Bülent Ortaçgil

Aranjör, Şarkı Sözü Yazarı, Müzisyen

Doğum
01 Mart, 1950
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi
Burç

Müzisyen, yorumcu, besteci, aranjör, söz yazarı. 1 Mart 1950, Ankara doğumlu. Babası Zafer Ortaçgil askeri tıp doktoru, annesi Nesrin Hanım ev hanımıydı. İlkokula doğduğu yer olan Ankara’da başladı ancak daha sonra İstanbul’a taşınmaları nedeniyle İstanbul Sultanahmet İlkokulunda devam etti ve bitirdi. Liseyi Kadıköy Maarif Koleji (Kadıköy Anadolu Lisesi)’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesinde yüksek öğrenime başladı. Ortaçgil, henüz lise yıllarında müzik çalışmalarına başladı. Maarif Kolejinde aralarında sanatçı Mazhar Alanson’un da bulunduğu sınıf arkadaşlarıyla birlikte gitar çalmaya başladı. Sınıf arkadaşlarıyla kurdukları bazı gruplarla müzik çalışmaları yaptılar. Bu gruplardan birisi de içinde yer aldığı “Damlalar” adlı gruptu. Grupta davul çalan Ortaçgil, "House of the Rising Sun", "I Dig Rock'n'Roll Music" gibi şarkıları yorumluyorlardı. O dönem ünü dünyaya yayılmış olan The Beatles'tan çok etkilenen Ortaçgil, müzik çalışmalarına hız verdi ve okul konserlerinin yanı sıra Milliyet Gazetesi Liselerarası Müzik Yarışması'na katıldı. Ancak kendi besteleri jürideki Şerif Yüzbaşıoğlu tarafından hiç beğenilmedi. Bir müddet sonra gitara geçen Ortaçgil bu sefer yanına bas gitarda Ahmet Güvenç, klavyede Galip Boransu, gitar ve vokalde Mustafa Hunca'yı alıp “Filozoflar” grubunu kurdu. Bu grupla gazinolarda da konserler verdiler. Grupla birlikteliği lisenin bitimiyle sonlandı. Bu yıllarda müzik dışında tiyatroya da meraklı olan Ortaçgil, liseler arası bir tiyatro yarışmasında “Güneşte On Kişi” adlı oyunu oynadı ve bu oyundaki performansıyla en iyi yardımcı ödülünü aldı.

Lise yıllarında The Beatles, Cat Stevens, Donovan ve Bob Dylan'ın tarzlarından etkilenen Ortaçgil, kardeşi Ercüment’le birlikte Ahmet Güvenç’in evinde müzik çalışmaları yaptı. Güvenç, Ortaçgil'in isim babalığını yaptığı “Bunalım” grubu ile daha sert bir yöne yönelirken, Ortaçgil gitarıyla sade müzikler yapıyordu. Bunalım ilk 45'likleri "Taş Var Köpek Yok"u yaparken, plak şirketlerine Bülent Ortaçgil'i önerdiler. 1971'de Kimya Fakültesi'ndeyken "Anlamsız / Yüzünü Dökme Küçük Kız" isimli kırkbeşliğini yayımladı. Bu 45'lik çok satmadı, ama Hey dergisinin 1971 yılı "En Ümit Veren Erkek Sanatçı" anketinde beşinci oldu. Böylece adını duyurmaya başladı.

Ortaçgil, ilk albümünü 1974’te “Benimle Oynar mısın” olarak soyadını kullanmadan “Bülent” adıyla piyasaya çıkardı. Albümde Onno Tunç ve Ergun Pekakcan’la çalıştı. Müzik sektöründe iz bırakan bu albümden birçok parça daha sonraları pek çok sanatçı tarafından yorumlandı. Aynı şekilde bazı şarkılar filmlerde de kullanıldı.  Albümdeki şarkılardan "Yağmur", İsveçli şair Artur Lundkvist'in bir şiirinin Ortaçgil tarafından bestelenmesiyle oluşmuştu. Albümüyle 1975 yılında Hey Dergisinin anketinde “Yılın Ümit Veren Şarkıcısı” anketinde dördüncü olan sanatçı, satış konusunda aynı başarıyı yakalayamadı. Ancak albüm 30 yıl sonra "World Psychedelia" şirketi tarafından Amerika'da da yayımlandı. Nick Drake, Donovan gibi İngiliz folk rock ve psychedelic folk sanatçılarının eserlerine benzetilen albüm beğeni topladı. Albümden "Olmalı mı, Olmamalı mı / Şık Latife" 45'liği yayımlandı.

Albümün satışlarının düşük olmasından sonra müzik teorisi, yazımı ve notalarla ilgilenmeye başlayan Ortaçgil, Ali Kocatepe’nin masallara müzik yazma teklifini kabul ederek ilk kez notalı çalışmalar yapmaya başladı. “3 Masal” adlı albüm 1976’da piyasaya çıktı ancak 3 şarkı bulunan bu plak beklenen ilgiyi görmedi. Albümlerde beklenilen başarıyı elde edemeyen Ortaçgil, müzik kariyerine on yıllık bir ara verdi. Bu arada evlendi, Pfizer ve Netaş gibi şirketlerde mesleğine dönerek kimya mühendisliği yaptı. Bir sene kadar Norveç'te yaşadı.

1980’li yılların başlarında kendisi gibi müziğe ara vermiş Fikret Kızılok’la bir araya geldi ve birlikte Çekirdek Sanatevi’ni kurdular. Bostancı’daki bu mekân, süreç içinde amatör sanatçıların ücretsiz konserler verdiği, kayıtlar yaptığı bir sahne haline geldi. Ortaçgil - Kızılok ortaklığı 1986 yılında "Pencere Önü Çiçeği" isimli albümle sonuçlandı.

Dört yıl sonra 1990'da solo kariyerine verdiği 16 yıllık aradan sonra "2. Perde" albümüyle müzik piyasalarına geri döndü. “2. Perde”de Bülent Ortaçgil'in en önemli yardımcısı bütün enstrümanları çalan Onno Tunç oldu. Albümde "Bu İş Çok Zor Yonca", "Bozburun", "Çığlık Çığlığa" gibi Ortaçgil hitleri vardı.  Ertesi yıl Benimle Oynar mısın'ın devamı olarak nitelendirilebilecek "Oyuna Devam" isimli albüm geldi. Bu albümde Ortaçgil, on yıl boyunca beraber çalacağı müzisyen arkadaşlarını da bir araya getiriyordu. Erkan Oğur, Cem Aksel, Gürol Ağırbaş ve Bülent Ortaçgil dörtlüsü bu albümde bir araya geldi. 1994'te "Bu Şarkılar Adam Olmaz" diyen Bülent Ortaçgil, 1998'de "Light"ı piyasaya sürdü. Eski ekibi Oğur, Aksel, Ağırbaş'ın yanında Birsen Tezer, Ozan Doğulu gibi sanatçıları barındıran albüm "Mavi Kuş", "Eylül Akşamı", "Şarkılarım Senindir" gibi duygusal parçalar yanında dönemin siyasal karmaşasına bir taşlama olan "Normal"i de barındırıyordu.

Yeni bestelerden oluşan son albümünü 1998 yılında hazırlayan sanatçı, beş yıllık bir aradan sonra "Gece Yalanları" isimli albümünü çıkardı. 1999 yılında eski şarkılarını biraraya getirerek "Eski Defterler" adlı albümünü müzikseverlerin beğenisine sundu. 2000 yılında da çeşitli sanatçıların Ortaçgil şarkılarını yorumladığı tribute albüm "Şarkılar Bir Oyundur" müzik piyasalarında yerini aldı. Müzik çalışmalarını konser ve resitallerle sürdüren sanatçının 2007 yılında iki albüm daha yayımladı. Bunlardan birincisi olan "Büyükler İçin Çocuk Şarkıları" Fikret Kızılok ile söylediği bazı şarkılardan, "Konser" ise Teoman ile ortaklaşa verdiği konser kayıtlarından oluşmaktadır.

2009 yılında Gülben Ergen, Ortaçgil’in "Bu Su Hiç Durmaz" şarkısını albümünde söyledi. Aynı yıl Zuhal Olcay'ın “Aşk'ın Halleri” albümüne "Aşkın En Mavi Zamanı" şarkısını yazıp, kardeşi Ercüment Ortaçgil'in üç bestesine de söz yazdı. Çalışmalarında çeşitli katkılarda bulunduğu Birsen Tezer, Ceylan Ertem ve Jehan Barbur'un katılımı ile 21 Aralık 2012'deki 'Kadın Sesi Değmiş Şarkılar' konserinde şarkılarını seslendirdi. Sanatçının iki tane hazır şiiri müzikleme denemesi vardır. Biri Attila İlhan’ın şiiri, diğeri de bir Çin şairinin şiirinin bestesidir.

Ortaçgil kendisiyle son dönemde yapılan bir röportajda 3-5 yıldır yazamadığını ifade ederek şöyle demektedir: Üç-beş yıldır şarkı yazamıyorum. Eskizlerimi beğenmiyorum. Öyle bir sorunum olmaya başladı son yıllarda. Batılı şarkı yazıcılar çalakalem her konuda yazarlar. Ben o kadar bereketli değilim.  Gitarı iki tıngırdatıyorum; bana bir yol gösteriyor mu diye bakıyorum. “I-ıh” diyorum, bırakıyorum. Ya da bir cümle yazıyorum, sonra bakıp “Ya ben buna benzer bir şey söylemiştim” diyorum, atıyorum. Yaşlanıyorum. Fikirlerim orijinalliğini kaybediyor. İştahım azalıyor.”

Bülent Ortaçgil 28 yıllık eşi Çiğdem hanımla uzun zamandır yaşadığı Bozburun, Marmaris'te yaşamını sürdürmektedir.

Albümleri:

Benimle Oynar Mısın (1974), Rüzgara Söylenen Şarkılar (1984), Biz Şarkılarımızı… (1985), Pencere Önü Çiçeği (1986), 2.Perde (1990), Oyuna Devam (1991), Bu Şarkılar Adam Olmaz (1994), Light (1998), Eski Defterler (1999), Şarkılar Bir Oyundur (2000), Gece Yalanları (2003).

Yer aldığı albümler:

1991: The Other Side of Turkey (Erkan Oğur ile), 1995: Rüzgara Şarkılar Söyle (Ayşegül Yeşilnil), 1996: Bir Ömürlük Misafir (Erkan Oğur), 2000: Ortaçgil için Söylenen Ortaçgil Şarkıları (Saygı albümü), 2001: Kaç Yıl Geçti Aradan, Türk Pop Müzik Tarihi ("Benimle Oynar Mısın?" ile), 2005: Başucu Şarkıları 2 (Zuhal Olcay ile "Sus, Duymasın"), 2005: Love, Peace & Poetry: Turkish Psychedelic Music ("Sen Varsın" ile), 2006: 41 Kere Maşallah ("Hayat Umutla Başlar" ile), 2007: Çeyrek ("Teninle Konuşmak" ile), 2011: Göğe Selam, 2014: Bir Eksiğiz.

KAYNAKÇA: Bülent Ortaçgil (mailce.com, erişim: 16 Kasım 2015), Bülent Ortaçgil – Röportaj (hafifmuzik.org, erişim: 16 Kasım 2015), Bülent Ortaçgil (hurriyet.com.tr, erişim: 16 Kasım 2015), Bülent Ortaçgil (milliyet.com.tr, erişim: 16 Kasım 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör