Mehmet Bulut (İktisatçı)

İktisat Profesörü, Rektör, Akademisyen

Doğum
Eğitim
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü

İktisat profesörü, akademisyen, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü. 1970 yılında Çanakkale’de doğdu. İlk ve orta eğitimini Çanakkale’de, Yüksek öğrenimini İzmir’de 1992'de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirerek tamamladı. 1994-1996 yılları arasında Ankara ve İstanbul’da iki farklı Üniversitede ayrı ayrı doktora derslerini bitirip “yeterlilik” sınavlarını da başarıyla tamamladıktan sonra “iktisat ve tarih” alanında çalışmayı planladığı konudan dolayı Hollanda’da doktora yapmaya karar verdi. İktisat tarihi alanında 1998 yılında Posthumus Enstitüsü’nden ikinci yüksek lisans ve 2000 yılında da Utrecht Üniversitesi’nden doktora derecelerini aldı.2001 yılında Yardımcı Doçent, 2003’te Doçent ve 2008 yılında Profesör oldu.   

Araştırma Görevlisi olarak 1993 yılında başladığı akademik çalışma hayatına Başkent Üniversitesi’nde devam etti. İlgili Üniversitede, Öğretim üyeliği, İktisat Bölüm Başkanlığı, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 2011 yılında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kurucu Dekanı ve Rektör Yardımcısı oldu, 2012 yılında Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Üyeliği’ne atandı. Aynı yıl Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyeliğine seçildi.

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (ERDEMİR), İskenderun Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (İSDEMİR), Sollac Ambalaj A.Ş., Erenko Mühendislik A.Ş. Erdemir Romanya A.Ş., Yarımca Porselen A.Ş gibi kamu ve özel kurumlarda Yönetim Kurulu Üyeliği; TTNET A.Ş. ve AVEA A.Ş gibi şirketlerde Denetim Kurulu görevlerinde bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Bulut, uzun dönem (long term-longue durée) ekonomik kalkınma ve gelişme, ülkeler arası ekonomik farklılıkların nedenleri, performans karşılaştırmaları, uluslararası ekonomi politik, Osmanlı iktisat ve medeniyeti, Osmanlı-Avrupa-Atlantik Ekonomik İlişkileri, İktisat Tarihi, İktisadi Düşünce, Finans ve Kurumlarla ilgili alanlarda çalışmaktadır.

İsveç/Dalarna, İngiltere/Cambridge ve Amerika Birleşik Devletleri/Harvard ve Princeton/IAS Üniversitelerinde araştırmalar ve akademik çalışmalar yaptı. Yurt içi ve yurt dışındaki yayınevlerinde İngilizce ve Türkçe kitapları yayımlandı. American Journal of Economics and Sociology (AJES-New York), Journal of Economic and Social History of Orient (JESHO-Leiden), Journal of European Economic History (JEEH-Roma) ve Middle Eastern Studies (MES-Londra) gibi akademik dergilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası yayın organında makaleleri yayınlandı.

Bulgarca, Arapça, Felemenkçe ve İngilizce bilen, ADAM AKADEMİ Sosyal Bilimler Dergisi ile İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nin Editörü, evli ve üç çocuk babası olan Prof. Dr. Bulut, 2013 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne Rektör olarak atandı. Halen bu görevde çalışmalarını sürdürmektedir.

KAYNAK: Rektör (izu.edu.tr, 16.10.2014).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör