Ebru Gündeş

Şarkıcı, Sunucu, Oyuncu

Doğum

Şarkıcı, oyuncu, sunucu. 1974, İstanbul doğumlu. İlkokulu Ankara’da okudu. Daha sonra ailesiyle İstanbul’a yerleşti. Maddi imkânsızlıklar yüzünden öğrenimini tamamlayamadı. Sesinin benzersizliğini ilk keşfeden annesi oldu. Daha sonra 1989 yılında bir aile dostu sanatçının sesinin güzelliğini görerek onu ve annesi Müjgan Kumartaşlıoğlu’nu Raks Neşe Müzik’in ortağı Neşe Demirkanat’la tanıştırdı. Ebru’nun sesini dinlediğinde büyülenen Neşe Demirkanat, onu ünlü prodüktör Koral Sarıtaş ve Selçuk Tekay’la çalışmaya yöneltti. Yapımcı Koral Sarıtaş’ın 1991 yılında Ebru Gündeş’in Emel Sayın’a vokal yapmasını sağlamasıyla sanatçı ilk sahne deneyimini yaşadı. İki yıl aradan sonra 1993’te sanatçının ilk albümü “Tanrı Misafiri” müzik piyasalarına ilk çıktığı andan itibaren bomba etkisi yaptı. Şarkı, daha önce Ajda Pekkan tarafından seslendirilmişti, o nedenle biliniyordu. Henüz 19 yaşındaki birinin bu derece etkili şarkı söylemesi ve güçlü sesi dikkat çekti. İlk albümünde 1 milyon 250 bin gibi yüksek bir satış rakamı elde eden sanatçı böylece müzik piyasasında var olacağının işaretini veriyordu.

İlk albümün etkisi henüz bitmeden bir yıl sonra ikinci albümü “Tatlı Bela” ile sanatçı başarı çıtasını daha yükseklere çıkartmayı başardı. Sanatçı bu albümle 1995 yılında 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri´nde 'En İyi Kadın TSM Sanatçısı' ödülüne layık görüldü. 1995 yılında üçüncü albümü “Ben Daha Büyümedim” ve 1996’daki “Kurtlar Sofrası” albümleriyle sanatçı artık müzik dünyasının önemli seslerinden biri olarak kabul edildi. “Ben Daha Büyümedim” albümü, Ebru Gündeş´in müzik hayatında Serdar Ortaç´la olan birlikteliğin de başlangıcı oldu. Ebru Gündeş, 1996'da 2. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde TSM En İyi Kadın sanatçı ödülü ve Yılın En İyi Şarkısı ödülünü alarak geceye damgasını vurdu. Ebru Gündeş, 1995 yılında düzenlenmeye başlayan 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nden itibaren beş yılda dört kez En İyi Türk Sanat Müziği Kadın Sanatçı ödülünü kazanarak bu ödülü en çok kazanan kişi oldu. Bu arada oyunculuk tekliflerini de değerlendiren Ebru Gündeş, albümlerinin ismini taşıyan televizyon dizilerinde başrol almaya başladı.

Müzikteki üretkenliğini hızla sürdüren Ebru Gündeş, beşinci albümü “Sen Allah’ın Bir Lütfusun”u 1997 yılında müzikseverlerin beğenisine sundu. Albüm kendi tarzı ve ses rengiyle gündemi yakaladığı parçalarla 90’ların unutulmaz hitleri arasına girdi. Albüm, Selçuk Tekay´ın yanında Kerem Ökten´in yönetmenliği ve aranjörlüğünde gerçekleşti. Albümle aynı adı taşıyan Serdar Ortaç imzalı parça, Sen “Allah’ın Bir Lütfusun”, başta 1998 yılının ödüllerini verildiği 5. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde TSM En İyi Kadın Sanatçı ödülünü Ebru Gündeş'e dördüncü kez kazandırmakla beraber, yine aynı ödül töreninde yılın en iyi şarkısı ödülüne aday gösterildi.

Müzikteki başarısını hızla sürdüren sanatçı 1998 yılında altıncı albümü “Dön Ne Olur”u piyasaya çıkardı. Albüm yine en iyi satan albümler arasında yerini aldı. Ancak sanatçı, 1999 yılında 'Dön Ne Olur' albümünün basın tanıtımı sırasında talihsiz bir rahatsızlık geçirdi. Albüm tanıtımı yarıda kalan Ebru Gündeş, 1 Aralık 1999 günü beyin kanaması teşhisiyle yattığı hastanede iki önemli ameliyat geçirdi. 16 Aralık 1999 tarihinde taburcu oldu ve zor günleri geride bıraktı.

Sanatçı bir yıllık bir dinlenme döneminin ardından, ilk konserini 11 Mart 2000 gecesi Bostancı Gösteri Merkezi´nde verdi ve konserin tüm gelirini Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Vakfı Hastanesi Reanimasyon Kliniği´ne bağışladı.

2001'de yedinci albümü 'Ahdım Olsun' ile Türkiye'nin en iyi söz yazarları, bestecileri ve aranjörleriyle çalışan Ebru Gündeş albüm kalitesi ve tirajıyla müzik piyasasının gündemine oturmayı yine başardı. 2003'te 'Şahane' albümü sevenleriyle buluştu. Sekizinci albümüyle bugüne kadar elde ettiği başarıyı ve satış grafiğini yakalayan Gündeş; bunun haklı gururunu taşıdı. Dokuzuncu albümü 'Bize de Bu Yakışır' ile sevenleriyle bir başka başarılı albümle buluştu.

2006'nın Aralık ayında çıkan onuncu albümü 'Kaçak' ile müzik marketlerdeki yerini aldı, kariyerinin en güzel ve verimli günlerini yaşadığını söyleyerek son hız çalışmalarına devam etti. 2008'de tam da doğum günü olan 12 Ekim de "Evet" ismini verdiği albümünü sevenleriyle buluşturan sanatçının Kızıl Mavi, Ölümsüz Aşklar, Harika gibi birçok şarkısı kült şarkılar arasında yerini aldı.

2011 yılında Müzik Yönetmenliğini Taşkın Sabah'ın yaptığı; Ayla Çelik, Ersay Üner, Gökhan Tepe, Serdar Ortaç, Sinan Akçıl, Şebnem Sungur, Zeynep Talu ve Sezen Aksu'nun değerli eserlerinden oluşan " BEYAZ " adlı albümü müzik marketlerdeki yerini aldı. 2012'de ise müzik yönetmenliğini Ozan Doğulu ve Taşkın Sabah'ın yaptığı ve Sezen Aksu - Tarkan - Mete Özgençil - Kenan Doğulu - Aysel Gürel - Onno Tunç eserlerinden oluşan ''13.5'' adlı cover albümü ile sevenleriyle buluştu.

2013 yılında 13,5 albümüyle verdiği konserlerle sevenleriyle buluştu. 2013 yılının eylül ayından itibaren Star Tv'de yayınlanan O Ses Türkiye yarışma programında jüri üyeliği yaptı. 6 Ekim 2014'te 14. albümü “Araftayım” müzik marketlerdeki yerini aldı. Ebru Gündeş albüm ve sahne çalışmalarının yanı sıra TV8 kanalında yayınlanan “O Ses Türkiye” programında jüri üyeliği yapmaya devam ediyor. Pek çok şarkısına video klip çekilen sanatçı, müzik çalışmalarının dışında aynı zamanda birçok dizi ve filmlerde de rol aldı.

2010 yılında İranlı iş adamı Rıza Sarraf'la evlenen sanatçının 15 Ekim 2011'de kızı Alara doğdu. 2013 yılı Aralık ayında ortaya atılan yolsuzluk iddialarında eşi Rıza Sarraf’ın adı geçmesi ve bir müddet gözaltına alınması döneminde sıkıntılı günler geçiren sanatçı daha sonra eşinin tahliye edilmesiyle rahatladı. Son yıllarda eşiyle boşanma iddiaları sık sık magazin basınında gündeme gelen sanatçı, her defasında bu iddiaları yalanladı.

Albümleri:

1993: Tanrı Misafiri, 1994: Tatlı Bela, 1995: Ben Daha Büyümedim, 1996: Kurtlar Sofrası, 1998: Sen Allah'ın Bir Lütfusun, 1999: Dön Ne Olur, 2000: Dön Ne Olur Remixes, 2001: Ahdım Olsun, 2002: Ahdım Olsun Remix, 2003: Şahane, 2004: Bize de Bu Yakışır, 2006: Kaçak, 2008: Evet, 2011: Beyaz, 2012: 13,5, 2014: Araftayım.

KAYNAKÇA: Ebru Gündeş (ebrugundes.com.tr, erişim: 22 Kasım 2015), Ebru Gündeş’ten boşanma açıklaması (mynet.com, erişim: 22 Kasım 2015), Ebru Gündeş (kraltv.com, erişim: 22 Kasım 2015).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör