Sevinç Güven (Doğancan)

Yazar, Şair

Doğum
14 Şubat, 1934
Eğitim
Ankara Kız Lisesi
Burç

 Şair ve yazar. 14 Şubat 1934, Şereflikoçhisar / Ankara doğumlu. Babası, Ankara Adliyesi’nden emekli Yazı İşleri Müdürü Nuri Doğancan, annesi Şereflikoçhisar eşrafından eski Belediye Başkanı Adalı Kilçi Ahmet Efendinin kızı Behice Doğruer’dir. Ankara Yenihayat İlkokulu ile Anafartalar Ortaokulu’ndan sonra kısa bir süre Ankara Kız Lisesi’ne devam etti. Öğrenimini sürdürmeyip Türkiye Petrolleri (1955-56), PTT Şehirlerarası (1956-58), Sağlık Bakanlığı (1958- 59) gibi kuruluşlarda çalıştı. Çalışma hayatını bıraktıktan sonra sadece yazı çalışmaları ve müzikle meşgul oldu. İLESAM ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

Sevinç Güven’in, on dört yaşında yazmaya başladığı ilk şiirleri Ankara Radyosu’nun “Ayşe Abla Çocuk Kulübü” programlarında seslendirildi. Daha sonra Yelpaze dergisi, Hâkimiyet, Ulus, Barış gazeteleriyle, daha başka kimi yerel gazetelerde şiirleri, öyküleri ve makaleleri yayımladı. Gazeteci Ergun Köknar’ın önerisi ile “Kel Kâtip” adlı romanı 1979 yılında Hürriyet gazetesinin Frankfurt baskısında tefrika edildi.

Roman çalışmalarının yanı sıra, Ayla Çıtak ile başladığı yağlıboya resim çalışmaları evinde sürdürdü. 2006 yılına kadar da Hikmet Çetinkaya ve Erdoğan Seçil hocalarla çalıştı. Yağlı boya resim çalışmaları yaptı, üç kişisel sergi açtı, on üç karma sergiye katıldı. Özel ve resmi koleksiyonlarda pek çok tablosu bulunmaktadır. Sevinç Güven ayrıca TKİ Türk Sanat Müziği korosunda koro elamanı olarak müzikle ilgilendi; kendi şiirlerinden kimilerini kendisi besteledi. Altı Nokta Körler Derneği ile Edebiyatçılar Derneğinin düzenlediği 2006 yılı öykü yarışmasında bir öyküsüyle mansiyon aldı.

ESERLERİ:

ŞİİR: Küçücük Hüzün Çiçeklerim (1988),, Az Kaçık Biraz Uçuk (2003).

ROMAN: Kel Kâtip (1988), Bir Avuç Mutluluk, Genç Gözler, Gençlerin Sessiz Çığlığı, Çocuklar Unutmaz, Leyleğin Yabana Attığı Cücük.

KAYNAK: Hüseyin Yurdabak / Şiirle Yaşayanlar – Şiir Antolojisi III (2004) - Edebiyatımızda Ankara-Kale Şiir Yıldızları (2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör