Hikmet Gürkaynak

Araştırmacı Yazar, Bankacı, Bürokrat, Gazeteci

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

Gazeteci, yazar, sendikacı, emekli bankacı. 1936, Elazığ doğumlu. 1963 de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü (1963) ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (1965) mezunu.

1959 – 1961 yıllarında İstanbul Şehir gazetesinin Adliye ve Milli Eğitim Muhabiri olarak, o dönemde Yassıada duruşmalarını izledi. 1965 – 1967 de Sosyal Sigortalar Kurumunda Müfettişken Sosyal-İş Sendikasının da ilk genel sekreteri seçildim. T.C. Ziraat Bankasında İstihbaratçı ve Mali Analist iken 1969 da Kanada’ya göçmen olarak gitti. Orada Cumhuriyet (4 yıl) ve Hürriyet gazetelerinin (4 yıl) muhabirliğini yaptım. Muhtelif firmalarda da çalıştıktan sonra 1977’de Türkiye’ye döndü. 2000 yılına kadar Türkiye Kalkınma Bankasının merkez birimlerinde yönetici ve uzman olarak çalışıp emekli oldu.

Kırk bir yıllık çalışma hayatımdan sonra bütün mallarını Darüşşafaka Cemiyetine bağışladı. Halen Darüşşafaka’nın Maltepe Rezidansında yaşıyor. Hikaye ve roman yazıyor, çeşitli konularda –özellikle Ermenilerle ilgili araştırmalar yapıyor. Elazığ Fırat gazetesinin köşe yazarıdır.

İki kardeşiyle birlikte muhacerette Ermenilerden kaçarken 2 oğlu kaybolan Tercanlı (yeni ilçemiz Çayırlı) bir ailenin torunlarındandır. Çocuklardan biri o zaman 4 diğeri 6 yaşındadır. İki erkek çocuğunu kaybetmenin acısını unutamıyor.  Kazım Karabekir Paşa’nın okuttuğu çocuklardan biri olan babası, 14 yıllık hasretten sonra bulunmuş, amcası ise hâlâ kayıp..

Ermeni sorunları ve tehcir ile ilgili araştırmalarını sürdüren Hikmet Gürkaynak, “Başçavuş” adını verdiği adlı ilk eseri 2016’da yayımlandı.

KAYNAK: Hikmet Gürkaynak (Bilgi teyidi, 25.02.2018).

ÖNSÖZ

ÖN SÖZ

 

Bu eseri yazmaya 2010 yılında başladım. O yıl Filistin’de olan savaşlarda binlerce insan öldürülmüş ve çocuklarda kimsesiz kalmıştı. Bu olay Dünya Kamu oyunu  yakından ilgilendirmiş, pek çok çocuk evlatlık olarak alınmıştı. Ve çeşitli yardımlar yapılarak acılarının dindirilmesine çalışılmıştı.

O günler bana babam ve ailesinin 1915 lerden sonra çektiklerini, ızdırap ve kayıplarını hatırlatınca eseri yazmaya karar verdim. Doğu Anadolu da Ermeni katliamlarından kaçtıklarında; Fikret dört, ağabeyi altı yaşında kaybolmuşlardı. Fikret, Kazım Karabekir Paşanın gayretleri ile okutulan çocuklardan olup, ağabeyi ise bugüne kadar bulunamamıştır. Yirminci asrın ilk yarısında yaşayan babam Fikret’in hayatı bana göre çok ilginçti. Maceralı bir eğitimden sonra BAŞÇAVUŞ olmuştu. Askerlikte tarihi olaylara katılarak bir devrin Cumhurbaşkanı ve Başbakanının güvenliğini sağlamıştı. Çok zor şartlarda iki defa şark hizmetinde bulunmuş ve Dersim harekatına katılmıştı. Yaşantısında kendisi ve ailesi çok sıkıntılar çektiler. Fikret evlendi ve iki kızı ve bir oğlu oldu. Bu eserin yazarı olan ben BAŞÇAVUŞ Fikret’in tek oğluyum. Umarım muhterem okuyucularıma beğenecekleri bir eser sundum:

Saygılarımla…                                                                                                                                                                                                          30/Ağustos/2016

 

                                                                         Hikmet GÜRKAYNAK

                                                        Emekli Bürokrat ve Bankacı-Araştırmacı-Yazar

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör