Hasan Orhan Efendi

Osmanlı Şehzadesi

Osmanlı şehzadesi (D. 1946, Kahire – Ö. 2010, Kahire). Sultan Reşad’ın torunu olan dedesi Mehmet Ziyaeddin Efendi, baba­sı ile birlikte 1924 yılında yurt dışına çıktı. Mısır’ın kahire şehrine yerleşti. Hasan Orhan burada doğdu ve hayatını burada sürdürdü. Çeşitli işler yaptı.

Osmanlı hanedan ailesine mensup hayattaki 25 şehzadeden biri olan Hasan Orhan Efendi, 26 Mayıs 2010 günü Mısır’ın başkenti Kahire’de tedavi gördüğü Kasr Maadi Hastanesinde öldü, aynı gün toprağa verildi. Merhum şehzadenin Kahire’de defnedilmesinin, Dubai’de yaşayan bir yaş küçük kardeşi Mehmed Ziyaeddin Efendi’nin isteği ile gerçekleştiği öğrenildi.

Hasan Orhan Efendi’nin vefatıyla sayıları 24’e düşen hayattaki Osmanlı şehzadelerinden Harun Osmanoğlu ve oğulları, 29 Mayıs 2010 Cumartesi günü Çadır Köşkü’nde aile adına taziyeleri kabul ettiler. Ayrıca merhum şehzade ile hafta başı İngiltere vefat eden Sultan Abdülmecid torunu Mahmud Ekrem Sami’nin ruhları için ikindi namazını müteakip mevlit okutulup hatm-i şerif duası yapıldı.

KAYNAK: Hasan Orhan Efendi toprağa verildi (iha.com.tr, 27 Mayıs 2010), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2011).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör