Egemen Bağış

Kamu Yöneticisi, Bakan, Milletvekili, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
23 Nisan, 1970
Eğitim
ABD The Baruch College of The City Univercity of New York İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Bölümü
Burç

İşadamı, kamu yönetimi uzmanı, yönetici, siyaset ve devlet adamı, stratejik danışman, Avrupa Birliği ve Devlet Eski Bakanlarından, Başmüzakereci, 22, 23 ve 24. Dönem İstanbul Milletvekili. 23 Nisan 1970’te Bingöl’de doğdu. Babasının adı Abdullah, annesinin adı Güler’dir. Aslen Siirtli olan ve Siirt’te başladığı ilk ve orta öğrenimine Ankara’da devam edip New York Newtown High School’da tamamlayan Bağış, lisans eğitimini ABD’de sürdürdü. Bağış, lisans eğitimini Bernard M.Baruch College of The City University of New York İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Bölümü’nde 1993 yılında tamamladıktan sonra yine aynı üniversiteden 1996 yılında kamu yönetimi alanında yüksek lisans derecesi aldı.

 

ABD’de Sivil Toplum Yöneticiliği Deneyimi

 

Kariyerine 2002 yılına kadar ABD’de devam eden Bağış, ABD’de bulunduğu süre içinde sivil toplum alanındaki çalışmalara odaklandı.

Bu dönemde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yöneticiliğini yapan Bağış, pek çok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra kamu kurumlarına ve özel şirketlere siyasi, iktisadi, lisan, kültürel ve sosyal konularda stratejik danışmanlık hizmeti verdi.

1995 yılında kurduğu The Turkish Link adlı tercüme bürosu aracılığı ile Bill Clinton, Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel, Dick Cheney ve Colin Powell gibi önemli siyasi profillerle çalışma tecrübesi edindi.

Egemen Bağış, ABD’de bulunduğu bu yıllarda ABD – Türkiye ilişkilerinin, sivil toplum kesimindeki faaliyet ve işbirlikleri üzerinden geliştirilmesi boyutuna önemli katkılar yapan çalışmalara imza attı. Bu yıllarda merkezi New York’ta bulunan Türk – Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun Başkanlığını da yapan Bağış, bir çatı niteliğindeki bu kuruluşun en genç ve oy birliğiyle iki kez üst üste seçilen ilk ve şu ana kadar tek başkanı olma başarısını yakaladı.

 

Diplomasinin Kilit İsmi

 

Egemen Bağış, 2002 yılında AK Parti kurucu Genel Başkan’ı Recep Tayyip Erdogan’in davetiyle Türkiye’ye dönerek aynı yıl AK Parti’den İstanbul Milletvekili seçildi ve AK Parti’nin genel başkanlık düzeyinde uluslararası ilişkilerden sorumlu başdanışmanı oldu. 2007 seçimlerinde ikinci kez AK Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen Bağış aynı yıl AK Parti’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yüklendi. Bağış, bu dönemde AK Parti’nin en yüksek yürütme organı olan Merkez Yürütme Kurulu üyeliği görevini de yürüttü. 2009′da Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olarak Bakanlar Kurulu’na giren Bağış, bakanlık döneminde diplomasinin kilit ismi olarak ön plana çıktı.

Bağış, 2011 seçimlerinde AK Parti’den üçüncü kez İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi ve seçimlerin ardından kurulan 61. Hükümet’te Türkiye’nin ilk Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi olarak görev aldı. Bu dönemde Türkiye’nin AB ile tam üyelik görüşmelerini yürütme görevini de yüklenen Bağış, Türkiye’nin AB nezdindeki müzakere heyetinin başkanlığını yaptı.Bağış, milletvekilliği ve bakanlık yaptığı bu dönemde bir yandan AK Parti’nin ulusal ve uluslararası temaslarında ve teşkilatlarında dış politika konusunda yönlendirme ve koordine etme misyonunu yerine getirirken, diğer yandan Türkiye’nin dış politikasının çeşitlenmesinde ve gelişmesinde etkili oldu.

Türkiye – AB ilişkilerinin geliştiği ve yükseldiği bu dönemde Bağış’ın uluslararası düzlemdeki çalışmalarının yalnızca Türkiye’nin dış siyasetine değil aynı zamanda iç siyasetine de etkileri oldu. AB uyum sürecinde Türkiye’de yaşanan anayasa ve mevzuat değişiklikleri, Türkiye’nin liberal demokrasi yolundaki gelişimine temelli katkılar yaptı.Bağış, 2002 – 2015 yılları arasındaki bu dönemde yukarıda belirtilen görevlerinin yanı sıra AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliği, Türkiye – ABD Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı, NATO – Parlamenterler Asamblesi Transatlantik Komitesi Başkanlığı görevlerinde de bulundu.

 

Sanat ve Bilim Dünyası

 

Gençliğinden itibaren sanata ilgi besleyen ve hem ulusal hem uluslararası düzlemde aktif bir sanat izleyicisi olan Bağış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti projelerinin Türkiye’ye kazandırılmasında önemli rol oynadı ve her iki projenin de Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

Bağış ayrıca, İstanbul Modern ve Santral İstanbul Silahtarağa müzelerinin kuruluşlarına öncülük etti. İstanbul Modern’in Yönetim Kurulundaki görevini halen yürüten Bağış, kurucuları arasında yer aldığı İstanbul Bilgi Üniversitesi Küresel Sorunlar Platformu’nun da Danışma Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Bağış, 2010 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından yılın Genç Global lideri seçildi.

Bağış’ın akademik ve yarı akademik dergilerde basılmış çeşitli akademik çalışmaları ve ulusal ve uluslararası gazetelerde yayınlanmış pek çok makalesi bulunmaktadır. İtalyan Cumhuriyeti tarafından 2006 yılında “Cavaliere”, 2011 yılında da “Commendatore” yüksek liyakat nişanlarıyla onurlandırılan Bağış, pek çok kurumdan sosyal konulara odaklı ödüller almıştır. Kariyerine stratejik danışman olarak devam etmekte olan Bağış, Beyhan N. Bağış’la evli ve iki çocuk babasıdır.

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında "rüşvet ve nüfuz ticareti" suçlarını işlediği iddiasıyla" hakkında soruşturma açılan 4 bakan arasında yer aldı ve Avrupa Bakanlığı görevinden alındı. Bağlı olduğu parti tek başına yasama organı görevini sürdürürken hakkında cezai soruşturma açılabilmesi için diğer partiler tarafından TBMM'ye fezlekeler sunuldu. Mecliste 5 Mayıs 2014 tarihinde bu amaçla kurulan komisyon 5 Ocak 2015'e kadar çalışmalarını sürdürdü ve bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Mecliste yapılan oylama sonucu bakanların Yüce Divan'a gitmemeleri yönünde karar çıktı. Bağış hakkındaki önerge 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyuyla reddedildi. Oylamada 7 milletvekili çekimser kaldı, 6 boş oy verilirken, 4 milletvekili geçersiz oy kullandı.

KAYNAKÇA: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), 4 eski bakan Yüce Divan'a gönderilmiyor - Meclis Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanı Yüce Divan'a göndermeme kararı aldı (mynet.com, 5 Ocak 2015), En kuvvetli Ret Bayraktar'a (Zeynep GÜRCANLI - Aysel ALP haberi, hurriyet.com.tr,  21 Ocak 2015 ), TBMM Albümü 24. Yasama Dönemi (tbmm.gov.tr, erişim: 16.01.2016), Egemen Bağış (egemenbagis.com, 27.09.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör