Bayar Şahin

Halk Müziği Sanatçısı, Müzisyen, Yapımcı

Doğum
Eğitim
İstanbul Belediye Konservatuarı

Türk ve Gürcü halk müziği sanatçısı, yorumcu, besteci ve yapımcı. 1965 yılında Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macaheli (Camili) Kayalar köyünde dünyaya geldi. İlköğrenimini Camili köyünde tamamladı. İlk müzik derslerini annesi Hanife Şahin ve sonra ağabeyi Celal Şahin’den aldı. 13 yaşında ailesiyle birlikte İstanbul’a, bir yıl sonra da Almanya’ya gitti ve eğitimini orada sürdürdü. Türkiye’ye döndükten sonra sırasıyla Hüseyin Fırtına Müzik Okulu, Folklor Kurumu ve İstanbul Belediye Konservatuarı bünyesinde müzik eğitimi aldı. Askerlik dönüşü uzun süre bağlama ve nefesli çalgılarıyla birçok sanatçıya eşlik etti ve çeşitli müzik grubunda görev aldı. Diğer taraftan kendi kurduğu, içinde Gürcü müzisyenlerin de yer aldığı “Barışın Dostları” (Mşvidobis Megobrebi) adlı müzik grubuyla başta Türkiye, Gürcistan ve Almanya olmak üzere birçok yerde konserler verdi, etkinliklere katıldı. Bu grupla geleneksel Kafkas, Gürcü müziği polifonisi temelinde “Bani” adlı bir albüm yaptı. Volkan Konak’ın  “Cerrahpaşa”, Kazım Koyuncu’nun “Hayde” ve birçok başka sanatçının albümlerinde eşlik etti.

Gürcü halk müziğinin unutulmakta olan otantik çoksesli özelliklerini bugüne taşıyan Macaheli Çoksesli Halk Şarkıları Topluluğuna ilişkin uzun süreli bir çalışma sonucu doğal ortamında kayıtlar yaparak müzik dünyasına yeniden kazandırdı.

1994 yılında Bayşah Ses Kayıt Stüdyosunu kurdu ve on yıl çalıştırdı. 2009 yılı sonuna kadar toplam 52 bölüm yöresel aktüel belgesel hazırlayıp sundu, başta Artvin olmak üzere Karadeniz’in birçok il ve ilçelerinde çektiği bölümlerin 39'u Karadeniz Televizyonu, 13 bölümü ise Mavi Karadeniz Televizyonunda yayınlandı. TRT Türk kanalında yayınlanan “Zor Yıllar” adlı Offroad programının 2010 yılında yedi bölümünün Gürcistan’da çekilmesini organize eden Bayar Şahin aynı zamanda program danışmanlığı ve sunuculuğunu yaptı. TRT Müzik kanalında 2011’de başladığı “Atmacanın Yolu” adlı müzik eğlence programını 26 bölüm olarak hazırladı ve sundu. Yine TRT Müzik kanalında 26 bölüm olarak hazırladığı ve sunduğu “Mimino” adlı müzik programı yayınına devam etmektedir.

2006 yılında Gürcistan’da "Gelino" adlı şarkıyla Altın CD Ödülü ve Gürcistan Kültür Bakanlığı tarafından 2007 yılında düzenlenen yarışmada Sözleri Fahrettin Çiloğlu'na ait  "Ho Ra Ginda" adlı bestesiyle Jüri Özel Ödülü aldı. 2013 yılı Ekim ayında Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Sakashvili sanatçının bu güne kadar iki ülke kültürüne vermiş olduğu emek ve katkı için teşekkür edip, düzenlenen özel  törenle Devlet Yüksek Onur Nişanı verdi. 

Sahne çalışmalarını da aralıksız sürdüren Şahin, bazı tarihi ve özel projelerde de yer alan sanatçı sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına toplumsal duyarlılık çerçevesinde katkıda bulunmaktadır. Gürcü halk türküleri ve ezgilerini Türkiye’ye tanıtmaya çalışan Bayar Şahin’in ayrıca bestelerinin yanı sıra derleme çalışmaları da bulunmaktadır. Etnik müziğin önemli temsilcilerinden biri olan Şahin, albümlerinde değişik dillerde derlediği halk şarkılarını okudu.

 Albümleri:

1997: Horona Çağrı (Türkçe, Gürcüce, Lazca, Megrelce, Hemşince ve Abhazca olarak seslendirdi), 2000: Rüzgâra, 2003: Bani, 2005: Cilveloy (Gürcistan’da yapıldı), 2007: Nalia, 2008: Tetro Mamalo (Gürcistan’da yapıldı), 2011: Gideli.

KAYNAKÇA: Bayar Şahin (bayarsahin.com.tr, 25 Ekim 2015), Bayar Şahin (artvindernegi.com,  25 Ekim 2015).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör