Ziya Altunyaldız

Müsteşar, Milletvekili, Bürokrat, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Hukukçu, bürokrat, genel müdür, müsteşar, siyasetçi, milletvekili. 1965 yılında, Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Hisarlık kasabasında yedi çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu Hisarlık köyünde bitirdi. 1983 yılında Konya İmam Hatip Lisesinden, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1995 yılında ABD’de West Coast Üniversitesinden uluslararası işletme idaresi konusunda yüksek lisans derecesi aldı. Akabinde, İngiltere’de Londra Metropolitan Üniversitesinde uluslararası karşılaştırmalı ticaret hukuku konusunda diploma sonrası programı tamamladı. Ulusal ve uluslararası kaynaklarda yayımlanmış çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

Çalışma hayatına, 1989 yılında Devlet Planlama Teşkilatı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak başladı. Bundan sonra sırasıyla Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığında Uzman, Dış Ticaret Müsteşarlığında Devlet Yardımları Daire Başkanı, İhracat Genel Müdür Yardımcısı, İhracat Genel Müdürü ve Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. 1999-2002 yılları arasında 3 yıl süreyle Londra Büyükelçiliğinde Ticaret Müşavirliği görevini yürüttü.

Bu görevleri sırasında, “KOBİ’lerin Ağ Yapılanmaları ve Bölgelerarası İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi”, “Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi”, KOBİ’lerin ihracatta rekabet güçlerinin artırılmasını temel alan “İhracat Koçluğu Projesi”, TURQUALITY çalışma grubu başkanı olarak tüm sektörleri kapsayan markalaşma strateji ve yol haritası çalışmalarını, Tasarım Destek Komitesi Başkanı olarak Endüstriyel Tasarım ve Moda Tasarımı destek programları çalışmalarını yönetti.

Deri Tanıtım Grubu Başkanlığı, Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu Türk Heyeti Başkanlığı, Devlet Yardımları Değerlendirme Özel İhtisas Komisyonu İhracatta Devlet Yardımları Alt Komisyon Başkanlığı olmak üzere pek çok sorumluluk üstlendi.

Ayrıca, İhracatı Geliştirme ve Etüd Merkezi Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türkiye İhracat Kredi Bankası (Eximbank) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

10 Kasım 2010 tarihinde Gümrük Müsteşarı olarak atandı. 4 buçuk yıla yakın bir süre yürüttüğü Gümrük Müsteşarlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevi sırasında, “Türkiye’yi 2023’te gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı dünyanın 10 büyük ticaret merkezinden biri haline getirme” hedefiyle gümrük ve ticaret alanında bürokrasiyi azaltan, zaman ve maliyet kayıplarının önüne geçen kritik öneme sahip pek çok projeye imza attı. 10 Şubat 2015 tarihinde Müsteşarlık görevinden istifa ederek AK Parti’den Konya Milletvekili aday adayı oldu.

Ak Parti'den 25. ve 26. Dönem Konya Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı.

KAYNAK: 26. Dönem Milletvekilleri – Konya (akparti.org.tr, 27.05.2016).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör