Jale Derviş

Kıbrıslı Sanatçı, Piyanist, Müzisyen, Eğitimci

Ölüm
03 Mayıs, 2012
Eğitim
St. Joseph Fransız Okulu

Kıbrıslı sanatçı, müzisyen, piyanist, eğitimci (D. 1914, Lefkoşa / Kıbrıs – Ö. 3 Mayıs 2012, Kıbrıs). St. Joseph Fransız Okulu’nda piyano dersleri aldı. Altı yıl sonra İngiltere’ye gitti, müzik Öğrenimini tamamladı; 1946’da Viktorya Kız Lisesi’nde müzik öğretmenliğine başladı. İngiliz Okulu Session Junior School’da, Lefkoşa Kız Meslek Lisesi’nde çalıştı. 1973’te emekliye ayrıldı. Birçok bestesinin yanı sıra L. T. Kız Lisesi Marşı’nın da bestecisidir.

Kâmran Aziz'le birlikte batı müziğinin temel ve öğrenimini yaydı. Özellikle ada basınında “hocaların hocası” olarak anıldı. Kimi besteleri Arman Ratip tarafından hazırlanarak 1997'de  “Jale Derviş- Müzik Dünyasında Bir Değer” adıyla yayımlandı. 3 Mayıs 2012’de 98 yaşında Kıbrıs’ta hayatını kaybetti.

KAYNAKÇA: Bener Hakkı Hakeri / Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (2004), Gülten Özyakup Sezgin / Yitirdiklerimiz: Jale Derviş (15 Temmuz 2016).

YİTİRDİKLERİMİZ JALE DERVİŞ KIBRIS TÜRK MÜZİĞİNİN ÖNCÜSÜ… Jale Derviş

YİTİRDİKLERİMİZ JALE DERVİŞ

KIBRIS TÜRK MÜZİĞİNİN ÖNCÜSÜ… Jale Derviş

Kıbrıs Türk müziğinin öncülerinden ve toplumumuzda iz bırakan bir isim. Piyano sanatçısı ve "hocaların hocası" olarak bilinen Derviş, müzik sevgisini çocuklarına ve öğrencilerine de aşıladı. Derviş, Kıbrıs adasının en önemli müzik ve piyano hocasıydı.

 

Gülten Özyakup SEZGİN

 

Lefkoşa doğumlu Jale Derviş, Hakim Mehmet Derviş'in kızıdır. Ülkemizde "piyano ve müzik hocalarının hocası" olarak anılan Derviş, çok sesli, çağdaş klasik müziğin toplum içinde yayılması ve sevilmesine büyük katkılarıyla tanınıyor.

Derviş, 9 yaşında Lefkoşa'daki St. Joseph Fransız Okulu'na girdi ve ilk piyano derslerini de o yıllarda Bayan Agathi adındaki müzik ve piyano hocasından aldı. Altı yıl bu okulda öğrenim gören Derviş, müzik yeteneğiyle daha o yıllarda dikkatleri üzerine topladı.

 

Müziğe yeteneği herkesi şaşırttı

 

O dönemde henüz çocuk olan Jale Derviş, annesi, babası ve ağabeyi merhum hakim Vedat Derviş Bey ile gemi yolculuğuna çıkar… İlk durak İstanbul'dur... Burada üç gün kaldıktan sonra yine gemiyle Napoli'ye giden Derviş, ailesiyle Paris'e gider ve trenle Londra'ya ulaşır.

Ağabeyi Vedat Bey hukuk öğrenimine başlarken, Jale Derviş de bir yıl Londra'da kalıp lisan öğrenir.

Derviş, İngiltere'de Milton Private School'a girer ve müzik aşkı burada başlar. Jale Derviş'in babası Hakim Derviş Bey, zengin bir adam değildi. Bu gün olduğu gibi o yıllarda da İngiltere'de yüksek öğrenim büyük paralar gerektiriyordu.

Jale Derviş'in hocaları ondaki müzik yeteneğini görüp, babasından okula iki yıl daha devam etmesini istedi. Derviş, hem küçük sınıflara ders veriyor, maaş alıyor hem de kendi yüksek öğrenimini tamamlamak için büyük gayret sarf ediyordu.

İngiltere'de yüksek öğrenim gördüğü yıllarda Kıbrıs'a hiç gelmeyen Derviş ve ağabeyini, anne ve babası ancak iki yıldan sonra ziyaret etmişlerdi.

Derviş, Kıbrıs'a döndükten sonra ciddi çalışmalara başladı... Piyano resitalleri veren Derviş, British Council'ın düzenlediği bir konsere katıldı, özel piyano dersleri vermeye başladı ve öğretmenlik yaptı.

 

Çocukları da onu örnek aldı

 

Jale Derviş, Mehmet Ratip Şevket beyle evlendi. Kızı Sümer ve oğlu Arman da tıpkı anneleri gibi müziğin içinde doğmuşlardı. Kızı Sümer, müzik öğretmenliği mesleğini seçti. Jale Derviş'in oğlu ise piyanist besteci olarak çalışmalarını sürdürmeye başladı.

1946'da Victoria Kız Lisesi olarak bilinen okulda öğretmenliğe başlayan Derviş, emekli olduğu 1973 yılına kadar bu okulda kaldı.

Bu öğretmenlik yıllarında Jale Derviş, müzik alanında adeta devrim yaptı. Çok sesli klasik çağdaş müziği ilk olarak öğrencilerine daha sonra da topluma aşılayan Derviş, klasik müziği sevdirdi.

Jale Derviş, koro çalışmalarında da büyük atılımlar yaparak tüm Kıbrıs'ın beğenisini kazandı. 1950'li yılların sonlarına doğru gerçekleştirilen koro çalışmalarında kız ve erkek lisesinden karma koro oluşturan Derviş, besteci Kemal Gündüz'ün Namık Kemal kantatını (çok sesli) sahneye koydu.

Derviş'in tüm öğrencilerinin katıldığı, her yıl düzenlenen konserler çok sevilen tatlı anılarla dopdolu bir sanat olayı olarak Kıbrıs Türk toplumunun müzik tarihi içinde önemli bir yer aldı.

Jale Derviş, 3 Mayıs 2012'de 98 yaşında hayata gözlerini yumdu.

KAYNAK: Gülten Özyakup SEZGİN / Yitirdiklerimiz: Jale Derviş (15 Temmuz 2016).

 

 

Yazar: Gülten Özyakup SEZGİN
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör