Sibel Özbudun

Antropolog, Aktivist, Akademisyen, Çevirmen, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü

Akademisyen, antropolog, yazar, çevirmen, aktivist. 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra Fransa’ya giderek, üç yıl süresince Fransa’da dil ve Paris VII ve Paris Üniversitelerinde sosyoloji öğrenimi gördü. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü’ne girdi. Mezun oldu. Uzun süre yayıncılık (Havass ve Süreç Yayınları) ve çevirmenlik yapan Özbudun; 1993 yılında, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi görmeye başladı. 1995 yılında aynı bölümde araştırma görevlisi oldu. Doktorasını da aynı üniversitede verdi. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilen Özbudun’un çok sayıda çeviri ve telif eseri bulunmaktadır. Telif eserlerinin çoğu Temel demirer ve diğer yazarlarla birlikte kaleme aldığı kolektif çalışmalardır.

ESERLERİ (Telif ve Çeviri):

Eğitim Üniversitesi YÖK ve Aydınlar (Temel Demirer ile, 2006), Yabancılaşma Ve... (2007), Antropoloji (Balkı Şafak ve Serpil Altuntek ile, 2014), 50 Soruda Antropoloji (Gülfem Uysal ile, 2015), Antropoloji Gözüyle - Sınıf, Kültür, Kimlik Yazıları, Marksizm ve Kadın, Ayinden Törene - Siyasal İktidarın Kurulma ve Kurumsallaşma Sürecinde Törenlerin İşlevleri, Türkiye Kırsalı Yoksullaşırken... Niçin Dikkulak Oldum, Savaş Sanatında Ustalaşmak - Sun Tzu'nun Savaş Sanatı Klasiği Üzerine, Kadınlar İslam, Akp ve Ötesi, Bedenler, Dinler ve Toplumsal Cinsiyet, Din: Teorisi / Pratiği, Dünü, Bugünü (Kolektif), Nasıl Satabilirsin ki Havayı, Kültür Halleri, Mafya Narkoekonomi ve Susurluk / Şemdinli, Latin Amerika'da Yerli Hareketleri, Latin Amerika - İsyan Hep Vardı!, Kuşatmayı Yarmak - Eğitim, Bilim ve Aydınlar, 21. Yüzyılla Gelenler Söylenceler ve Gerçek, Bir Taş da Siz Atın - Kriz ve Hayat Yazıları, AKP, Muhafazakarlık, Milliyetçilik...- Zamanın Ruhu (Temel Demirer ile), Latin Amerika Başkaldıryor, Mayaların Dönüşü (Temel Demirer ile), YDD Kıskacında Çevre ve Kent (Temel Demirer ile), Latin Amerika'da İsyanın Tarihi, Hayır, Evet'ten Önce Gelir! Hukuk(Suzluk) Yazıları, Yeni Düzensizlikten Başkaldırıya (Canide Sarı ile), Söylenecek Yalan Kalmadı! - İnsan Hak(sızlık)ları,  Karanlığın Sonu, Liberalizm/Muhafazakarlık Kıskacında Kadın, Avrupa Birliği ve Çokkültürcülük Yalanı, Küreselleşme, Kadın ve Yeni – Ataerki, 1900'den Günümüze Büyük Düşünürler 3. Cilt (Derleme), Hermes'ten İdris'e Bir Dinsel Geleneğin Dön,İsyanın Adı: Filistin İntifada Kazanacak!,  Derin Milliyetçiliğin Siyasal İktisadı, Kıyamete Çeyrek Kala! (Kolektif), ÇEVİRİ: Savaş Sanatı (Sun – Tzu’dan, Zeynep Ataman ile, 1999), Beş Çember Kitabı (Miyamoto Musashi’den, 1998), Konfüçyüs Düşüncesinin Temelleri (Thomas Cleary’den), Bilgenin Kanatlı Sözleri (Huanchu Daoren’den, Direnişin Ötesi - Her Şey (Subcomandante’den, Ulusal Sorun Ve Kültürel Özerklik (Vladimir İlyiç vd.’den, Faşizm Irkçılık Ayrımcılık Yazıları (Bertolt Brecht vd.’den, 2016).

KAYNAKÇA: Hülya Yetişen / Kürtler Yol Ayrımında mı? - Sibel Özbudun kimdir? (Diyarbakıryahoo group, 12.05.2016), Özgeçmiş (sibelozbudun.blogspot.com, 17.05.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör