Pop müzik yorumcusu, besteci, söz yazarı, müzik yapımcısı. 23 Mart 1978, İzmir doğumlu. Müzisyen bir ailede dünyaya gelen Bora Duran, ilk amatör müzik çalışmalarını aile ortamında seslendirmeye başladı. Babası ud ve bağlama çalarken, annesi sesiyle ona eşlik etti. Ortaokul yıllarında farklı müzik gruplarıyla tanışarak kendini geliştirmeye başladı. 1995 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarına girip, klasik kemençe eğitimi almaya başladı. Bu esnada müzik gruplarıyla çalışmaları devam etti. Kendisinin kurduğu gruplarda hep solist olarak çalıştı. 2001 yılına kadar Ege bölgesindeki çok sayıda mekânda sesini duyurdu. Bu arada yavaş yavaş kendi bestelerini yapmaya başladı.

2001 yılında İstanbul’a geldi, burada Vedat Sakman’la tanıştı. Stüdyo Sakman’da Selçuk Yöntem’in “Şiir Niye?” adlı albüm çalışmasında görev aldı. İlk demo albüm hazırlıklarına da bu stüdyoda başladı. Bora Duran, Ezginin Günlüğü grubuyla “Dargın mıyız?” albümünün kayıtlarında birlikte çalıştı ve grup ile birlikte birçok projede daha yer aldı. İstanbul’da çeşitli stüdyolarda, birçok albüm projesine klasik kemençe, gitar, perdesiz gitar ve sesiyle katıldı. Bu çalışmalar sırasında aranjör kimliği de oluşmaya başladı. Bu çalışmalardan biri olan Yılmaz Erdoğan’ın şiir albümünün oluşum sürecinde çalıştığı sırada BKM ile tanıştı. Deniz Erdoğan ile birlikte BKM Mutfak ve “Çok Güzel Hareketler Bunlar” ekibinin canlı müzik ve tv program müzik sorumluluğunu yürüttü. “Organize İşler” adlı filmin müzikleri projesinde yer aldı. Aynı dönemde sözü ve müziği kendine ait olan “Gül Senin Tenin” adlı şarkısını Mahsun Kırmızıgül seslendirdi,  şarkı bir anda hit oldu.

Ortaklarıyla beraber 2006 yılında Moda’da kurmuş oldukları Harem’s Production’da, kendi albüm çalışmalarını hızlandırdı; söz, müzik ve aranjeleri kendisine ait olan 9 şarkılık ilk albümünü tamamladı. Sanatçı, yıllardır sahnede yorumladığı şekliyle kaydettiği "Gül Senin Tenin" şarkısı internette ve radyo kanallarında 2011 yazının en ilgi gören şarkılarından biri olarak dikkat çekti. 2012 yılında çıkardığı 10 şarkının yer aldığı “Her Sabah” adlı albümünde, 2005 yılında Mahsun Kırmızıgül'ün seslendirdiği; kendisine ait olan "Gül Senin Tenin" şarkısını yeniden yorumladı. Ayrıca albümde bir Fikret Kızılok klasiği “Bir Harmanım Bu Akşam” şarkısını yeniden yorumlayarak müzikseverlerin beğenisine sundu.

Sanatçı yine aynı yıl söz, müzik ve düzenlemesi kendisine ait olan “Sen de Gidersen” adlı single çalışmasını Ekim ayında piyasaya sürdü. Bora Duran, “Gönül Hırsızı”, “Dinle Sevgili” ve “Araf Zamanı” dizilerinin müziklerini ortağı olduğu Harems Production ekibiyle birlikte yapmaya devam etmektedir.

KAYNAKÇA: Bora Duran (boraduran.com, erişim: 5 Kasım 2015), Bora Duran’ın yeni klibi (radyoturkum.com, erişim: 5 Kasım 2015), Bora Duran – Kalbimize dokunan gizli sözlerin kahramanı (aksam.com.tr, erişim: 5 Kasım 2015), Bora Duran – Edebiyat adamını göstermek istedim (haberturk.com, erişim: 5 Kasım 2015), Bora Duran (magazinsortie.com, erişim: 5 Kasım 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör