Hüseyin Köroğlu

Öğretim Görevlisi, Eğitimci, Yazar

Doğum
15 Şubat, 1922
Ölüm
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ve Yüksek Öğretmen Okulu Matematik ve Fizik Bölümü
Burç

Eğitimci, öğretim görevlisi, yazar (D. Kuzgunkavak Mahallesi / Karatay / 15 Şubat 1922, Konya – Ö. 2013, Konya). Aslen Ladiklidir. Konya Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ve Yüksek Öğretmen Okulu Matematik ve Fizik Bölümünden me­zun oldu. 1945’de Balıkesir’de öğretmenliğe başladı. 1946’da Cebir Uygulama kitabını ya­yımladı. 1950’de Konya Lisesi’ne Matematik öğretmeni olarak tayin edildi. Enstitünün kurucu müdürü oldu ve fizik, kimya, biyoloji laboratuarlarının açılmasını sağladı. Eğitim kitapları eksikliğinin giderilmesi için Fen Yayınevi’ni kurdu. Ardından Mekanik Kitabı’nı yayımladı. Bu kitabı bütün enstitülerde ders kitabı olarak okutuldu. 1958 yılında evsiz kişiler için yapı kooperatifini kurdu. Fizik mekaniğinin bir uygulaması olarak 1954 yılında Konya’da ilk Çamaşır Makinasını üretti ve Hükümet Meydanında uygulamalı olarak halka sundu. Ankara Üniversitesi’ne 1970 yılında Fizik Öğretim Görevlisi oldu. Konya Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nde fizik dersleri verdi. 1975 yılında emekli oldu. Konya Lisesi Tarihi’ni yazdı. Çeşitli gazetelerde makaleleri yayımlandı. 5 ciltlik Türk Edebiyatı Tarihi kitabı ile Konya ve Anadolu Medreseleri kitaplarını kültür hayatımıza kazandırdı. Son olarak Karatay ilçesine Sevim-Hüseyin Köroğlu İlköğretim Okulu’nu yaptırdı. Çeşitli gazetelerde yazıları yayımlandı.

Eğitime yaşamı boyunca destek veren, kitaplarından elde ettiği gelirle okul yaptıran eğitimci-yazar Hüseyin Köroğlu,  2 Mart 2013 günü Konya’da vefat etti. Köroğlu'nun cenazesi, ertesi gün öğle namazını müteakip Parsana Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından, Musalla Mezarlığı'na defnedildi.

ESERLERİ:

Konya Lisesi Tarihi, Türk Edebiyatı Tarihi (5 cilt), Konya ve Anadolu Medreseleri.

KAYNAK: Örnek Hayırsever Hüseyin Köroğlu Vefat Etti (hakimiyet.com, 02 Mart 2013), TYB Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2014).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör