Serhat Sinan Kocaoğlu

Komutan, Araştırmacı Yazar, Avukat, Asker, Akademisyen, Hukukçu

Doğum
Eğitim
Kara Harp Okulu

Asker, komutan, akademisyen,  ceza hukuku doçenti, avukat, yazar. 1974, Edirne doğumlu. Orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji ve Ankara Atatürk Anadolu Lisesinde tamamladı (1991). 1995 yılında Kara Harp Okulundan Personel Teğmen rütbesi ile Sistem Mühendisi olarak mezun oldu ve Türk Silahlı Kuvvetlerine katıldı. Kolordu ve tugay seviyesinde birliklerde şube müdürlüğü; çeşitli ilçelerde Askerlik Şubesi Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı görevleri yaptı. Daha sonra askeri hakimlik sınıfına nasıp sağlık muayenelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden malulen ve kendi isteği ile Personel Kıdemli Üsteğmen rütbesi ile emekli oldu.

1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. 2000 yılında mezun olduğu Hukuk Fakültesinin ardından Avrupa Komisyonu tarafından “Jean Monnet Pole of Excellence” olarak ilan edilmiş olan Hür Brüksel Üniversitesi (Vrije Universiteit Brussel, VUB) Hukuk Fakültesi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü’nde “Uluslararası, Avrupa ve Mukayeseli Hukuk” alanında yüksek lisans yaptı O dönemde adı geçen üniversitede akademik çalışmalar yapmakta olan 1200 yabancı akademisyenin üye olduğu 40 yıllık bir dernek olan Uluslararası Akademisyenler Birliği’ne 10 aday arasından 450 oy alarak ilk Türk başkan olarak seçildi. Buna ek olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili çeşitli think-tank örgütlerinde çalıştı ve bu yönde lobicilik faaliyetlerinde bulundu.

Mesleki ve Akademik Hayatı:

Türkiye dönüşünde, babası Ali Mehmet Kocaoğlu ile birlikte avukatlık yapmaya başladı. Avukatlık çalışmaları sırasında Yargıtay'ın olmayan dosyalar üzerinden karar verdiği skandalını ortaya çıkardı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) gibi çeşitli ajanslarının insan hakları projelerinde hukuk danışmanı ve takım lideri olarak görev aldı. Buna ek olarak bir dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) uluslararası ve avrupa hukuku alanlarında uzmanlık hizmeti verdi.

2006 senesinde Formula-1 yarışlarının Türkiye ayağına ilişkin olarak ihraç istemi ile açılan davada, Uluslararası Motor Sporları Federasyonu (FIA) Haysiyet Divanı’nda tahkim çalışmalarını yürüttü. Ankara Barosu’nun 60. Genel Kurulu’nda Baro Yönetim Kurulu Üyesi seçilerek bir dönem bu görevi sürdürdü. Baro yönetim kurulundaki baro seçimlerine ilişkin muhalefet şerhi basında yankı buldu. Bu görevin yanı sıra hakemli ve bilimsel bir hukuk dergisi olan Ankara Barosu Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü ve editörlüğünü de icra etti . 2010 senesinde Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Ceza ve Ceza Usul Hukuku Kürsüsü’nden “Müdafi” konulu tez çalışması ile oybirliği ile “hukuk doktoru” unvanına layık görüldü.

2010-2011 döneminde Anglosakson hukuk sistemine göre İngilizce olarak eğitim veren ve mezunlarının ortak hukukuyla yönetilen ülkelerde hakim, savcı ve avukatlık yapması maksadı ile kurulmuş bir uluslararası üniversite olan “American University in Cyprus” (Girne American University  Hukuk Fakültesi’nin dekanlığını yürüttü.

Halen Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Doç. Dr. Serhat Sinan Kocaoğlu’nun, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanmış ve ulusal hakemli dergilerde basılmış ceza, ceza muhakemesi, uluslararası ceza hukuku ve Avrupa hukuku konularında hakemli makaleler yayınlamış ve sempozyumlarda tebliğler sunmuştur. Bilimsel makaleleri köşe yazarlarının yazılarında tartışmalara konu olmuştur. İngilizce ve Almanca bilmektedir. Müdafi adlı eseri 2017’de yayımlandı.

KAYNAK: Doç. Dr. Serhat Sinan Kocaoğlu (aku.edu.tr, 02.11.2016), Doç. Dr. Serhat Sinan Kocaoğlu (Bilgi teyidi, 04.02.2018). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör