Nevzat Atlığ

Türk Sanat Müziği Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
14 Ekim, 1925
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi
Burç
Diğer İsimler
Nevzad Atlığ

Müzisyen, Türk Sanat Müziği ses sanatçısı, müzik araştırmacısı. Bazı kaynaklarda Nevzad adıyla geçse de daha çok Nevzat adıyla tanınmıştır. 14 Ekim 1925 tarihinde Edirneli bir aileden olan babası Albay Nazmi Atlığ’ın görevli bulunduğu Denizli’nin Sarayköy ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimlerini Ankara, Edirne ve Antakya’da tamamladı. 1943’te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1949’da mezun oldu.

Keman çalan babasının tertiplediği toplantılarda ilk müzik zevkini ve bilgilerini aldı. On beş yaşlarında keman öğrendi. Ankara Radyosunun yayınlarından büyük istifadeler sağladı. Yüksek öğrenimi sırasında, Ercümend Berker’in yönetimindeki Üniversite Korosu’nda keman çaldı ve İbnülemin M. Kemâl İnal, Ekrem Karadeniz ve H. Sühâ Gezgin’in evlerinde yapılan meşklere katıldı. 1948’de Üniversite Korosu’na şef oldu ve on yıl aralıksız yönettiği bu koroyla, İstanbul, Ankara ve Kıbrıs’ta birçok konser verdi, radyo yayınlarına katıldı.

Askerlik görevinin ardından 1952’de İstanbul Belediye Konservatuarı öğretmenliğine, 1953’te Konservatuar İcra Heyeti şefliğine ve İstanbul Radyosu yöneticiliğine atandı. Aynı yıllarda Üniversite Korosu’nun yanı sıra İstanbul Radyosu’nda Küçük Koro’yu yönetti. 1954’te, İcra Heyeti’ndeki görevinden istifa etti.

1955’te Mesut Cemil’in Bağdat Konservatuarına gidişiyle İstanbul Radyosu müdürlüğüne getirildi. Mart 1958’de Radyo müdürlüğünden ayrıldı ve Belediye Konservatuarı’ndaki görevine dönerek solfej ve nazariyat öğretmenliği, sanat kurulu üyeliği ve başkanlığı gibi görevler üstlendi.

1963’te Mesud Cemil’in vefatının ardından devraldığı Klâsik Koro’yu 1976’ya kadar yönetti. 1972’de TRT Yönetim Kurulu’na seçildi. 1975 öncesinde Yılmaz Öztuna ile Milli Eğitim Bakanlığı Türk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu’nu kurarak Türk Musikisi klasiklerinin notalarıyla Sadeddin Arel’in Türk Musikisi Kimindir? adlı eserini yayımladı ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kuruluş temellerini oluşturdu.

 Bir süre vekâleten başkanlık yaptığı İTÜ Devlet Konservatuarı’nın yeniden yapılanmasını sağladı. Kültür Bakanlığı ve YÖK’ün ortak kararıyla 1985’te profesör, 1987’de Devlet Sanatçısı unvanlarını; 1998’de ise Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü kazandı. 1995’ten itibaren İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndaki öğretim üyeliğiyle Devlet Korosu’ndaki şeflik görevini birlikte yürüttü.

Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda konser, TV ve radyo programları, plak, kaset ve CD çalışmalarından başka elli kadar nota fasikülünün yayınını gerçekleştirdi. İstanbul Devlet Korosu’ndan emekliye ayrıldığı 1999’da, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından “50. Sanat Yılında Prof. Dr. Nevzad Atlığ”; 2004’te, “Nevzad Atlığ / Musikimizle Övünmemiz İçin” isimli adına yazılan kitaplar yayınlandı. Halen, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Nevzat Atlığ, Vedia Atlığ (Kasaymirza) ile olan evli olup Bülent Atlığ (d. 1952) Nihan (Atlığ) Simpson (d. 1960) isimli iki evlât ve dört torun sahibidir.

KAYNAKÇA: Şeflerimiz (devletkorosu.com, 22.05.2015)., Nevzat Atlığ (oncevatan.com.tr, erişim 30.06.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör