Yazar, iş kadını, yönetici, kişisel gelişim uzmanı,. 1969, İstanbul doğumlu. 10 Haziran İstanbul doğumlu olup aslen Saray Bosna muhacirlerindendir. Boşnak bir ailenin üçüncü kızıdır.

18 yaşında tekstil sektöründe dizaynır (designer) olarak çalışmaya başlamış ve sonra sırasıyla üretim, planlama ve diğer bölümlerde görev yapmıştır. Kariyerini en iyi biçimde şekillendirerek gerek iş gerekse sosyal hayatta kendini üst düzey yönetici olarak bilgi beceri ve davranışlarıyla kabul ettirmiştir. Türkiye’de büyük şirketlerde genel müdürlük yapmıştır.

En son 2004-2008 yıllarında yurt dışında büyük bir entegre tekstil fabrikasının genel müdürlüğünü yapmıştır. Yabancı bir ülke de -hele bir kadın olarak- böyle bir görevi yapmaktan dolayı kendini Türkiye’dekinden çok daha başarılı görmektedir.

Sevda Türküsev 19 yasinda evlendi ve bu evlikten bir erkek çocuğu oldu. Daha sonra 25 yaşında eşinden ayrılarak hayat mücadelesine oğluyla birlikte devam etti. Şimdi oğlu 25 yaşında. Sevda Türküsev’e en büyük başarısı sorulduğunda verdiği cevap “oğlum” olmaktadır.

Sevda TÜRKÜSEV’in hayatında ki en önemli iki erkekten biri oğlu ve diğeri babası Hüseyin TÜRKÜSEV’dir. Sevda Türküsev bugünkü başarılarının tamamen babasından aldığı nasihatler ve ailesinden aldığı kültürden kaynaklandığını söylemeye çekinmemektedir.

Yazar hala kendisini ufak bir kız çocuğu olarak nitelendirmektedir. Ona göre, yaşlanmamak için ve hayat mücadelesinde ayakta kalmak için hep çocuk kalmak gerekiyor.  Etrafindakilere sürekli söylediği  “İnsan içindeki çocuğu öldürdüğü zaman ölür, o zaman yaşlanır ve zorluklar karşısında dayanamaz. İçinizdeki çocuk sizi hayat bağlar, ayakta tutar. İşte bu yüzden, aman sakın ha, içindeki çocuğu öldürmeyin.

Sloganı “Akıl fen ilimleriyle ilerler, Vicdan din ilimleriyle ilerler” olan yazar, hakikatlarımızı incitmeyelim diyerek edindiği ilkelerle yoluna devam etmektedir… Yazar, bir çok sosyal sorumluluk projesine destek verirken özellikle kadınlar ve çocuklar konusunda projelerin içinde yer almaktadır.

Sevda Türküsev, toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın toplumun tamamını eğittiğini vurgulayarak iyi bir toplum için kadınlarımızın eğitiminin ne denli olduğunu ifade ederek bu konularda projeler üretmektedir…

“Kadınım Okuyorum” Projesiyle “tahsil almamak kaderimiz olabilir ama kendimizi eğitmemek geliştirmemek kaderimiz değil” diyerek, kitap okuma alışkanlığını benimseterek  kadınlarımıza kişisel gelişim- farkındalık- özgüven  eğitimleri seminerleri vermektedir… Sosyal sorumluluk ve değerler eğitimi kapsamında çalışmalarına devam etmektedir…

Üniversiteler ve Okullarda Gençlere “Kişisel Gelişim Başarı Motivasyon Liderlik” konulu paneller konferanslar vererek gençlerin yolunu açmanın tecrübeli insanların bir görevi olduğunu belirtmektedir.

Yazar, halen “Yaşam Koçluğu- Kişisel Gelişim Profesyonelliği – Kurumsal Ve Bireysel Danışmanlık” hizmetlerini de vermektedir. Aile İçi İletişim- Kadın Panelleri- Kişisel Gelişim- Başı-Ar Farkındalık- Değişim- Dönüşüm- İş Hayatında Başarı konularında seminerler, paneller konferanslar eğitimler vermeye devam etmektedir.

 

ESERLERİ:

 

Muhafazakar Çapkınlar (2004), Muhafazakar Burjuva (2005), Kadın Kalbi Erkek Aklı / Kadın – Erkek Beyni Nasıl Çalışır? - Erkekler Yedi Renk, Kadınlar Rengarenk, Yıkılmadım Ayaktayım – Eğilirsen Basamak Dik Durursan Sığınak Olursun - Bütün Zorluklar Sen Mutlu ol Diye Var, Duygu Kontrolü ile Kişisel Başarı, Ben Başarmak İçin Doğdum (2010).

 

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Biyografi (sevdaturkusev.com,19.01.2021).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör