İskender Hikmet

Fizikçi, Bilim İnsanı

Ölüm
Eğitim
Joseph Fourier Üniversitesi

Bilim insanı, fizikçi (D. 1954,  Lefkoşa / Kıbrıs – Ö. 2007, Isparta). Gazeteci yazar Hizber Hikmetağalar’ın oğlu. Lefkoşe Türk Maarif Koloji ile Fransa’da Joseph Fourier Üniversitesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitede doktora yaptı. 1997 yılında Doğuş Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. Burada Doçentliğe yükseldi.

Doç. Dr. İskender Hikmet, 30 Kasım – 02 Aralık 2007 tarihlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan IV. YUUP Çalıştayına katılmak üzere İstanbul’dan Isparta’ya giderken 30 Kasım 2007 tarihinde saat 01.35 civarında Keçiborlu yakınlarında düşen ATLAS Jet uçağında hayatını kaybetti. Karaman’da toprağa verildi., evli ve 3 çocuk babasıydı. Doç. Dr. Hikmet’in de aralarında yer aldığı bilim şehitlerimiz için Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde bir anıt yapılmıştır.

Fizik dünyasında Lille Üniversitesi’nde moleküler biyoloji alanında yaptığı ve 4 yıl süren araştırmasıyla tanınan İskender Hikmet’in, Proses Kontrol, Proses Modelleme, Reaktör Tasarımı, Yangın Mühendisliği, Askeri ve Endüstriyel Patlayıcılar, Acil Durum/Afet Yönetimi ve Eğitimleri konularında araştırmaları vardı.

KAYNAK: Türkiye Kültür ve Sanat 2008 Yıllığı (2008), Öğretim Üyeleri ve Araştırma Konuları (che.itu.edu.tr, 18.01.2016), Bilim Şehitleri (hte.ankara.edu.tr, erişim: 18.01.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör