Mutluhan İzmir

Psikanalist, Araştırmacı Yazar

Doğum
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hekim, psikanalist, psikoterapist. 1961, Elazığ doğumlu. Tevfik Fikret Lisesi (1976), Ankara Fen Lisesi (1979), Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (1985) mezunu. 1984’te Glostrup Hospital, Copenhagen/Denmark-Exchange Student (Değişim Öğrencisi) oldu.1991’de Crownsville Psychiatric Hospital Centre, Baltimore/USA-Visiting Doctor (Konuk Doktor) olarak çalıştı.1990-1996: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Psikiyatri Uzmanı olarak görev yaptı.

2013 ve 2014 yıllarında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Yazarlığı bölümünde Lacancı Psikanaliz üzerine kuramsal dersler verdi.

2015 ve 2016 yıllarında kişisel psikanalizini gerçekleştirme sürecinden geçerek, psikanaliz yöntemiyle nevrozları tedavi etmeye başladı.

2016 yılında, Association Lacanienne International tarafından desteklenen ve ODTÜ psikoloji bölümünde gerçekleştirilen Lacancı Psikanaliz eğitim çalışmalarına eğitmen olarak katıldı.

Halen Ankara’da bulunan muayenehanesinde psikiyatrist-psikoterapist olarak çalışmaktadır. Çeşitli yerlerde Lacancı psikanaliz üzerine kuramsal seminerler vermeye devam etmektedir.

ESERLERİ:

Araştırma-İnceleme: Öznenin Diyalektiği (Hegel, Sartre ve Lacan), Antidepresan Tuzağı, Lacancı Psikanaliz ve Karakter Çözümleme.

Bölüm Yazarı Olduğu Kitaplar: Tıp Bu Değil-1, Tıp Bu Değil-2 (‘Bir Gerçeklik-Özne İlişkisi Biçimi Olarak Psikiyatrik Hastalıklar’ ve ‘Tavuklar Neden Depresyondalar? adlı bölümler). 

KAYNAK: Dr. Mutluhan İzmir (mutluhanizmir.com, 08.01.2018), Dr. Mutluhan İzmir kitapları (idefix.com.tr, 08.01.2018).

MASUM ANTİDEPRESAN YOKTUR!

MASUM ANTİDEPRESAN YOKTUR!

 

Dr. Mutluhan İzmir

 

Antidepresan ilaçlar ağır depresyon vakalarında hayli işe yarıyor. Ancak son yıllarda adeta şeker niyetine verilir oldu hastalara. Çevrenize dikkatlice baktığınızda bu ilaçları hayatı boyunca hiç kullanmamış kişilerin pek az olduğunu göreceksiniz. Peki çerez niyetine tüketilen bu ilaçlar sanıldığı gibi mutluluk vaat ediyor mu? Bilinçsiz kullanımı ne gibi zararlara yol açıyor? Antidepresanların uzun bilimsel çalışmalar neticesinde değil tamamen tesadüf eseri bulunduğunu söyleyen Psikiyatrist Doktor Mutluhan İzmir, Hayy Kitap'tan çıkan 'Antidepresan Tuzağı' adlı kitabında bu ilaçlarla ilgili bilinmeyen noktalara ve 'psikiyatrinin karanlık yüzü'ne ışık tutuyor. Zira geçen yıl neredeyse 50 milyon kutuya yakın ilaç kullanılmış ülkemizde. Yani çalışır nüfusu göz önüne aldığınızda her kişiye bir kutu psikiyatri ilacı düşüyor.

Antidepresanlar mutluluk hapı adıyla ve mucize ilaçlar olarak tanıtılıyor, Mutluhan İzmir'e göre. Sanki her sıkıntı ve mutsuzluk durumunda rahatlıkla ve uzun süre düşünmeden kullanabileceğimiz masum ilaçlarmış gibi sunulmasına da oldukça karşı. "Bu imaj çok yanlış, mucize ve çok masum da değiller. İlaç bir hastalık durumunda kullanılan tedavi edici bir maddedir. Antidepresanlar da bir ilaç ve yalnızca hastalık durumunda kullanılmaları gerekir. Ancak mucize ilaç, mutluluk hapı, masum ilaçlar olarak tanıtılınca sanki hastalık dışında, ufak tefek sıkıntı durumunda da rahatlıkla kullanabileceğimiz maddeler gibi algılanıyorlar ve bu nedenle hastalık durumu dışında da kullanımları teşvik edilmiş oluyor." diyen İzmir'e göre son yıllarda bu ilaçların kullanımındaki patlamada bu imajın büyük rolü var.

 

Rahatlatması her zaman avantaj değil

 

Eğer gerçekten hastaysanız, her ilaç gibi bu ilaçlar da hastalığı tedavi ederek kişiye bir rahatlama sağlıyor. Bu ilaçların hastalık dışında da rahatlatıcı etkileri var çünkü kaygıyı azaltıyor ya da ortadan kaldırıyor. Kaygıdan arınmış olarak yaşamak bir avantaj gibi görünse de, bu halin insanları koruyucu işlevi de var. Kaygı bütünüyle ortadan kalktığında sonunu hesap etmeden davranma durumu yaygınlaşıyor. Sonuçta bu ilaçları almazken yapmaktan çekindiğiniz birçok şeyi yapar hale geliyorsunuz. Bu bir avantaj gibi görünüyor, hayatı daha doya doya yaşamak gibi. Ancak doya doya yaşamanın faturası ağır biçimde çıkabiliyor bir süre sonra. Mutluhan İzmir'e göre geriye dönüp baktığında pişman olduğu tercihlerin bir kısmını ya da büyük kısmını, bu ilaçların verdiği mutluluk, rahatlık ve umursamazlığın etkisiyle yapmış olduğunu görüp hayıflanabiliyor insanlar. Rahatlık ve umursamazlığın getirdiği mutluluk uzun vadede insanın aleyhine işleyebiliyor.

 

İntihar ve cinneti tetikliyor

 

Antidepresanlar her ne kadar şeker niyetine verilir hale gelse de kullanmadan önce iki kez düşünmek gerekiyor. Zira bu ilaçların bilinçsiz kullanımı dürtü kontrolünün bozulması, hesapsız hareket etme, kolay boşanma, maddi zararlara uğrayacak ilişkilere kolay girme, kontrolsüz cinsel ilişkide artış, saldırganlık, öfke kontrolünde bozulma gibi ciddi yan etkilere sebep oluyor. Halk arasında cinnet olarak bilinen 'mani' durumunu da tetikliyor. Bu sebeple ciddi hastalıklar dışında kullanılmaları doğru değil.

 

Depresyon, ilaçlar piyasaya sürülünce ortaya çıktı

 

Bu ilaçların piyasaya sürülmesiyle birlikte giderek artan depresyon teşhisi sayısının kafalarda bir kuşku uyandırdığı görüşünde Doktor Mutluhan İzmir. "1960'ların ortasında tarihte ilk kez antidepresan olarak adlandırılan ilacın piyasaya sürülmesiyle birlikte, depresyon adlı bir hastalık da ortaya çıkıyor ve her yeni ilaç piyasaya sürüldükçe depresyon teşhisinde artış yaşanıyor. Şu anda elimizde antidepresan ilaç olarak adlandırdığımız ve 40 yıl önce ortalıkta hiç olmayan çok sayıda ilaç var ve bunların tedavi ettiğini iddia ettiğimiz depresyon adlı hastalık da 40 yıl öncesine göre binlerce kat artmış durumda." diyor. Hatta bu durumda depresyonun varlık nedeni bu ilaçlardır demek abartı olmaz, diye de ekliyor.

 

***

 

Tesadüf eseri bulunmuş!

 

Olumsuz duygular ve depresyona çare olarak sunulan antidepresan ilaçlar aslında uzun süreli ve yoğun bilimsel araştırmaların sonucunda bulunmuş ilaçlar değil. İlaçların bulunuş hikayesini Mutluhan İzmir anlatıyor: "Geçen yüzyılın ilk yarısında çok ciddi bir sağlık sorunu olan tüberküloz (verem) hastalığının tedavisi için bulunan yeni antitüberküloz ilaçların bazılarının, hastalar üzerinde depresyonu düzeltici etki yaptıkları tesadüfen gözlenmiş ve bu gözleme dayanarak ilk antidepresan ilaçlar üretilmiş." Ancak o sıralarda henüz bu ilaçlara antidepresan denilmiyordu. O dönemde henüz depresyon olarak adlandırılan bir hastalık ortada yokken, bu ilaçlar melankoli olarak isimlendirilen psikiyatrik tablolarda tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmış. Ancak o dönemde kullanımlarının çok sınırlı ve bugüne göre de kısa süreli oluşuna dikkat çekiyor İzmir. 5-10 yıl önce bulunmuş ilaçları, uzun vadede ne gibi bir etkilerinin olacağını bilmeden rahatlıkla ve yaygın biçimde kullanılmasını da eleştiriyor.

KAYNAK: Masum antidepresan yoktur!" (saglikaktuel.com, 26.10.2013).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör