Hasan Karahüseyinov

Siyasetçi, Şair

Ölüm
-

Şair, siyaset adamı (D. 1925, Sevar köyü / Razgrad / Deliorman / Bulgaristan - Ö. 1992). Köyünün tarım kooperatifinde traktör sürdü, Bulgarca ve Türkçe çıkan gazetelere muhabirlik yaptı. Gözlem ve kalem gücünün yardımı, okumaya olağanüstü düşkünlüğü ile kendi kendini yetiştirdi. Ülkedeki Türkler için çıkarılan Yeni Işık gazetesinde editörlük, şube müdürlüğü, Yeni Hayat dergisinin yazı işleri müdür yardımcılığını yaptı. Bulgar Yazarlar Birliği üyeliğine kabul edildi. Politikaya girerek milletvekilliğine kadar yükseldi. Kendisini kanadı altına alarak yetiştiren Komünist Partisine ömrünün sonuna dek bağlı kalarak çevresindekilere ters düştü. Hıdrellez ve Paskalya gibi yortularda ortak özellikler bulunduğu gerekçesiyle Deliorman’daki Alevi Türklerin Bulgar kökenli olduklarını savundu.

Şiir dünyasına küçük yaştan cem ayinlerinde dinlediği nefes, devriye ve ilahilerle; Pir Sultan Abdal, Yunus Emre ve Kaygusuz Abdalların şiirleriyle açılan Hasan Karahüseyinov, Deliorman’daki folklor kaynaklarından da yararlandı.

ESERLERİ:

TÜRKÇE ŞİİR: Sarhoş Gönül (Sofya 1961), Bir Günün Romanı (epik destan, Sofya, 1966), İç İçe (Sofya, 1967).

BULGARCA ŞİİR: Alev de Gerekli Ocak da (Sofya 1977), Kuşlara Dönüş (Sofya 1984), Buğday Kokusu (Sofya, 1985), Ateşin Mihrabı Önünde (Sofya, 1986).

ÖYKÜ: Sınır Taşı (Sofya, 1959).

DERLEME: Deliorman Efsaneleri (Sofya, 1968).

HAKKINDA: Sabahattin Bayramöz / Türkçenin Sarmaşıkları (2002).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör