Gönül Akkor

Türk Sanat Müziği Sanatçısı

Doğum
04 Şubat, 1940
Burç

Türk Sanat Müziği sanatçısı. 4 Şubat 1940, İstanbul doğumlu. Babası Tahsin Bey’in şarkıları ve annesi Muzaffer Hanımın uduyla eşlik ettiği, müziğin sonuna kadar yaşandığı bir ailede büyüdü. Kız kardeşi şarkıcı Kamuran Akkor ile Alev adında bir kız kardeşi daha vardır. Bursa Kız Öğretmen okulunda lise öğrenimine başladı ancak 1957 yılında okulun son sınıfından ayrıldı. 1959 yılında TRT’nin açtığı sınavla Ankara Radyosuna stajyer olarak müzik yaşamına başladı. Devamında sahnelere çıkmaya başladı ve sevilen bir sanatçı oldu.

Birbiri peşi sıra yaptığı plaklar ile büyük bir başarı elde etti. Bu başarısını, sahne çalışmalarına da aktardı ve ülkenin en çok aranan assolistlerinden biri konumuna geldi. Sanatçı Türk sanat müziği icra etmesinin dışında pop müzik alanında da albüm çalışmaları yaptı. Bu alanda Türk pop müziğinin en önemli söz yazarlarından Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu ile çalıştı. Sanatçının bu türde plakları arasında, Sahibinin Sesi tarafından yayımlanmış "Sana Ben Kulum/Böyle Gelmiş Böyle" adlı 45'liği büyük satış rakamlarına ulaştı ve sanatçının, 1960 sonları ile 1970 başları arasında çok sayıda pop 45'lik yapmasına sebep oldu. 1972 yılında, Bora Ayanoğlu'nun "Güller ve Dudaklar" adlı şarkısını plak yaptıktan sonra seslendirdiği bu şarkılar da hit şarkılar oldu. ‘Bağdat Yolu’, ’Kıskanırım’, ’Bir Ateşim Yanarım’, ’Tanrım Beni Baştan Yarat’, ’Beterin Beteri Var’, ’Deli Gibi Sevdim’, ’Dost Bildiklerim’, ’Kemancı’ gibi yüzlerce 45’lik ve 16 adet uzunçalar plağa sesiyle hayat veren Gönül Akkor; Türk Pop Müziği tarzındaki şarkıları da başarıyla icra etti.

1974 yılında yaptığı “Sizin Seçtikleriniz” adlı eseri ise Esin Engin’in aranjmanlarıyla ve Engin’in yönettiği Batı sazları ve senfoni orkestrası eşliğinde seslendirdi. Platin Plak tarafından çıkarılan bu plak yine alanında bir ilke imza atmış oldu.

Gönül Akkor, kendisini sahnede izleme olanağı bulamayan hayranlarıyla başrolünü üstlendiği 1966 yılında çekilen ’Biraz Kül Biraz Duman’ , 1969 yılında çekilen ’Yuvamı Yıkamazsın’, 1970 yılında çekilen ’Çileli Bülbüller’ ve 1974 yılında çekilen ’Tanrım Beni Baştan Yarat’ filmleriyle beyaz perdede buluştu.

1990'lı yıllarda da Sezen Aksu'nun önerdiği bir projeyi kabul etti ve "Beni Tanıma" adlı albüm ve aynı isimli şarkı ile yeniden gündeme geldi. İlki Dr. Nuri Gündüz’le olmak üzere üç evlilik yaptı. Bu evliliklerden iki çocuğu bulunmaktadır. 2002 yılında geçirdiği bir beyin kanaması yüzünden konuşma güçlüğü çekmektedir.

Diskografisi:

1966: Sevmiyorum Seni Artık.

1967: Kapanmış gönül kapın / Kapın her çalındıkça, Beş çayına beklerim / Bağdat yolunda.

1968: Sevemez kimse seni / Yazıklar olsun sana.

1969: Sana ben kulum / Böyle gelmiş böyle geçer dünya, Çok Ağlattın beni / Meğerse Hepsi Yalan (bilmez insan kadrini), Gönlüm Saray değil ki / Neden Küstün Bana, Birkere Severim Ama.

1971: Yarın başka bir gündür / Kıskanırım, Bu gece kısmet kime / Bir rüya cennetinde, Yalvarıyorum / Ne oldu sana, Nerde akşam orda sabah / Aşk olsun, Senden başkası haram olsun / Aşkınla baş başa, Ayrılık şarkısı / Hatıralar, Kıskanırım - Canın isterse - Gülmedi talihim / Aşkın kanunu - Yarın başka bir gün - Lanet olsun

1972: Bilemedim/ Güller ve dudaklar, Nazar değdi dünyama - Yananı Allah görür/ Çemberimde.

1973: Bana neler vaadettin / Aşk fırtınası, Öyle yaktın ki beni / Benim şikayetim sendendir.

1974: Biz de insanız / Ecel gelse ne çıkar, Sen de git/ Allah'ım duy sesimi, Dertli hayat / Günahsız dudaklar, Tanrım beni baştan yarat / Zindan oldu bu şehir, Ölümden beter / Gelen içiyor giden içiyor, Zaman kötü korkuyorum / Kaderde varmış ayrılmak, Ayyaş/ Aşkıma layık değilsin, Kül değil ateş / İzin bile kalmadı gönül, Bak yeşil yeşil / Kadehimde zehir olsa, Dargın ayrılmayalım / Duydum ki unutmuşsun, Zulümle doluyum / Beklediğim gelmiyor, Haram olsun / El uzatsam ellerine.

1975: Deli gibi sevdim / Deli deli, Toprak / Affet beni, Sizden biri / Allahaısmarladık, Beterin beteri var / Gel arkadaş olalım.

1976: Sabah / Kemancı, Dost bildiklerim / Bu ne acayip dünya.

1977: İçiyorsam sebebi var / Aldırma gönül, Yalancı / Günahkar olmadan, Mim / Kaderi ben mi yarattım, Koparan sinemi ağyar elidir.

1992: Vazgeç Kader (Kaset), 1993 Dönüş (Kaset).

KAYNAKÇA Gönül Akkor (turksanatmuzigi.org, erişim: 18 Aralık 2015), Gönül Akkor (sinematurk.com, erişim: 18 Aralık 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör