Coşkun Demir

Pop Müzik Yorumcusu

Doğum
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği

Pop müzik yorumcusu. 1948, Mürefte / Tekirdağ doğumlu. İlköğrenimini Tekirdağ Şarköy’de başlayarak Bursa’da tamamladı. Bursa Erkek Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinde yüksek öğrenimine başladı. Sanatçı, müzik dünyasına üniversite yıllarında Arı Dörtlüsü adlı bir grup kurarak girdi. Askerlik sonrası iş yaşamına atılan sanatçı müzikten kopmadı. 1979 yılında Günaydın gazetesi tarafından düzenlenen son Altın Mikrofon Yarışması’nda “En İyi Şarkıcı” ödülünü alarak müzik dünyasına parlak bir giriş yapan sanatçı; daha sonraki çalışmaları ile de her kesimden müzikseverin takdirini kazandı, pop dünyamız için ‘klasik’ bir isim haline geldi.

Sanatçının ilk plağı bu yarışmadan hemen sonra piyasaya çıktı. Yavuz Plak tarafından yayınlanan bu 45’lik’te Selmi Andak’ın “Sevgiye Tutsak” adlı şarkısı da yer aldı. Plağın çıkmasından hemen sonra Ali Kocatepe ile ortak projelere giren sanatçı, Kocatepe’nin sahibi olduğu 1 Numara Plakçılık’tan “Bizi Kalan Nedir?” adlı albümünü çıkardı. 1981 yılında Eurovision Yarışması Türkiye Finali’nde Kocatepe’nin “Miras” adlı şarkısını okudu. Dönemin koşulları uygun olmadığı için şarkıya plak yapılamadı, ancak aynı yılın birincisi olan Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç tarafından seslendirilen “Dönme Dolap” adlı şarkıyla aynı plakta yer aldı.

1982 yılında “Koca Çınar” adlı albümünü yapan sanatçı, bir kez daha Eurovision Türkiye elemelerine katıldı. Sanatçı bu yarışmada Ali Kocatepe ve Sezen Aksu ile bir araya gelerek “Heyamola” adlı şarkıyı seslendirdi. Bu şarkıyla birincilik elde edememesine karşın, “Heyamola” son dönem 45’likler arasında yerini alarak büyük satış rakamlarına ulaştı. Demir’in popülerliği de gittikçe artmaya başladı. 1984 yılında Polonya’da yapılan Sopot Uluslararası Şarkı Yarışmasına katılan sanatçı Türkiye’ye dördüncülükle döndü. Aynı yıl, Haldun Dormen’in sahneye koyduğu ve Nilüfer’in başrolünde olduğu “Çılgınlıklar” adlı müzikalde rol aldı. 1986 yılında yayınlanan “Kim O?” ve 1987 yılında yayınlanan “Paramparça” adlı albüm yeterli ilgiyi üzerine çekemedi.

Kendi döneminden birçok arkadaşının aksine 1990’lı yıllarda da yoğun çalışmalar yapan sanatçı, 1991 yılında, Melih Kibar bestelerinin ağırlıkta olduğu “Özledim” adlı albümü yaptı. Ardından, Müjde Ar ve Uğur Yücel ile birlikte bir ‘kabare show’da yer aldı ve bu gösteri bir yıla yakın sürdü. 1996 yılında, Grup G.A.K. ile birlikte “Eski Sevdalar” adlı albümü yaptı. Çok sevilen Türk müziği şarkılarının çok çağdaş yeni yorumlarından oluşan bu albüm, '90’larla birlikte ortaya çıkan genç isimlerin yaptığı birbirinin eşi şarkılarla oldukça tekdüzeleşmiş müzik piyasası tarafından yeni bir yol olarak kabul edildi. 1997 yılında Kahire Uluslararası Şarkı Yarışması’na Selma Çuhacı ve Mine Mucur’a ait “Hep Bir Yarın Var” adlı şarkıyla katıldı ve birinci oldu. Sanatçının bir sonraki albümü ise 2002 yılında müzik marketlerde yerini aldı.

2005 yılında yaptığı toplama albümünden altı yıl sonra “Sokak Kedisi” ile sessizliğini bozdu. Albümde Cengiz Çetiner’in on şarkısının yanı sıra Bora Ayanoğlu’nun unutulmaz besteleri “Güller ve Dudaklar” ve “O Yaz” adlı şarkılarda yer aldı. Ütopya Müzik tarafından piyasaya sürülen albümle sanatçı genç sanatçı fırtınasının estiği 2000’li yıllarda kendisinin de piyasada olduğunu göstermiş oldu.

Single:

1979 Sevgiye Tutsak / Sana Muhtacım (Yavuz Plak), 1981 Bize Kalan Nedir? / Varsın Olsun (1 Numara), 1981 Dönme Dolap / Miras (Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç'in "Dönme Dolap" şarkısı ile birlikte, 1 Numara), 1983 Heyamola (Ali Kocatepe ve Sezen Aksu ile birlikte, 1 Numara).

Stüdyo Albümleri

1982 Koca Çınar, 1986 Kim O?, 1987 Paramparça, 1991 Özledim, 1996 Eski Sevdalar (Grup G.A.K. ile birlikte, Ada Müzik), 2002 Coşkun Demir 2002 (Raks Müzik), 2011 Sevgi Kuşun Kanadında (Ütopya Müzik), 2011 Sokak Kedisi (Ütopya Müzik).

Toplama Albüm:

2005 En İyileriyle Coşkun Demir (Ossi Müzik).

KAYNAKÇA: Coşkun Demir (karnaval.com, erişim: 22 Kasım 2015), Coşkun Demir (martimenajerlik.com, erişim: 22 Kasım 2015), Coşkun Demir (michaelshow.com, erişim: 22 Kasım 2015), Coşkun Demir (tr.sputniknews.com, erişim: 22 Kasım 2015), Coşkun Demir (ossimuzik.com, erişim: 22 Kasım 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör