Mehmet Aydın (Tosuncuk )

İş İnsanı

Doğum
31 Mayıs, 1991
Burç
Diğer İsimler
Çiftlik Bank CEO’su. Eren Çakar.

Bilgisayar yazılımcısı, iş adamı, Çiftlik Bank CEO’su. 31 Mayıs 1991'de Bursa'nın Nilüfer ilçesinde doğdu. Mehmet Aydın tarafından 2016 yılında kurulan Çiftlik Bank, “200.000 lira yatırana aylık 50.000 lira kazanç” vaat etti. Aydın’ın Çiftlik Bank’ı bir süre sonra 500 bin üyeye ulaştı.

Yatırdıkları paralarla sanal tavuk, inek veya keçi sahibi olan üyeler, buradan kâr sağlıyordu.

Üyelerinden topladığı paralarla Bursa'da 250 büyükbaş hayvan kapasiteli tesis açan Çiftlik Bank, kısa bir süre sonra Manisa'da da aylık 1.5 milyon yumurta üretim kapasitesi olan bir tavuk çiftliği kurdu.

 

Dünyanın Öbür Ucunda Ortaya Çıktı

 

İddiaların odağında yer alan isim olan Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın’dan şubat ayından beri haber alınamıyor.

Yurtdışına milyonlarca lira aktardığı öne sürülen Aydın’ın Latin Amerika ülkesi Urugay’a yerleştiği öne sürüldü.

Arjantin ve Urugay’da inşaat işleri yaptığı bildirilen Aydın’ın Urugay vatandaşlığı elde ettiği de öğrenildi.

 

Rapçi Olmak İstedi, Çıplak Gösteren Gözlük Sattı

 

Çiftlik Bank şirketini kurmadan önce rapçi olmak isteyen Mehmet Aydın’ın, bu amaçla klipler çektiği de görüldü.

Eren Çakar ismini kullanan Mehmet Aydın, Egoman ismiyle rap klipleri çekti.

Mehmet Aydın’ın bir dönem çıplak gösteren gözlük satışı yaptığı da öğrenildi.

 

“Bitcoin Batsa Bile Biz Batmayız”

 

Kripto para üretim çiftliği de kuran Mehmet Aydın, yaptığı bir konuşmada “Bitcoin batsa bile Çiftlik Bank yine hayatına devam eder. Çünkü yapmış olduğumuz ciddi yatırımlar var. Ancak bunlar bizi batıracak seviyede değil" ifadelerini kullanıyor.

 

Neden Üye Olduğunu Böyle Anlattı: Bu Kadar İnsan Aptal Olamaz

 

Öte yandan, internette yer alan bir videoda, bir Çiftlik Bank üyesi, sözkonusu şirkete neden güvendiğini "Üye sayısına baktım. Tatmin edici miktardaydı. Bu kadar insanın aptal olamayacağını düşündüm” sözleriyle açıklaması dikkat çekti.

 

Üyelere Mesaj: Hayallerinizden Vazgeçmeyin!

 

Binlerce kişiyi dolandıran Mehmet Aydın, internette yer alan başka bir videoda şu tavsiyede bulunuyor: “Hiçbir zaman hayallerinizden vazgeçmeyin.”

 

2 Tutuklama

 

Binlerce kişinin 500 milyon lira dolandırıldığı öne sürülen Çiftlik Bank ile ilgili soruşturmasında iki kişi tutuklandı. Urugay’a kaçtığı belirtilen şirketin 27 yaşındaki CEO’su Mehmet Aydın hakkındaki iddiaların ise ardı arkası kesilmiyor. İşte her yönüyle Çiftlik Bank dolandırıcılığı...

Çiftlik Bank isimli sanal oyun, saadet zinciri kavramını yeniden Türkiye’nin gündemine taşıdı.

Yüksek kar ortaklığı vaadiyle çiftçilerden hayvan satın alan Çiftlik Bank’a kısa süre içinde on binlerce kişi üye oldu.

27 yaşındaki Mehmet Aydın tarafından kurulan şirket, vatandaşlar arasında kulaktan kulağa yayıldı.

Ancak üyelerin yüksek para kazanma hayali çok geçmeden suya düştü. Zira Çiftlik Bank, bir süre sonra üyelerine ödeme yapmamaya başladı. Dolandırıldıklarını anlayan çok sayıda kişi, yetkililerden yardım istedi.

 

80 Bin Kişiden 500 Milyon Lira!

 

Türkiye genelinde şikayetlerin artması üzerine Çiftlik Bank sistemini işlettiği belirlenen Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonlar için düğmeye basıldı.

İki yıl içinde yaklaşık 80 bin kişiden 500 milyon TL'den fazla para topladığı belirtilen Çiiftlik Bank hakkında başlatılan soruşturmalar kapsamında şirket yöneticileri için yakalama kararı çıkartıldı.

 

Genç Ceo Kayıplara Karıştı

 

Çiftlik Bank CEO’su Mehmet Aydın sırra kadem basarken, Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Çolak (35), İstanbul Üsküdar'daki evinde yakalandı.

Gözaltına alınan Cafer Çolak'ın evinde yapılan aramada bazı evraklara el konuldu.

 

Güvenlik Görevliliğinden Müdürlüğe

 

Emniyetteki ifadesinde güvenlik görevlisi olarak başladığı şirkette şimdi yönetici olduğunu söyleyen Çolak'ın, durumdan haberi olur olmaz istifa ettiğini söylediği öğrenildi.

 

Eşi Teslim Oldu

 

Bu sırada dolandırıcılıkla ilgili yeni bir gelişme de yaşandı. Yurtdışına kaçan Mehmet Aydın’ın eşi Sıla Aydın (20), savcılığa giderek teslim oldu.

 

Çiftlik Bank'a İlk Tutuklama

 

Sakarya’nın Gevye ilçesinde emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Cafer Çolak ve Sıla Aydın "nitelikli dolandırıcılık" suçundan tutuklandı.

 

Çiftliği Bastılar, Hayvanları İstediler

 

Bu arada, paralarını geri alamayan çok sayıda Çiftlik Bank üyesi de eylemlere başladı.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde Çiftlik Bank mağduru çiftçiler, şirketin Sunpurpaşa Mahallesi'ndeki tesislerini kamyonlarla bastı.

Bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri, güvenlik tedbirleri aldı. Ekipler, hayvanlarını geri almak isteyen çiftçileri uzaklaştırdı.

 

Soruşturma Açıldı

 

İddiaların ardından İnegöl Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiftlik Bank ile ilgili soruşturma başlattı.

20 kişinin yaptığı başvuru ardından soruşturma açıldığını ifade eden başsavcılık açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Bu kapsamda, ilgili şirketin İnegöl'de bulunan işletmelerinde 13 Mart tarihinde arama ve el koyma işlemlerine başlanmıştır. Başsavcılığımızca şirketin mal varlığını üçüncü şahıslara devir ve temlik yoluyla kaçırmasının önlenmesi maksadıyla gerekli tedbirler alınmıştır."

 

Tabelalar İndirildi

 

Savcılığının talimatı üzerine Çiftlik Bank'ın mal varlıklarına da el konuldu.

Tesise gönderilen veteriner hekimler, buradaki hayvanları sağlık kontrolünden geçirdi.

Bu arada, tesisteki Çiftlik Bank tabelalarının söküldüğü de gözlendi.

Ayrıca Çiftlik Bank'ın tüm tesislerine kayyum atanacağı da öne sürüldü.

 

İkinci Kez Dolandırıldılar

 

Öte yandan, bir kişinin sosyal medya hesaplarından ''Kaptırdığınız paranızı 500 lira karşılığında geri alırım" diye ilan verdiği öne sürüldü.

İddiaya göre; bu kişiyle iritibata geçen Çiftlik Bank mağduru bin 600 kişi ikinci kez dolandırıldı.

 

11 Saadet Zinciri Mercek Altında

 

Çiftlik Bank’a bir inceleme de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, bu kapsamda bazı şirket ve organizasyonları denetim kapsamına aldı.

Konuyla ilgili düzenleme hazırladıklarını açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  “Sadece Çiftlik Bank değil, 11 tane daha birbirine benzer, adeta bir saadet zinciri kuran ve temel mantığı da bir müşterinin bir başka müşteriyi getirerek birbirini finanse ettiği bir sistem oluşturuyorlar. Bu sistemin yanlışlarını, tüketiciyi ve vatandaşı mağdur eden yönünü ve cezai yönünü de düzenlemek lazım" dedi.

 

Spk’dan İnceleme

 

Basında yer alan iddialar üzerine harekete geçen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da, “papara” isimli bir yazılımla üyeler ile şirket arasındaki para ödeme trafiğinin sağlandığı sistemde ortaya atılan “saadet zinciri” iddiaları üzerine inceleme başlattı.

"Çiftlik Bank" ve bağlantılı olduğu şirketler hakkında suç duyurusunda bulunan SPK, www.ciftlikbank.com ve www.ciftlikbank.web.tr adresli internet siteleri ve Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Tic. Ltd. Şti., Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ, Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Limited Şirketi ve Famegame Software Ltd. unvanlı şirketler üzerinden yürütülen faaliyetleri incelemeye aldı.

Çiftlik Bank'ın 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon TL topladığı, 62 bin 877 kişiye 398.3 milyon TL ödeme yaptığı öne sürüldü.

113.4 milyon liranın Kıbrıs'a aktarıldığı belirtilirken, farklı ödeme sistemlerinden yaklaşık 120 milyon liranın daha adaya gönderildiği ifade edildi.

 

KAYNAK: Dolandırıcılık zincirinin son halkası: Çiftlik Bank - Mehmet Aydın kimdir? (İHA, ntv.com.tr, Anadolu Ajansı, DHA, 15 Mart 2018 Perşembe).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör