Erdoğan Bayraktar

Bakan, İnşaat Mühendisi, Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
10 Ekim, 1948
Eğitim
İDMMA İnşaat Mühendisliği Bölümü
Burç

İnşaat yüksek mühendisi, siyaset ve devlet adamı, eski milletvekili ve Bayındırlık Bakanlarından. 10 Ekim 1948’de Trabzon'un Of ilçesinde doğdu. Baba adı Ahmet Hamdi, anne adı Hanife’dir. İDMMA İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdikten sonra Yüksek lisansını İÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde yaptı. Bükreş Üniversitesi'nde de inşaat sözleşmeleri konusunda tez hazırlayarak derece aldı.

Erdoğan Bayraktar, bir süre özel sektörde çalıştı. İstanbul Büyükşehir ve Eminönü Belediyelerinde Belediye Meclis Üyeliği, KİPTAŞ’ta Genel Müdürlük görevinde bulundu. ABD’de yabancı dil ve inşaat teknolojileri eğitimi aldı. Avrupa’nın değişik ülkelerinde eğitim ve seminerlere katıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar AŞ’de Genel Müdürlük, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı yaptı. Değişik üniversitelerde dersler verdi. Kocaeli ve Gazi Üniversitesinden “Fahri Doktora” unvanları aldı. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesidir. İspanya “Kraliyet Nişanı” ile Barcelona Meeting Point (BMP) ve İtalya Milano Gayrimenkul Organizasyonu (EIRE) tarafından verilen ödüllerin sahibidir. Yayımlanmış 4 kitabı bulunmaktadır. İngilizce bilen Bayraktar, evli ve 5 çocuk babasıdır.

Erdoğan Bayraktar, 24. Yasama Dönemi Trabzon Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 61. Hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanlığına getirildi. 17 Aralık 2013 tarihinde medyada yolsuzluğa karıştığı yolunda haberlerin çıkması üzerine 25 Aralık 2013 tarihinde bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Bağlı olduğu parti tek başına yasama organı görevini sürdürürken hakkında cezai soruşturma açılabilmesi için diğer partiler tarafından TBMM'ye fezlekeler sunuldu. Mecliste 5 Mayıs 2014 tarihinde bu amaçla kurulan komisyon 5 Ocak 2015'e kadar çalışmalarını sürdürdü ve bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Mecliste yapılan oylama sonucu bakanların Yüce Divan'a gitmemelerine karar verildi.

 

Aldığı Ödüller:

 

İspanya Kraliyet Ailesi tarafından “Alt Gelir Grubuna Yönelik Konut Üretimi”nden dolayı TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a kraliyet nişanı ödülü verilmiştir.

Aynı zamanda, dünyanın önde gelen Gayrimenkul Organizasyonlarından Barcelona Meeting Point (BMP) ve EIRE (İtalya, Milano Gayrimenkul Organizasyonu) tarafından Erdoğan Bayraktar’a ve TOKİ’ye “Alt Gelir Grubuna Konut Sunumu” ve “Girişimcilik ve Gayrimenkul Geliştirilmesi” konularında ödüller verilmiştir.

 

Kitapları:

 

Gecekondu ve Kentsel Yenileme (2006), Bir İnsanlık Hakkı Konut: TOKİ’nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği (2007), Şehirlerin Dönüşümü (2013), Model Şehirler, Avrupa - Amerika (2014).

 

KAYNAKÇA: 4 eski bakan Yüce Divan'a gönderilmiyor - Meclis Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldı (mynet.com, 5 Ocak 2015), En kuvvetli Ret Bayraktar'a (Zeynep GÜRCANLI - Aysel ALP haberi, hurriyet.com.tr,  21 Ocak 2015 ), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), Erdoğan Bayraktar (erdooganbayraktar.com, erişim 06.06.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör