Belviranlı Hüseyin Hüsnü

Din Adamı, İş İnsanı

Doğum
Ölüm
19 Ağustos, 1989
Eğitim
Konya İmam Hatip Mektebi

İmam, iş adamı (D. 1322/1906, Konya - Ö. 1989, 19 Mayıs 1989, İstanbul). Babası’dir. Aslen Bozkır’ın Belviran (şimdi Belören) beldesinin Kayaağzı Köyündendir. Dede müderris İsmail Hakkı Efendi'nin torunu, Kaşıkçı Ahmet Hilmi Efendi'nin oğludur. Medrese eğitimine külahçılık işinde çalışarak devam etti. 3 Mart 1924 tarihinde medreseler kapatılınca seviye tespit sınavıyla Konya İmam Hatip Mektebi’nin beşinci sınıfına kaydolmuş, burada 2 yıl daha okuyarak 1926 yılında buradan ve bu arada devam ettiği “Konya otomobil ve aynı yıl diplomasını aldı.

 Aynı yıl Fahriye Hanım’la evlenmiş ve biri kız üç çocuğu oldu. Mezuniyetten sonra ilk görevi Gazezler Camii İmamlığıdır. Sonra da sırasıyla Sarı Yakup Camii İmam ve Hatipliği, İstanbul Caddesi üzerindeki eski İş Bankasının yerinde bulunan Hacı Kaymak Camii imamlığı, Piri Mehmet Paşa Camii imam ve hatipliği, görevlerinde bulundu. Bu arada baba mesleği olan kaşıkçılık ve oğulları ile birlikte evinde dokumacılık yaptı. Sonra da bir manifatura dükkanı açmış imamlığının yanında ticaretle de meşgul oldu.

1953 yılında Kapı Camii imamı Zühtü Ulukapı vefat edince de hafız olmadığı halde İmam-Hatip Mektebi mezunu olduğu için bu göreve naklen atandı. Kapı Camiinde imam olanlar öteden beri hep hafız olduklarından, kendisini bu göreve atayan dönemin Müftüsü (Abdullah Ulubay) ondan hafız olmasını ve bu Camiide hatimle namaz kıldırılmasını beklediğini söyleyince 50 yaşlarında iken çalışıp hafız da olmuştur.

Oğulları işlerini İstanbul’a nakletmeleri ve hanımının da rahatsızlığı sebebiyle O da 1960 yılında İstanbul Kanlıca Camii imam ve hatipliği görevine naklen atandı. Aynı yıl eşi vefat edince, 1961 yılında Erzurumlu Meliha Hanım’la ikinci evliliğini yaptı. Bu evliliğinden iki kızı dünyaya geldi. Buradan 1985 yılında emekli olmuş ve 19 mayıs 1989 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

KAYNAKÇA: Av. Mehmet Ali Uz / Belviranlı Hüseyin Hüsnü ( (Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı’dan alınan bilgiler, konyaninalimvehocalari.konyacami.com, 16.09.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör