M. Rifat Hisarcıklıoğlu

Yönetici, Bürokrat

Doğum
22 Kasım, 1955
Eğitim
Ankara Gazi Üniversitesi İktisat ve İşletme Bölümü
Burç

Yönetici, bürokrat, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Başkanı. 22 Kasım 1955, Ankara’da doğdu. Aslen Kayserilidir. Liseyi Ankara TED Koleji’nde bitirdikten sonra, lisans öğrenimini Ankara Gazi Üniversitesi İktisat ve İşletme Bölümü’nde tamamlamıştır. Lisans öğretiminin ardından, özel sektörde profesyonel hayatına başladı. Halen yapı malzemeleri, inşaat, ihracat-ithalat, tarım, yatırımlar, arazi ıslahı, gıda ve otomotiv sektörü gibi alanlarda faaliyet gösteren Eskihisar Şirketler Grubunun Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.

 Hisarcıklıoğlu, 1992 yılında Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyeliğine seçilmiş ve hali hazırda ATO’da Genel Kurul Delegeliği görevini yürütmektedir. Bir yıl süren TOBB Başkan Yardımcılığı görevinin ardından, 16 Haziran 2001 tarihinde yapılan seçimlerde Birliğe Başkan olarak göreve gelmiş, Mayıs 2002 ve 2005 seçimlerinde de Başkan olarak seçilmiştir. Ardından Hisarcıklıoğlu, 2009 yılında üçüncü kez, 2013 yılında da dördüncü kez TOBB’a Başkan seçilmiştir. Temmuz 2003 yılında kurulan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin mütevelli heyet başkanlığını yürütmektedir.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de bir ilk olan düşünce kuruluşunun (think-tank) oluşturulmasına öncülük etmiş, ekonomi, yönetişim, strateji ve dış politika çalışmaları yürüten Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmakta, ayrıca Yunus Emre Enstitüsü’nün, Mütevelli Heyet Üyeliğini ise 2008 yılından beri yürütmektedir.

Tesisat, İnşaat ve Sanayi Malzemecileri Derneği’nin (TİMKODER) Kurucu Başkanı ve Danışma Kurulu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK), Bilim ve Teknik Yüksek Kurulu, UNICEF Türkiye Milli Komitesi Yüksek Danışma Kurulu Üyesi; bölgesinin en yaygın ve en çok üyeye sahip teşkilatı olan TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının da Onursal Başkanıdır.

Avrupa Birliği ile Türkiye’nin örgütlü sivil toplum temsilcilerini bir araya getiren bir oluşum olan Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanlığı görevini,  ABD ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine somut projelerle katkı sağlamak amacıyla kurulan “Yeni bir Başlangıç için Ortaklar – Türkiye”, platformunun Türkiye Başkanlığını; Filistin, İsrail ve Türkiye arasında üçlü ekonomik işbirliği için daimi bir diyalog mekanizması oluşturulması amacıyla TOBB girişimleri ile kurulan Ankara Forumu’nun Başkanlığını yürütmekte olan Hisarcıklıoğlu, Pakistan, Afganistan ve Türkiye arasında kurulan benzer bir barış platformu olan İstanbul Forumu’nun da Başkanlığını da yürütmektedir.

 Hisarcıklıoğlu ayrıca, 2009 yılından bu yana, 46 ülke ve 20 milyondan fazla işletmeyi kapsayan Avrupa Odalar Birliği’nde (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcısıdır. 57 İslam ülkesine hizmet veren İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’nda (ICCIA) da Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. 2014 yılında ise 26 Asya ve Batı Pasifik ülkesinin odalar birliklerinden oluşan Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’na (CACCI) Başkan Yardımcısı olarak seçilmiştir. Balkan Odalar Birliği (ABC), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO-CCI) ve) Yönetim Kurulu üyesi, D-8 Ticaret Odaları Federasyonu İcra Heyeti üyesi ve Türk Afrika Odası Eşbaşkanıdır. Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Başkanı olarak Hisarcıklıoğlu, 2011 yılında ICC G-20 Danışma Grubu ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Genel Konsey üyesi olmuştur. 2012 yılında ise, 134 ülkeyi kapsayan Milletlerarası Ticaret Odası ‘nın (ICC) Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmiştir. 2013 yılında, İsrailli ve Filistinli işadamları arasındaki ticari anlaşmazlıkları çözmek üzere kurulan Kudüs Tahkim Merkezi’nin Uluslararası Başkanlığını yürütmektedir.  İpek Yolu Uluslararası Ticaret Odası’nın (SRCIC) Onursal Başkanıdır. 2015 yılında B20 çalışmalarını yönlendirmek üzere iş dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan, B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığını yürütmüştür.

Hisarcıklıoğlu, Fransa Devlet Nişanı, Avusturya Büyük Altın Liyakat Nişanı, İtalya Devlet Nişanı, Moğolistan İlham Nişanı, Kazakistan Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası, Johns Hopkins Üniversitesi Akdeniz Liderlik Ödülü, Avusturya Ekonomi Odası Altın Ödülü, Fransız Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Onur Nişanı, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Onur Nişanı, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Şeref Madalyası, İslam Ticaret ve Sanayi Odası Üstün Hizmet Ödülü ve Romanya Ticaret ve Sanayi Odası Yılın İşadamı Ödülü’ne ve daha birçok ödüle layık görülmüştür. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından kendisine Fahri Doktora unvanı verilmiştir. Ayrıca, Hisarcıklıoğlu’na Edirne, Çankırı, Kırşehir, Niğde, Kırıkkale ve Kütahya Hisarcık Belediyeleri tarafından fahri hemşehrilik beratı verilmiştir.

365 Oda ve Borsayı kapsayan, Türkiye’nin kar amacı gütmeyen en büyük iş kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Başkanı olan M. Rifat Hisarcıkloğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

KAYNAK: Özgeçmiş M. Rifat Hisarcıklıoğlu Tobb Başkanı (tobb.org.tr, 19.02.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör