Cemalettin Aykın

Eleştirmen, Roman Yazarı, Öykü Yazarı

Doğum
02 Şubat, 1928
Eğitim
Ankara Üniversitesi DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Roman ve öykü yazarı, eleştirmen. 2 Şubat 1928, Niksar / Tokat doğumlu. Şair Bedrettin Aykın’ın kardeşi. İlk gençlik yıllarını Tokat’ta geçirdi. Liseyi Tokat Lisesi, Ankara Üniversitesi  DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Yükseköğrenimini tamamlamadan önce birkaç yıl yurdun çeşitli yerlerinde devlet memuru olarak çalıştı. Ankara’da bir süre kütüphane memurluğu yaptı. 1969’da Fransa’ya gitti. Aixen-Provence kentinde “Universite de Provence, Faculte des Lettres et Sciences Humaines”de Türk dili okutmanı olarak görev yaptı. Görevi yanı sıra, doktora çalışmasını tamamladı (1975).  Doktora tezi: “Çağdaş Türk Şiirine Fransız Etkilerinin Toplumsal ve Kültürel Görünümleri”. Türk dili derslerine üç ayrı düzeyde Türk edebiyatı dersleri eklendi. 1979’da asistan kadrosuna alındı. Fransa Eğitim Bakanlığının bilimsel değerlendirme üst kurulu olan Ulusal Jürinin onayı ile “Maitre de Confrenses” titrini aldı ve görevli olduğu üniversiteye öğretim üyesi olarak atandı (1986). Bu üniversitede yirmi dört yıllık bir görevden sonra 1994’te emekli oldu. Çalışmalarını Marsilya’da sürdürdü.

Edebiyata on yedi yaşında Yedigün dergisinde Nihat Sami Banarlı’nın açıklama notuyla yayımlanan bir şiirle başladı, daha sonra öyküye geçti. Öykülerini, öykü üzerine inceleme ve eleştirilerini Varlık, Pazar Postası, Dönem, Dost, Türk Dili Dergisi, Güzel Yazılar, Adam Öykü dergilerinde yayımladı.  Ayrıca roman sanatının kuramsal sorunları, eleştiride yöntem ve Baudelaire şiiri konulu bazı çalışmaları Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünün çıkarmakta olduğu FDE dergisi ile Frankofoni ve Ankara Fransız Kültür Merkezinin ortak kitaplarında, eski Türk Dili dergisinde yayımlandı.

Cemalettin Aykın’ın planladığı roman üçlemesinin ilki olarak 2001’de yayımlanan ilk romanı Zor Zamanlar’ın konusu, XIX. yüzyılda, Tuna boylarına yakın bir Balkan kentinin (Plevne’nin) yaşamı açısından Osmanlı dünyasıdır. Roman dokusunu oluşturan, ayrı din, ayrı dil, ayrı kültür ve soylardan iki halkın, egemen güçlerle bunlar karşısında eşitsizliğin aşağılayıcı koşullarına katlanmaya alışanların yaşamlarıdır. Romanı ve öykü kitabının yanı sıra yayımlanmamış Fransızca araştırma ve incelemeleri de vardır.

“Edebiyat dünyasında sessizce kozasını ören Cemalettin Aykın, yurtdışına savrulan yazarlarımızdan biri. (...) Türk edebiyatının dikkatli okuru onu yazdığı öykülerden, inceleme ve eleştirilerinden tanır. Akademisyen kimliğini tamamlayan bir yazar kimliği de var onun. (...) Uzun süre kuramsal dersler vermiş biri. (...) Yazarın yazınsal kimliğini akademik kimliğine ezdirmemesi gerekir. Cemalettin Aykın’ın Zor Zamanlar’ını, ‘tarihle yüzleşen’ son dönem romanlarının en kapsamlısı, en iyi yazılmışlarından biri saymak gerekir. (...) Cemalettin Aykın olgunluk döneminin deneyimlerini, gözlemlerini, birikimlerini bu romana katarken yaşamın anlamını yeniden keşfediyor. Yaşamın ölen, çürüyen yanını değil, akan, değişen yanını öne çıkartarak başarıyor bunu.” (Mehmet Güler)

ESERLERİ:

ROMAN: Zor Zamanlar (2001).

ÖYKÜ: Uzaklara Yolculuk (2003), Gecenin Bekçileri (2003).

KAYNAKÇA: Fethi Naci / Bir Eleştirmen (Dost, Temmuz 1959), Zor Zamanlar (Cumhuriyet Kitap, 22.11.2001),  Hasan Akarsu /  Zor Zamanlar (Cumhuriyet Kitap, 11.2.2002), Hasan Akarsu / Cemalettin Aykın 19. Yüzyıl Bulgaristan’ında Bir Köyü Anlatıyor - Zor Zamanlar (Cumhuriyet Kitap, 21.2.2002), Vecdi Erbay / Roman Tarihi Güncelleştirir (söyleşi, Yedinci Gündem, 16-22 Şubat 2002), Savaş Zamanı İnsanlarının Yaşamı (Agos, 15.2.2002), İ. Mirgün / Zor Zamanlar (Varlık Kitap, Haziran 2002), Mehmet Güler / Cemalettin Aykın 19. Yüzyıl Balkanları’nı Anlatıyor - Zor Zamanlar (Cumhuriyet Kitap, 18.4.2002), Vedat Sarısözen / Cemalettin Aykın’la Söyleşi (Virgül, 24.6.2002), Ümit Sarıaslan / Zor Zamanlar (Edebiyat ve Eleştiri dergisi, Mart-Nisan 2003), TBE Ansiklopedisi (c. 1, 2.bas. 2003), Nihat Ateş / Drina Köprüsü’nün Zor Zamanları’ndan Aykın’ın “Zor Zamanları”na, Çöküş Romanları (2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör