Serdar Koç

Tıp Doktoru, Eğitimci, Yazar, Şair

Doğum
08 Ekim, 1955
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Burç

 Hekim, eğitimci, şair ve yazar. 8 Ekim 1955, Amasya doğumlu. Amasya Kaleköy İlkokulunda başladığı ilköğrenimini Suluova merkezde; Ladik Akpınar İlköğretmen Okulunda başladığı ortaöğrenimini Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Lisesinde (1973).tamamladı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi (1982). Yüksek öğreniminin ardından Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev alıp, hekim olarak Sinop ve Ankara’da bünyesinde sağlık ocaklarında görev yaptı. Ankara Valiliğinin kurduğu Çocuk Eğitim ve Tedavi merkezinde yürütülen eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarına yedi yıl hizmet verdi. Kıymet Koç ile evli ve Elif ve Ezgi adlarında iki kız çocuğu babası; Türk Tabipler Birliği ve Ankara Tabip Odası üyesidir.

Yazı ve şiirleri 2004 yılından itibaren Edebiyat ve Eleştiri, Ekin Sanat, Deliler Teknesi, Öykü Teknesi, Damar, Eylülce gibi edebiyat dergilerinde, Sağlık Toplum Siyaset, Fabrika gibi kültür ve siyaset dergilerinde, Hekimden Hekime, Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, Hekim Postası, Klinik Gelişim gibi Türk Tabipleri Birliği’nin çeşitli periyodik yayınlarında yer aldı. Hekim Postası ve Deliler Teknesi dergilerinin yayın kurulu üyesidir. Temmuz Ayazı adlı eseriyle 1994 Behçet Aysan Şiir Yarışması Seçici Kurul Özel Ödülünü almıştır.

 “Özgeçmişim bir bakıma 78 kuşağına aittir,”diyen Serdar Koç, döneminin acılarını yaşamış, hayatı bütünlüklü kavrayan bir şair. “Temmuz Ayazı” onun birbirinden güzel: dünü bugüne, bugünü yarına bağlayan, acıyı damıtırken umudu esirgemeyen şiirleriyle dolu.” (Güngör Gençay)

Serdar Koç'un ‘Çığlık’ kitabı bir yanıyla dönemsel tanıklık şiiriyken, diğer yanıyla da şairin toplumsala odaklanmasını işaret eden şiirler toplamıdır. Dönemselliği üzerine hiç kuşku yok ki, şairin de kendi poetik omurgası şiirde ‘taraf’ olarak, açıkça kendini gösterir. Belki de günümüz şiirinin en büyük sorunu,  şair öznesinin şiirinden ayrı yere savrulmasıdır. Çığlık poetik olarak bu bakımdan da disiplinli bir kitaptır.  ‘Şair şiire dahildir’ diye bir ironiden beslenecek olursak, Serdar Koç böyle bir şairdir.” (Aydın Şimşek)

ESERLERİ (Şiir):

Temmuz Ayazı (2000), Çığlık (2006).

KAYNAK: Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi (2.bas., c. 2, 2003), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009).

 

SESİN SESİME EKLENDİĞİNDE

sesin sesime eklendiğinde

soluğun soluğuma yüreğin yüreğime

yokluğuna adanmadan önce

                                     sonsuza değin

aşkla ışıdı bütün bir gece

 

kanımda uğuldayan deli rüzgâr

dinmedi hiç ölesiye yitiresiye

sevdim gideceğini bilerek

gövdemde açan sonlu çiçek

 

gövdende bütün bir yaşam

esrik bir yaz öğlesi

öylesine yaşadım ki seni

bütün zamanlar tenha şimdi

 

 

SÖZCÜKLER KURUTTUM

sözcükler kuruttum

güney balkonumda

 

güneşe karşı

yaz boyu

 

güneşler biriktirdim

içim yanarak

 

erken bastırmış bir kışın

bozgun bahçesinden geçtim

 

kalbim kan tükürüyordu

köpük köpük

 

gecikmiş kırlangıçlar

ağlaşıyordu

 

sen büyülü kutuya esir

odanda bir başına

 

habersiz

dışarıda yağan yağmurdan

 

kapalı devre oturuyordun

ki yaşamak buysa

 

belleği dağlayan

şu donuk yaz gecesi

 

(sözcükler

sırılsıklam ağlaşıyordu)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör