Ali Bardakoğlu

Fıkıh Bilgini, Devlet Adamı

Doğum
Eğitim
İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Fıkıhçı, devlet adamı. 1952, Tosya / Kastamonu doğumlu. İstanbul İmam-Hatip Okulu (1970), İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1974), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1975) mezunu. Bir süre öğretmenlik ve hakimlik yaptıktan sonra, 1977 yılında Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsünde Fıkıh (İslâm hukuku) asistanı oldu. 1982 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesinde “İslâm Hukukunda İcâre Akdi” adlı doktora tezini tamamladı ve Erciyes Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde İslâm Hukuku Bölümüne atandı.

1986 yılında doçent olduğu bu üniversitede bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1993 yılında Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine geçti. 1994 yılında İslâm Hukuku Ana Bilim Dalında profesör oldu. Marmara İlâhiyat Meslek Yüksek Okulu müdür yardımcılığı ve dekan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1991-92 yılları arasında İngiltere’de, 1994 yılında da Amerika Birleşik Devletleri’nde bulundu.

İslâm hukuku alanında ilahiyatçıların din söylemi, Kur’an ve hukuku, İslâm kültüründe din ve vicdan özgürlüğü, İslâm ve demokrasi, Türk aile hukuku gibi konularda altmışın üzerinde bilimsel yayın yaptı. Çeşitli ulusal ve uluslararası sempozyuma tebliğle veya müzakereci olarak katıldı. 28 Mayıs 2003 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı görevine atandı.

BAŞLICA ESERLERİ:

İslâm Hukukunda İşçi-İşveren Münasebeti (1986), İslâm Hukukunda Metodolojik İhtilaflar ve Sonuçları (1987), Kur’an-ı Kerim Ansiklopedisi (1988), İlmihal (1999).

 

BARDAKOĞLUNDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR: DİNİ PROGRAMLAR FECAAT

BARDAKOĞLUNDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR: DİNİ PROGRAMLAR FECAAT

 

Eski Diyanet İşleri Başkanlarından Ali Bardakoğlu, merdiven altı dini bilgilere karşı iyi bir mücadele verilemediğini söyledi.

 

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu darbe komisyonuna bilgi verdi

 

 

TBMM FETÖ ve 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na bilgi veren eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “Türkiye’deki dini programlar ve dinci yapılanmaya” ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bardakoğlu, “Merdiven altı dini bilgilere karşı iyi bir mücadele verilemediğini, kusurlu olduklarını” söyledi.

 

Bardakoğlu, komisyonda şöyle konuştu:

 

Merdiven altı eğitim sorun üretiyor: Türkiye din konusunda bir yol ayrımında mehdici, mesihçi, deccalci, kin ve nefreti yoğunlaştıran dini değerleri istismar eden bir yoldan mı, yoksa açık seçik arı bir din yolundan mı yürüyeceğiz? 15 Temmuz bizi de bir yol ayrımına getirmiş oldu. Bu yol ayrımında olmak demek, cemaatlerle mücadele etmek değil. Onların kendi çizgisinde kalmasını sağlamak, halkımızı doğru aydınlatmayı Diyanet’e akademisyenlerin arı bilgisine bırakmak gerekiyor. Çıkaracağımız ders, dini bilgi konusunun ciddiye alınması gerektiğini merdiven altında, kapalı kapılar arkasında verilen dini eğitimin giderek sorun üretebileceğini, bir başka ulusal, uluslararası projeyle birleştiği vakit çok kolay manipülasyona uğrayabileceği gerçeği vardır.

 

İyi mücadele veremedik: Bu dini cemaatlerin din konusunda yazdıkları dikkatimizi çekiyordu. Merdiven altı dediğim bilgilere karşı iyi bir mücadele verildiğini söyleyemem, o da bizim kusurumuzdur.

 

Diyanet daha dikkatli olmalıydı: Diyanet olarak özeleştiri yapmamız ve dürüst olmamız gerekiyor. Hepimizin daha dikkatli olması gerekirdi.

 

Ramazan programları: Ramazandaki dini programlar tam bir fecaat. Aman bu yarama dokunmayın, Ramazandaki programlara kahroluyorum. Oradaki dini programlarda yapılan telkinlerle, eleştirdiğim, bahsettiğim örgüt ile dini programları yapanlar arasında sadece bir karış, bir adım, bir ton farkı vardır.

 

Sivil özgürlükle çözülmeli (Diyanetin Alevilere bakış açısı nedir?): Diyanet devlet kurumu... Bütün Müslümanları kucaklaması lazım. Bunu yine sivil özgürlük içinde çözmek lazım.

KAYNAK: Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu darbe komisyonuna bilgi verdi

 (cumhuriyet.com.tr, 18.11.2016).

Yazar: CUMHURİYET GAZETESİ
FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör