Ertuğrul Yalçınbayır

Bakan, Milletvekili, Avukat, Devlet Adamı, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
01 Temmuz, 1946
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, avukat, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılarından. 1 Temmuz 1946, Hasköy / Bulgaristan doğumlu. Baba adı Fahrettin, anne adı Sabriye'dir. 4 yaşında iken ailesi ile birlikte Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etti. Bursa Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra bir süre serbest avukatlık yaptı.

Bir süre Bursaspor genç takımında futbol oynadı, Futbol Federasyonu Müşahidi, Bursa Belediye Meclis Üyesi oldu. 1970'lerde bir süre CHP içinde görev aldı. 1980'li yıllarda Milli Görüş hareketine katıldı. 1995 yılında Refah Partisi'nden Bursa Milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Ancak kısa bir süre sonra partisinin yöneticilerini eleştirmesi üzerine tepki ve gördü Refah Partisinden koparak ANAP'a girdi. 1999 genel seçimlerinde Anavatan Partisi'nden Bursa Milletvekili seçilerek yeniden TBMM'ye girdi. ANAP'ta da tepki gören eleştirileriyle gündeme geldi. Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlık süresinin uzatılması ve başörtüsü gibi konularda ANAP yönetimiyle sorunlar yaşadı.

Ertuğrul Yalçınbayır, 2001 yılında Anavatan Partisi'nden de istifa ederek Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. 3 Kasım 2002 seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Bursa milletvekili seçildikten sonra Abdullah Gül başkanlığında kurulan 58. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Yılın Hukuk Adamı, Güney Marmara Çevre Derneği Çevre Ödülü sahibidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır, İngilizce bilmektedir.

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör