Tacettin Bayır

Hayırsever, Milletvekili, İş İnsanı

Doğum
Eğitim
Akşam Ticaret Lisesi

İş ve siyaset adamı, milletvekili, hayırsever, AS-EL Yapı Endüstri Market A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı. 1960 yılında İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan köyünde doğdu. Ekonomik olarak hayatta kalma mücadelesinin, ailemi kente göç etmeye zorlamasıyla ilkokulu Güzelyalı Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda; ortaokulu Karataş Eczacıbaşı Ortaokulu’nda tamamladı. Çocukluğum çalışmakla geçti; bir taraftan eğitim hayatıma devam ederken diğer taraftan aileme destek olmak için pazarlarda pazarcılık, çay ocaklarında garsonluk; çiçek satmaktan sinemalarda gazoz dolaştırmaya kadar çeşitli işlerde çalıştı. Bütün bu işler, meslek kazanmamı sağlamanın yanı sıra ona ömür boyu yol gösterecek çok değerli hayat tecrübeleri kattı. Sonra bir panjur atölyesinde çalışmaya başladı. 1978 yılında ise küçük bir atölye kurarak gündüz bu atölyede ter dökmeye; geceleri de Akşam Ticaret Lisesi’nde öğrenimime devam etti. Öğrenmek, hayatımda hiçbir zaman belli bir döneme ait bir uğraş gibi son bulmadı. Gerek mesleki gerekse çeşitli eğitim seminerlerine katıldı. Hep hedefleri oldu. Otuz yedi yıla yaklaşan ticari yaşamımda dürüst, ahlaklı, başı dik bir esnaf olarak üretip; ülkeme ve devletime üretim sevdalısı bir insan olarak faydalı olmaya çalıştı. Bu çabası ve sevdası birçok insan, kurum ve kuruluş tarafından takdirle karşılandı: Yüzlerce kez teşekkür, plaket ve ödüllere layık görüldü.2014 yılında sektörümde vergi rekortmeni olup madalya aldı. İzmir Ticaret Odasında iki dönemdir meclis üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Siyasal Yaşamı

 

İlk olarak 1983 yılında Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP)’ne katılarak kuruluş çalışmalarında görev aldı. 1984 ile 1986 yılları arasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Konak İlçe Esnaf Komisyon Başkanlığı yaptı. 1988 – 1990 döneminde Konak Halkevleri Başkanlığı ile Halkevleri İl Koordinasyonu Kurulu Başkanlığını üstlendi. SODEP-Halkçı Parti birleşmesi sonucu oluşan SHP’nin CHP ile birleşmesi süreci de dahil olmak üzere birçok kez ilçe, il, kurultay delegeliklerine seçildi. Üç dönem İzmir İl Başkanlığı; Danışma Kurulu üyeliği ve İl Seçim propagandisti olarak seçimlerde görev aldı. 1999 yılında 21. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için gerçekleştirilen parti içi ön seçimde 43 aday arasından 7. olup partimi büyük bir onurla temsil etti. 17.01.2011 – 03.06.2012 tarihleri arasında (17 Ay) CHP İzmir İl Başkanlığı görevinde bulundu. Tüm bu süreçlerde çeşitli sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptı. Ayrıca uzun bir süre Fahrettin Altay Spor Kulübü Başkanlığı, İZSİAD İzmir Sanayici İş Adamları derneği Yüksek danışma kurulu üyeliğine seçildi. Ayrıca sıra Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) İzmir Temsilciliği görevlerini üstlendi. 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde, 29 Mart 2015 Tarihinde Parti içinde gerçekleştirilen ön seçimler sonucunda İzmir 1.Bölge’de 2.Sıra CHP Milletvekili Adayı seçildi. 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde CHP'den İzmir Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. Halen bu görevini sürdürmektedir.

Milletvekili maaşını 15 aydan bu yana üniversitede okuyan kız öğrencilere burs olarak veren CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 2015 yılında mezun olan 20 öğrenci yerine, yenilerini belirledi.

Burslarla bire bir ilgilenen Bayır'ın eşi CHP Parti Eğitmeni Tülay Bayır, öğrencinin birinci bölgedeki ilçelerde oturan, anne babası ayrı olan ve annesinin yanında kalan, fakültede okuyan kız öğrencilerin tercih edildiğini söyledi.

Şehir dışında tıp fakültesi okuyan kızların bursunun daha yüksek olduğunu vurguladı. Tacettin Bayır, milletvekili maaşıyla hiç ilgilenmediğini belirterek, şöyle dedi:

"Ticaretle uğraşırken de çok burs verirdim. Onlar çoktan mezun oldu, hala ararlar. Geçen yıl mezun olan kızlarımız da telefonla aradılar, mesaj attılar. Onların hayata tutunduğunu görmek en büyük mutluluk. Bu toplumun omurgası kadındır. O omurganın sağlam ve dik olması gerekir. Kadınlar hayatın her alanında desteklenmeli."

KAYNAK: Milletvekili maaşına 15 aydır dokunmayıp öğrencilere burs veriyor (cumhuriyet.com.tr, 22.09.2016), Tacettin Bayır - Biyografi (tacettinbayir.com, 24.09.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör