senaryo Yazarlığı” , korku gerilim türündeki “Mahzen”, bir aşk romanı olan “Yabancı”, 6-7 Eylül olaylarının işlendiği bir aşk romanı “Kalbimde Bir Yara Bozcaada” , biyografik bir eser olan ve Selahattin Duman’dan Altan Erkekli’ye birçok ünlü simanın katkıda bulunduğu Yılmaz Oruç’un biyografik eseri “Bir Şehrin Hayatına Dokunan Adam” çalışmaları arasındadır. Yazdığı “Peri Masalı” isimli aşk romanı 2014’te filme çekilmiş filmde Burcu Kıratlı, Itır Esen, Emre Kızılırmak, Alp Korkmaz, Orhan Aydın, Sema Moritz gibi ünlü simalar rol almıştır.

Son kitabı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinmeyen bir planını da öyküleştirdiği “Son İstasyon” kitabı okuyucuyla buluşmuştur.

Bununla birlikte “Ankara Öyküleri” isimli öykü kitabının derlemesini ve editörlüğü yapan; Hakan Bıçakcı, Adnan Gerger, Alper Akçam gibi tanınmış edebiyatçıları bu kitapta okuyucu ile buluşturmuştur. Kürk Mantolu Mualla isimli öyküsü ile katkıda bulunduğu bu eser başta Ankara olmak üzere geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

Bununla birlikte yirmiye yakın kitabın editörlüğünü yapan Tolga Aydoğan, çeşitli kurumlarda yazarlık eğitimleri ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Çeşitli dergilerin editörlüğünü de yapan yazar senaryo çalışmalarının yanı sıra edebiyat alanında da çalışmalarına devam etmektedir.

Şimdiye dek 4 dizinin senaryosunu yazmış, ayrıca 4 dizininde senaryo yazım ekibinde yer almıştır.

Kitapları:

 

Yalnızlık Mevsimi, Kırkikindi Yağmurları, Yeni Başlayanlar İçin Senaryo Yazarlığı, Mahzen, Kalbimde Bir Yara Bozcaada, Yabancı, Bir Şehrin Hayatına Dokunan Adam, Peri Masalı, Son İstasyon vd.

 

Senaryosunu Yazdığı Diziler:

 

Gerçek Cinayet Hikayeleri (2015)

Kanıt (2010)

Cemile (2006)

Bizim Evin Halleri (2000)

 

Senaryo Yazım Ekibinde Yer Aldığı Diziler:

 

Unutma Beni (2008-2015)

Ayışığı (2008)

Arka Sokaklar (2008)

Cennet Mahallesi (2004)

 

KAYNAKÇA: Tolga Aydoğan (tolgaaydogan.com, 30.08.2018), Tolga Aydoğan (dizihaberi.tv, 30.08.2018), Tolga Aydoğan (sinematurk.com, 30.08.2018), Tolga Aydoğan (diziseti.tv, 30.08.2018), Tolga Aydoğan (beyazperde.com, 30.08.2018).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör