Hasan Özkan

Şair

Ölüm
-
Eğitim
Sofya Üniversitesi Türk Filolojisi Fakültesi

Şair (D. 1941, Dolno Prahovo [Aşağı Tozcalı] köyü / Kırcaali / Bulgaristan - Ö. 2001). Sofya Üniversitesi Türk Filolojisi Fakültesinden mezun olduktan sonra uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 1989 yılında Türkiye’ye göç ederek Bursa’ya yerleşti. Öğretmenlik mesleğini yaşamının sonuna kadar burada sürdürdü. Gazete ve dergilerde basılan ilk şiirleriyle adını duyuran Hasan Özkan, alışılmışlığın sınırlarını zorlayan, özgün sesini bulmaya çalışan genç bir şair çabası ile ortaya çıktığı izlenimini yaratmıştı.

“Şiirde başlattığı noktayı aşmak istediğini kanıtlamak hırsına kapılan Hasan Özkan, Türkiye’de çok verimli bir döneme girdi, yeni bir sentezlerine yöneldi. İki-üç yıl içinde üç şiir kitabı yayımladı. Özellikle son iki kitabında çok değişik bir deneysel çalışma biçimi ortaya koydu. Değişik şiir coğrafyalarından esintiler getirdiği, değişik dize ve imge düzeneklerini şiir dünyasına taşıyor olduğu gözlendi.” (Sabahattin Bayramöz)

ESERLERİ (Şiir):

İnsan (1995), Tan Gülücüğü (1996), Yardımeli (1997).

KAYNAK: Sabahattin Bayramöz / Türkçenin Sarmaşıkları (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör