İbrahim Armağan

Sosyolog, Dekan, Yönetici, Yazar

Doğum
Ölüm
26 Mayıs, 2012
-

Sosyolog, yazar, yönetici, dekan (D. 1943, Kayseri – Ö. 26 Mayıs 2012). İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı. Üniversite eğitimi için devlet bursu ile Fransa’ya gitti. Üç lisans, üç yüksek lisans ve iki doktora diploması aldı. 1968-1971 yılları arasında Bordeaux Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Türkiye’ye döndüğünde bir süre Merkez Bankası’nda çalıştı. 1977’de Hacette Üniversitesi’nde sosyoloji doçenti oldu. Ege Üniversitesi’nde sosyoloji bölümünü kurdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde sanat sosyolojisi profesörü oldu. Dekanlık da yaptı. 1999’da emekli oldu. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Eğitim ve Danışma Merkezi’ni kurdu.

Prof. Dr. İbrahim Armağan, kanser tedavisi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 26 Mayıs 2012 günü yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Armağan için bir dönem dekanlığını yaptığı DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nde (GSF) tören düzenlendikten sonra, cenazesi uçakla memleketi Kayseri'ye götürülüp burada toprağa verilecek.

GSF Dekanı Prof Dr. Halil Yoleri, Prof. Dr. Armağan'ın okulun en sevilen hocalarından biri olduğunu belirterek, "Okula her hoca bir şey katar ama o sevgi kattı. Çok seveni vardı. Kimseyi kıramayan çok kibar biriydi. Yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla toplumsal sorunları tespit edip, çözüme yönelik araştırmalar yapıyordu. Bir değerimizi kaybettik" dedi.

BAŞLICA ESERLERİ:

Bilgi ve Toplum 1 – Bilgi Sosyolojisine Giriş (1974), Yöntembilim 2 Bilimsel Araştırma Yöntemleri (1983), Sanat Toplumbilimi (1992), Toplumbilim (Sibel Armağan ile, 1988), Gençlik Gözüyle Gençlik: 21. Yüzyıl Eşiğinde Türkiye Gençliği (2004).

KAYNAK: Profesör İbrahim Armağan Vefat Etti (haberler.com, 23 Mayıs 2012), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2013). 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör