Seyyid Ahmed Râşid

Alim, Şair

Doğum
Ölüm
-

18. Yüzyıl âlim ve şairlerinden (D. 1785, Diyarbekir - Ö. 1856). Seyyid Ahmed Raşid, memleketin tanınmış ilim adamlarından ders aldıktan sonra tahsi­lini tamamlamak üzere Musul ve Bağdat'a gitti. Bir müddet sonra Di­yarbekir'e döndü. Burada üç seneden fazla valilik yapmış olan Esad Muhlis Paşa'nın kâtipliğinde bulundu. Bu Paşanın 1850 senesinde vefatı üzerine ömrünün son yıllarım mü­derrislikle geçirmiştir. 1856 yılında vefat etti. Mezarı, Dağ kapı'sında "Kellehane" mevkiinde idi.

Râşid, muhitinde şöhret yapmış şâir ve âlimlerdendir. Başlıca Arap şâirlerinin bazı şiirleriyle kendi Arapça şiirlerini bir araya toplayarak şerheden "Sünûhat" isimli bir eseri mevcuttur. Bu eserin bir nüshası merhum Şevket Beysanoğlu'nun özel kütüphanesindeydi. Üç lisanda şiir söylemeğe muktedir olan bu zatın mürettep divânı henüz bulunamamıştır

KAYNAK: Tşa, Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (2. bas. 1996, c. 1, s. 316-320), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2015).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör