Banu Hanım

Şair

Doğum
Ölüm
-
Diğer İsimler
Cevheriye Banu

Şair (D. 1864, Atkaracalar köyü / Çankırı - Ö. 1914). Asıl adı Cevheriye Banu’dur. Öğrenimini köyündeki okulda gördü. Okuma ve öğrenmeye olan merakıyla döneminde kendi kendini yetiştiren ender kadınlardan biri oldu. Köyünün en saygın ve en varlıklı kişisi olan babasının sağlığında evlerine ve köy odasına gelen konuklarla görüşür, sohbetler ederek günlük olayları tartışırdı. Bu konukların arasında yer alan saz şairleri arasında onu en çok etkileyenlerden biri Âşık Figani oldu. Saz şairlerini dinlemekle başladığı edebiyat serüveninde, bir divan oluşturacak kadar çok şiir yazdı. Ancak bunların çoğunu bilinmeyen bir nedenle ölümünden iki yıl önce yaktı. Bu nedenle, dili düzgün, anlatımı sevimli, hoş ve yalın şiirlerinden günümüze küçük bir bölümü ulaşabilmiştir.

Hayatı köyünde geçen, hiç evlenmeyen, çevresine neşe saçan, özgür yapıda, umut ve hayat dolu bir kadın olmakla birlikte Kadirî tarikatına da bağlı olduğu  söylenenler arasındadır. Banu Hanım’ı etkileyen ikinci kişinin Şeyhoğlu Mehmet Nuri Efendi olduğu, Nuri Efendi’ye şiirler yazdığı, Nuri Efendi’nin de bu şiirlere şiirle karşılık verdiği belirtilmiştir.

HAKKINDA: Bedihan Tamsöz / Osmanlıdan Günümüze Kadın Şairler Antolojisi (1994), İhsan Işık / Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör