Hasan El Suhrânî

Alim, İslam Bilgini

Doğum
-
Ölüm
Diğer İsimler
Hasan b. Muhammed b. İbrâhîm al-Kürdî al-Suhrâni al-Nürdinî al-Şâfî

17. Yüzyıl İslam alimlerinden (D. ?, Diyarbekir - Ö. H. 1066 / M. 1656, Diyarbekir). Tam adı  Hasan b. Muhammed b. İbrâhîm al-Kürdî al-Suhrâni al-Nürdinî al-Şâfî'dir. Aslen İran Azerbeycanı Suhran kasabasından olan Abdurrahman El-Suhrani, Diyarbekir’e gelip yerleşmiş ve tahsilini burada Molla Çelebi’nin yanında tamamlamıştır.

Muhibbî'nin bildirdiğine göre Suhran'da Rasül al-Suhrânî'den, Diyarbekir'de Kara Kasım'dan, Ömer b. Ahmed el-Mâ'î al-Çulli'den ve Molla Çelebi’den ders aldı. Ders aldığı hocalar içinde en çok Çullî'yi beğenirdi. 1664 (H. 1075) yılında Dimaşk'a (Şam) gitti. Ebubekir b. Molla Câmî'nin derslerine katıldı. Ebubekir hastalanınca Selimiye Camii'nde ders vermesi için onu naip tâyin etti. Güzel ders verirdi.

Suhrani’nin 40dan fazla eseri vardır. Diyarbekir’de ikameti esnasında Mesudiye Medresesinde ders vermiştir. İran ve Maveraunnehir’den talebeler gelip ondan ders almışlardır.

Bahâuddîn el-Âmilî'nin Hulâsat el-Hisâb'ına güzel bir şerh yazdı. İbn Hişâm'ın Katr al-Nadâ'sı üzerine bir şerh yazmaya başladı ise de tamamlayamadı. Hattı güzeldi. Mushaf da istinsah ederdi.1656 (H. 1066) tarihinde Diyarbekir'de vefat etmiştir. Şerh Hulâsat al-Hisâb adlı kitabı için Muhibbi, bu şerhin son derece dikkatli yapıldığını söyler.

ESERLERI:

Şerhi Hulâsat el-Hisâb (Nüshaları: Hacı Beşir Ağa, no: 658/5: nesihle yap. Enderun talebelerinden Mustafâ b. Abdullah tarafından H. 1079'da istinsah edilmiştir. Ayasofya, no. 2748: nesihle. 11 str. Sonunda I. Mahmud devrine ait vakıf kaydı var. H. XI. asrın sonlarında istinsah edilmiştir. Lâleli, no. 2744/2: nesihle yap. Müellifin nüshasıyla tashih edilmiş nüshadan 3 Zilkade 1147 tarihinde İstanbul'da Galata'da istinsah edilmiştir), Ta’likat alâ Hâşiya alâ Şerh el Mulahas fil Hayali Kadızade (Nüshası; Veliyyuddin Efendi No: 2313/3: talikle yap. İstinsahı Katipzade Mustafa Bin Haşan tarafından 8 Recep 1104 Çarşamba günü tamamlanmıştır).

KAYNAK:  Şükrü Erim / "Matematik ve Astronomi Hakkında Eser Yazanlar" (Diyarbakır'ın Yetiştirdikleri, basılmadı), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör