Sevim Kayaoğlu

Tezhip Sanatçısı (Müzehhip), Minyatür Sanatçısı

Doğum
Ölüm
22 Kasım, 2011
Eğitim
Yüksek iktisat ve Ticaret Okulu

Tezhip ve minyatür sanatçısı (D. 1946,  İstanbul – Ö. 22 Kasım 2011, İstanbul). Pendik Lisesi ile Yüksek iktisat ve Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. ECA Pres Döküm A.Ş’de iki sene muhasebe servisinde çalıştı. Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği tezhip ve minyatür kurslarına katıldı. Topkapı Sarayı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları tezhip kursundan sertifika aldı. Kursta hocalık yaptı. Çeşitli karma sergilerle, Devlet Türk Süsleme Sergilerine katıldı. Kendi atölyesi olan Anadolu Sanat Yayınları’nda sanat çalışmalarını sürdürdü. Yıldız Teknik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Restorasyon Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi oldu.

Müzehhibe Sevim Kayaoğlu, 22 Kasım 2011’de İstanbul’da öldü. 23 Kasım 2011 günü Erenköy Galip Paşa Camii'nden öğle namazı vaktinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

1982 Anayasası’nı hazırlayan komisyonda üye olarak görev yapmıştır.

İslam-Türk sanatlarının duayen isimlerinden olan Sevim Kayaoğlu, üstad Melek Antel gibi tezhip sanatının unutulan ustalarının başında geliyor. Mütevazı kişiliğiyle tezhip sanatı camiasının takdirini kazanan Sevim Kayaoğlu, Osmanlı Cihan Devleti'nden günümüz Türkiyesine  tevarüs eden onlarca murakka, risale ve levha tezhiplemişti.

Topkapı Sarayı'nda Sevim Hoca'nın 25 yıllık çalışma arkadaşı mimar-nakkaş Semih İrteş, Sevim Kayaoğlu'nun sanat camiamız için önemli bir kayıp olduğunu "Topkapı Sarayı'nda epey uzunca bir süre eğitim verdi. Talebelere çok emek verdi, tezhip sanatına oldukça fayda temin etti. Bir yandan Topkapı Sarayı'nda Osmanlı kitap sanatlarına hizmet ederken diğer yandan da Zincirlikuyu Meslek Lisesi'nde orta öğretim talebelerine geleneksel sanatlar dersleri vererek hat, tezhip, minyatür ve ebru sanatlarımızın lise seviyesindeki öğrenciler nezdinde sevilmesine vesile oldu. Sevim Hoca'nın merhum eşi İzzet Güdağ Kayaoğlu da önemli bir sanat tarihçisiydi. Allah ikisine de rahmet eylesin." cümleleriyle dile getirdi.

ESERLERİ:

Grevin Hizmet Akdine Tesiri, Üçüncü Sahıs Yararına Sözleşme, Alacaklının Tahsil Yetkisi, Uygulama Örnekleri C.1 (Şahsin Hukuku Aile Hukuku), Uygulama Örnekleri C. 2 (Borçlar Genel Hukuku), Uygulama Örnekleri C. 3 (Borçlar Özel Hukuku), Borçlar Hukuku C. 4 (Özel Borç İlişkileri), Dürüstlük Kuralı ve Hakkın Kötüye Kullanılması.

KAYNAK: Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2012).

 

 

 

Tezhip Örneği

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör