Muammer Güler

Kamu Yöneticisi, İçişleri Bakanı, Devlet Adamı, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
21 Mart, 1949
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, kamu yöneticisi, mülki idare amiri, kaymakam, vali, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, İçişleri Bakanlarından.  21 Mart 1949’da Mardin’de doğdu. Baba adı Mahmut Muhtar, anne adı Latife’dir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olarak; Balıkesir Maiyet Memurluğu, Denizli-Çal Kaymakam Vekilliği, Kırklareli-Pehlivanköy ile Erzurum-Horasan kaymakamlıklarında bulundu. 1982 yılından itibaren İçişleri Bakanlığı Personel Şube Müdürlüğü, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Personel Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Personel Genel Müdürü iken 1992 tarihinde Niğde Valiliğine atandı. Daha sonra sırasıyla Kayseri, Gaziantep ve Samsun Valiliği yaptı. 2003 tarihinde İstanbul Valiliğine atanarak 2010 tarihine kadar İstanbul Valiliği görevini yürüttü. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına Kurucu Müsteşar olarak atandı.

Mardin Ak Parti'den 7 Haziran 2015'te 24. Yasama Dönemi Mardin Milletvekili seçilerek TBMM'de yasama çalışmalarına katıldı. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığına seçildi. İçişleri Bakanlığına getirildi. 17 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" suçlarını işlediği iddiasıyla" hakkında soruşturma açılan 4 bakan arasında yer aldı. Oğlu Barış Güler bu soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 25 Aralık tarihinde bakanlık görevinden istifa etti. Hakkında cezai soruşturma açılabilmesi için TBMM'ye fezlekeler sunuldu. Mecliste 5 Mayıs 2014'te bu amaçla kurulan komisyon 5 Ocak 2015'e kadar çalışmalarını sürdürdü ve bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Mecliste yapılan oylama sonucu bakanların Yüce Divan'a gitmemeleri yönünde karar çıktı. Güler'in oylamasında 241 kabul oyuna karşılık 258 ret oyu kullanıldı. Güler, evli ve iki çocuk babasıdır.

KAYNAKÇA: 4 eski bakan Yüce Divan'a gönderilmiyor - Meclis Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldı (mynet.com, 5 Ocak 2015), Muammer Güler ve Zafer Çağlayan istifa etti (AA, radikal.com.tr, 25.12.2013), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016).

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör