İlhan İşbilen

Sanayici, Milletvekili, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
01 Nisan, 1946
Eğitim
İzmir İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi İşletme Bölümü
Burç

Sanayici ve iş adamı, siyasetçi, 24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili. 1 Nisan 1946’da Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde doğdu. Babasının adı Muharrem, annesinin adı Kadriye’dir. İzmir İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra kamu görevlisi olarak birçok kurumda çalıştı.

İlhan İşbilen, Manisa Maliye Muhasebe Yüksek Okulu Genel Sekreterliği, Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreter Vekilliği görevlerinde bulundu. Akyazılı Eğitim Vakfı, Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonunda Genel Müdür olarak da göre yapan İlhan İşbilen, Asya Finans Ortaklığı ve Bankanın Murakıplığı ve Türkter Tersanesinin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. Ufuk Mayna Denizcilik Limited Şirketi ile Cezayir’de Türk Maritime Limited Şirketi ve Tersanesini kurdu. EVYAP Holding Yönetim Kurulu Üyesidir. Türk Maritime Yönetim Kurulu Başkanlığı, Oruç Reis Denizciler Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği bulunmaktadır.

24. Dönem AK Parti İzmir Milletveklili olarak TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. Orta düzeyde İngilizce bilen İlhan İşbilen, evlidir.

AK Parti İzmir eski milletvekili İlhan İşbilen, 11 Aralık 2015 günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Cemaatin tepe noktasına yönelik olduğu söylenen paralel yapı operasyonu kapsamında sabah saatlerinde gözaltına alınan İlhan İşbilen, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Hastanedeki işlemlerinin ardından İlhan İşbilen, Vatan’daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

28 Temmuz 2017 günü medyada yer alan bilgilere göre, İlhan İşbilen'in eşi Nebahat Evyap İşbilen, özel bir bankanın Etiler şubesinde bulunan hesabındaki 5 milyon 876 bin 664 TL'yi çekmek istedi. Paranın yüklü miktarda olması nedeniyle MASAK bu durumu savcılığa bildirdi. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatarak, İşbilen'in hesaplarına tedbir konulması talebiyle Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu.  Mahkemenin, geçtiğimiz mayıs ayında aldığı kararda, İşbilen'in hesabında bulunan nakit parayı çekmeye çalıştığı belirtilerek, Nakit bakiyeyi çekmek istemesi sebebiyle gerçekleştirilen işlemlerin 5549 sayılı suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanunun, işlemlerin ertelenmesi başlıklı 19A maddesi uyarınca 30 gün süre ile ertelendiği, şüphelinin işlemlerinin mal varlığı değerlerini kaçırmaya yönelik işlemler kapsamında olabileceği değerlendirildiği gerekçesiyle yapılan ihbar üzerine söz konusu şüphelinin belirtilen hesabının bulunduğu ve tüm bankalardaki hesaplarına 'almış olduğu yaşlılık aylığı hariç' olmak üzere, tapuda kayıtlı tüm taşınmazlarına ve ortağı ve sahibi olduğu şirketlerdeki hisselerine tapuda kayıtlı tüm taşınmazlarına ve ortağı ve sahibi olduğu şirketlerdeki hisselerine tedbiren el konulmasına karar verildi" denildi.

 

İşbilen Hakkında 'Terör Örgütü Üyeliği' Suçlamasıyla Soruşturma Açıldı

 

Banka hesaplarına ve mal varlığına tedbiren el konulan Nebahat Evyap İşbilen hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'silahlı terör örgütü üye olma' suçundan soruşturma başlattı. Ancak savcılık soruşturma dosyasını, yetkesizlik kararı vererek Mayıs ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Yetkisizlik kararında, İşbilen'in, 5 Milyon 876 bin 664 TL bakiye nakit çekmek istemesi sebebiyle hesabına Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tedbir konulduğu ve hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin adli kontrol kararı verdiği belirtilerek, Ancak şüpheli şahısın yurt içi ikamet adresinin ve suç yerinin İstanbul Adli Yargı sınırları içerisinde kaldığı, şüphelinin fiili olarak yaşadığı yerin de İstanbul olduğu dosyanın yapılan incelenmesinde anlaşılmakla, Cumhuriyet Başsavcılığımızın yer itibariyle yetkisizliğine karar verildi." denildi.

KAYNAKÇA: AKP İzmir eski milletvekili İlhan İşbilen, bu sabah gözaltına alındı. İlhan İşbilen neden gözaltına alındı? İlhan İşbilen kimdir? (sozcu.com.tr, 11 Aralık 2015), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), İşbilen'in eşinin mal varlığına tedbiren el konuldu (milliyet.com.tr, 28.07.2017).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör