Hüseyin İnan

Aktivist, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
06 Mayıs, 1972

Siyasi eylemci, öğrenci lideri (D. 1949, Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyü - Ö. 6 Mayıs 1972, Ankara). İlk ve orta okulu Sarız'da, liseyi Kayseri'de okudu. 1966'da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü'ne kayıt oldu. 1968'de TİP ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini benimsedi. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini İnan'ın attığı bu grup daha sonra, THKO'nun çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.

14 Ekim 1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail'e karşı savaştı. 1 Ocak 1971'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD'lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı. 24 Mart 1971'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, 9 Kasım 1971'de Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la birlikte idama mahkum edildi. 6 Mayıs 1972'de iki arkadaşıyla birlikte idam edildi. Mezarı, Ankara/Karşıyaka Mezarlığının L/17 parselinde bulunmaktadır.

Ensonhaber.net haber sitesinde yayımlanan Bugün gazetesinin haberine göre, Ankara Belediyesi Mezarlıklar Başimamı Seyit Çiftçi, 6 Mayıs 1972'de yaşanan idamlarla ilgili olarak "İmamlık yapmaya başladığım 1948 yılından bugüne kadar yaşadığım en acı hadiseydi" ifadelerini kullandı. Çiftçi, "Gece 03.00 sıralarıydı. Üçünü de getirdiler. Elleri kelepçeliydi. İdama tanıklık eden 10 kadar kişi vardı. Bir paşa, Merkez Komutanı, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü, İnfaz Savcısı ve memurları ile ben vardım" dedi.

 

Gezmiş Kabul Etmedi

 

İdam edileceklere son vazifelerini yaptırmak üzere orada bulunduğunu aktaran Çiftçi, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın Kelime-i Şahadet getirdiklerini iddia etti. Çiftçi, ikilinin daha sonra idama gittiklerini söyledi. Deniz Gezmiş'in ise İslam dinini kastederek, "Ben öyle bir mefhumu tanımıyorum" dediğini söyleyen Seyit Hoca, "Kelime-i Şehadet getirmedi" dedi.

 

"Vazifemi Yapamam"

 

Seyit Çiftçi, Aslan ve İnan'a son vazifelerini yaptırabilmek için abdest aldırmak istediğini ancak orada bulunan merkez komutanının buna izin vermediğini anlattı. Çiftçi, daha sonra orada bulunanlara, "Beni buraya mahkumların son vazifelerini yaptırmak için getirttiniz. Onların elleri kelepçeli olduğu için abdest almaları mümkün değil. Ellerini çözmezseniz abdest alamazlar, ben de vazifemi yapamam" dediğini belirtti.

 

"Hocanın dediğini yapın'

 

Seyit Çiftçi, merkez komutanına itirazından sonra yaşananları şöyle anlattı: "Orada bulunan bir paşa, 'Hoca ne diyorsa onu yapın' dedi. Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan'ın elleri çözüldü, abdest aldılar ve Kelime-i Şehadet getirerek darağacına gittiler. Deniz Gezmiş ise böyle bir şeyi kabul etmedi. Ancak onun idamı kötü şekilde oldu. Boyu uzun olduğu için ayağı takıldı ve boynu kırılmadığından yaklaşık 45 dakika orada can çekti. Sonra da hayatını kaybetti.

KAYNAKÇA: Erdal Öz / Deniz Gezmiş Anlatıyor (1976), Nihat Behram / Dar Ağacında Üç Fidan (1976), Halit Çelenk / İdam Gecesi Anıları (1978), Gezmiş, Deniz (Meydan-Larousse Büyük Lügat ve Ansiklopedisi, Cilt: 4 s. 319), Gerçekleri makaslamak, halının altına süpürmek! (milliyet.com.tr, erişim 07.08. 2008),  Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan abdest aldı iddiası (ensonhaber.com, 06.05.2012), Deniz Gezmiş idamdan sonra 52 dakika yaşadı (sabah.com.tr, erişim 14.05.2012), Ahmet Tahir Can / Hırçın Bir Deniz Hikayesi (2014), 1. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Davası (imctv.com.tr, erişim 06.08. 2016), Deniz Gezmiş'in idam yaftası (sabah.com.tr, erişim 14.08.2015), Hüseyin İnan (milliyet.com.tr, erişim 16.12.2016), Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Kimdir? (bianet.org, 31.12.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör