Murat Göğebakan

Şarkıcı, Pop Müzik Yorumcusu, Müzisyen

Doğum
09 Ekim, 1968
Ölüm
31 Temmuz, 2014
Eğitim
Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı
Burç

Pop şarkıcısı, müzisyen, besteci (D. 9 Ekim 1968, Adana – Ö. 14 Temmuz 2014, İstanbul). Baba tarafı Malatya’nın Darendeli ilçesinden, anne tarafı ise Gazianteplidir. Fakat 5 yaşına kadar Almanya'da yaşadıktan sonra ilk, orta ve lise öğrenimini tamamlamak üzere tekrar Adana'ya döndü ve öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarına girdi. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra da Çukurova Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak yer aldı. Bu yıllarda dergah eğitimi gördü, gitar dersleri verdi ve bar çalışmaları yaptı. 1995 yılına kadar Adana'da yaşadı. Bu döneminde bir evlilik yaptı. Bülent isminde çocuğu olan Göğebakan 1994 yılında eşinden ayrıldı.

1995 yılında, hayallerini gerçekleştirmek ve bir albüm çıkarmak için İstanbul'a geldi. Yaşadığı her türlü zorluğa rağmen 1996 yılında "Ben Sana Aşık Oldum" isimli albümünü çıkardı ve bu albümü ile büyük bir çıkış yaptı. Kral TV Video Müzik Ödülleri Töreninde "Yılın şarkısı" "En iyi söz" "En iyi beste" "En iyi Rock" ve "En iyi Çıkış Yapan" kategorilerinde aday gösterildi. "En iyi çıkış yapan erkek sanatçı" ödülünü aldı.

Ardından Sindoma Müzik kuruldu. Bu şirketten "Sen Rahatına Bak" "Tek Suçum Seni Sevmekmiş" ve "Merhaba" isimli albümlerini çıkardı. 2000 yılında Sema Bekmez ile evlenen Göğebakan, 2002 yılında çıkardığı "Ayyüzlüm" isimli albümüyle MÜYAP'ın En Çok Satan Albüm Ödüllerine layık görüldü. Ardından çıkardığı "Yaralı" ve"Sana Olan Aşkım Şahit" isimli albümleriyle başarısını devam ettiren sanatçı, bu süre içerisinde "Hasan'dan Olma Hatice'den Doğma Murat Göğebakan" isimli bir de kitap çıkardı.

1997 yılında zorluklarla çıkardığı Ben Sana Aşık Oldum albümü, her yerde dinlenir oldu. Klip çekilen Ben Sana Aşık Oldum, Kara Gözlüm ve Öyle ki Hasretimsin isimli parçaların yer aldığı ilk albümüyle büyük başarı yakalayan Murat Göğebakan, artık tüm Türkiye tarafından tanınmış önemli bir isim oldu. 1998 yılında Alişan, Feridun Düzağaç, Rober Hatemo, Metin Arolat gibi isimleri geride bırakarak, Kral TV'den "En İyi Çıkış Yapan Erkek Şarkıcı" ödülünü aldı. Hasan Topaloğlu ve Cengiz Kurtoğlu'nun prodüktörlüğünü yaptığı Sindoma Müzik'ten "Sen Rahatına Bak" isimli albüm piyasaya çıktı. Bu albüm ilki kadar ses getirmese de, yine beğeni topladı. Albümde Ömer Faruk Sorak yönetmenliğinde klip çekilen Unutur muyum Seni ve Kara Sevda isimli parçalar kötü olmayan bir satış grafiğinin ortaya çıkmasını sağladı.

1999 yılında Murat Göğebakan Mayıs ayı gibi, aranjörlüğünü asker Ahmet Koç'un yaptığı yeni albümü "Tek Suçum Seni Sevmekmiş"i Sindoma Müzik'ten dinleyenlerinin beğenisine sundu. İlk klip "Anlasana"ya, ikinci klip "Göç" isimli şarkıya klip çekildi. 2000 Murat Göğebakan için sıkıntılı geçti. Oğlu Bülent Göğebakan'la birlikte çektiği "Yeminin mi Var" klibinin yayınlandığı gün Kral TV ile müzik şirketleri arasında anlaşmazlık çıktı. Yaklaşık 3 ay gibi bir süre Kral TV sadece birkaç müzik şirketinin şarkıcılarının eserlerini çalınca Murat Göğebakan'ı bu sefer de KRAL TV krizi vurdu.

2001 yılında Murat Göğebakan Sindoma Müzik'le yollarını ayırdı. Zaten birkaç ay sonra bu şirket te kapanır. Sanatçı bu süre içerisinde Sema Bekmez'le evlendi, kısa bir süre bar çalışmaları yaptı. Ama artık ismi pek anılmaz bir şarkıcı haline gelmişti Göğebakan. Tıpkı fırtına öncesi sessizlik gibi. 2002 yılında  "Neredesin Ayyüzlüm?" albüm çok büyük ses getirdi. Aynı albüm içerisinde yer alan "Vazgeçilmiyor" isimli parçaya da klip çekildi ve bu parça da büyük beğeni topladı. Klip çekilmeyen "Turnalar" "Bugün" "Keşke Tanımasaydım Seni" ve "Namus Belası" gibi eserler ise radyolarda sürekli çalan parçalar haline geldi. Ayyüzlüm albümü sanatçı için yeniden doğuş anlamını taşıdı. Gece Yolcuları grubuyla birlikte yurt içinde ve dışında pek çok konser verdi.

2003’te Türkiye'nin en büyük müzik ödül töreni olan MÜYAP töreninde Murat Göğebakan da ödül aldı. 2004 yılında "Yaralı" albümü beğeni topladı. Albüm tek kliple birçok rockçıyı geride bırakan bir satış oranı yakaladı. 2004 yılına da Murat Göğebakan damgasını vurdu. Yaralı'nın dışında "Diğer Yarım" "Karanfil Kokan Yarim" "Ölmeye Geldim" "2023" gibi eserler de radyolarda uzunca bir süre çalındı. Konserleri aynı hızla devam etti.

2005 yılında sahibi olduğu şirketten çıkardığı albümüne "Sana Olan Aşkım Şahit" adı verildi. Yine aynı yıl içerisinde sanatçı "Hasan'dan Olma, Hatice'den Doğma Murat Göğebakan" isimli bir biyografi kitabı çıkardı. Kitapta hayatının bilinmeyen yönlerini ortaya koydu. 2007’de Sevgiliye isimli albümünü çıkaran Murat Göğebakan albümününde Barış Mançonun unutulmaz eseri Gülpembe,Yelizin efsane şarkısı bu ne dünya kardeşim gibi eserlere de yer verdi. 2008’de Göğebakan Efsane şarkısı ben sana aşık oldum (i feel in love) İngilizce yorumlayarak müziğine farklı bir yön verdi. 2009 yılı Mayıs’tan Kasım’a kadar hastalıkla uğraştı. 2010 yılında uzun süren tedavisinin ardından yapmış olduğu yoğun çalışmalar ile Aşıklar Yolu adlı albümü çıkardı. 2011'in sonlarında yeni albüm çalışmalarına başlayarak Mart 2012'de yeni albümü "Aşkın Gözyaşları" müzik marketlerdeki yerini aldı. 2013’te yine amansız hastalıkla sabırla mücadele etti. 2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlık görevinde iken "Uzun Adam" eserini besteleyip seslendirdi. Şarkı, Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kullanılmıştır.

Uzun süre kanser (lösemi) tedavisi gören Göğebakan; 24 Temmuz 2014 tarihinde rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 31 Temmuz 2014 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Göğebakan'ın cenazesi Fatih Camii'nde kılınan namazdan sonra Adana'nın Sarıçam ilçesindeki Buruk Mezarlığı'na defnedildi.

Murat Göğebakan'ın ilk evliliğinden Bülent isminde bir çocuğu vardır. 1994 yılında ilk eşinden ayrılan Göğebakan, 2000 yılında Sema Bekmez'le evlenmiş, yaklaşık on yıl süren bu evlilik ise 2010 yılında son bulmuştur.

Albümleri:

Ben Sana Aşık Oldum (1997), Sen Rahatına Bak (1998), Tek Suçum Seni Sevmekmiş (1999), Merhaba (2000), Sindomax (2000), Ay yüzlüm (2002), Yaralı (2004), Aynı Mahallenin Çocukları (2004), Sana Olan Aşkım Şahit (2005), Geçmişten Geleceğe Yunus Emre (2005), Sevgiliye (2007), Bahar (2007), Aşıklar Yolu (2010), Aşkın Gözyaşları (2012).

KAYNAKÇA: Göğebakan kasetleri toplatılıyor (hurriyet.com.tr, 21 Mart 1998), Murat Göğebakan Yoğun Bakıma Alındı (Milliyet, 25 Temmuz 2014), Murat Göğebakan hayatını kaybetti (NTVMSNBC.com, 31 Temmuz 2014), Murat Göğebakan toprağa verildi (NTVMSNBC.com, 2 Ağustos 2014), TYB Kültür ve Sanat Yıllığı (2015), Biyografi (muratgogebakan.com.tr, 28.02.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör